dimarts, 26 d’agost del 2014

DOLÇOS DE PORTUGAL (SEGONA PART)

Com que allò promès esdevé obligació, aquí teniu la continuació de la meva ruta rebostera per Portugal. En aquest segon i darrer capítol (i acabem aquí pel bé de la nostra silueta) us vull parlar de les "trouxas", el dolç típic del poble on estem, i dels "travesseiros", la pasta més coneguda de casa "Piriquita", una de les pastisseries de més renom de Portugal, amb seu al cor de Sintra. En qualsevol cas, el que està clar és que Portugal és un país molt dolç, on les "pastelarias" sorgeixen darrera cada cantonada, i on, a les botigues i supermercats, els departaments de sucres, farines, llevats, xocolates i demés ingredients del meu sector, destaquen per la seva varietat, amb gran presència de productes anglesos, força difícils de trobar a Girona...com ja us podeu imaginar, me n'emportaré una petita selecció...allò que el nostre maltractat i atapeït cotxe permeti...A veure què us sembla...


TROUXAS
Malveira és un poblet sense cap més gràcia que estar molt a prop i ben comunicada amb la capital, Lisboa i altres destins interessants del centre de Portugal. Aquest és el motiu pel qual el vam escollir. Aquest i que hi vam trobar una casa, dins una quinta, molt bonica i acollidora...Doncs resulta, que en aquest poblet tenen un dolç típic amb una història molt peculiar: las trouxas, que estan delicioses!!! Diuen que aquestes pastes enroscades les va començar a fer una senyora, fa moolts anys, en honor a la seva mare, que era bugadera, i que la forma i el nom (que traduït vindria a ser com "farcell"), està inspirat en els farcells de roba que les bugaderes transportaven amunt i avall dalt del cap.


A la fàbrica de "trouxas", que es troba a peu de carretera, i que també compta amb una cafeteria molt gran, s'hi aturen cada dia molts portuguesos i turistes, a degustar l'especialitat!

Aquesta és la fàbrica de "trouxas" originals de Malveira.
Les trouxes no pertanyen a allò que podríem qualificar com "pastisseria fina", sinó una pasta ideal per esmorzar o berenar, amb textura de pa de pessic molt suau i ensucrat, i farcit d'una capa de crema, i te les pots endur en capses...




La primera vegada que vam menjar-ne, va ser, acabades de fer, un dia per esmorzar...mireu en Marc com les observava, amb delit, mentre preparàvem la xocolata d'acompanyament....


No digueu que no vam fer un esmorzar de luxe...


D'aquí la cara de satisfacció de l'home de la casa...que més llaminer no pot ser!!!


Però com que, amb els dies que hi hem estat, ja hem adquirit alguns coneixements locals "secrets", vam descobrir que, els diumenges, també fan una edició limitada de "trouxas" de xocolata...i això si que ja ens va fer perdre l'oremus... Us asseguro que les "trouxas" de xocolata (i a més de la negra, de la bona), calentones i amb el farcit regalimants, són una menja que heu de provar abans de morir!!! 



En fi, que si mai aneu a Lisboa...desvieu-se fins a Malveira per a menjar-vos una, dues o tres d'aquestes dolçaines celestials!

TRAVESSEIROS
I no volia acabar aquest monogràfic reboster sense parlar-vos de la "Piriquita", una pastisseria situada a la rua Padarias (que vindria a ser el carrer fleques) de Sintra. De la botiga no en donaríeu "ni un duro"...perquè de "glamorousa" no en té res....comproveu vosaltres mateixos...



Ara bé, quan hi entres i veus les pastes que hi ha al mostrador...la boca se't comença a fer aigua i comproves que el continent no està a l'alçada del contingut!!!


Naltros vam degustar diverses especialitats, però, sense cap mena de dubte, ens quedem amb els "travesseiros"...


...uns pastissets allargats, d'una pasta de full molt i molt fina i lleugera, amb el cor afruitat amb un ingredient que no vam acabar de desxifrar però que està entre la melmelada i el cabell d'àngel...



Mireu amb quina fruïció se'ls van cruspir els de casa!!!



 En fi, que com us podeu imaginar, si sou llaminers com nosaltres, amb un per cap no en tindreu prou!!!
Bé, i aquí acabo, desitjant-vos que un dia o altre (a poder ser ben aviat), pogueu venir a degustar tots aquests dolços tradicionals en persona!!!

8 comentaris:

  1. Riquisimas todas ,la semana que viene voy por el Algarve a disfrutar de vuestra gastronomía.Besos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Segur que per allà trobes un munt de dolços deliciosos!!! Petons!

      Elimina
  2. A mi els dolços portuguesos... mmmm posa-me'n deu de cada!!!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo M Glòria, començava amb les trouxas i no acabava! Petons!

      Elimina
  3. No hay mas que verlos con la cara de felicidad.Bssss

    ResponElimina
  4. Uf quina pintassa aquests també! jo sóc molt xocolatera, però la trouxa de crema crec que seria una molt bona elecció! un petó!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo, per no quedar-me amb el dubte, en vaig menjar de totes dues!!! Petons Eva!

      Elimina