diumenge, 31 de maig de 2015

LA CERDANYA TOUR 2015....UNA PASSADA DE TROBADA

Aquest cap de setmana en Marc i jo hem assistit a La Cerdanya Tour 2015, una trobada de blocaires gastronòmics organitzada per la Montse Grau, de La Cuina de la Mussola, que ha superat totes les expectatives!!! Espero no deixar-me res, i poder-vos fer cinc cèntims de tot el vam veure, viure i menjar!!! 


El primer que us haig d'explicar és que en realitat, totes les activitats les vam portar a terme a El Baridà, una subcomarca de l'alta vall del Segre, amb història pròpia, situada entre Sant Martí dels Castells, a l'est, i l'Estret de Mollet (el Pont de Bar) a l'oest; que està integrada per municipis de dues comarques: Montellà i Martinet i Lles de Cerdanya de la Baixa Cerdanya, i El Pont de Bar i part del de Cava de l'Alt Urgell. La primera parada va ser a Martinet, al Bar Restaurant La Rosaleda, on vam esmorzar unes magnífiques coques del Forn d'en Jordi de Martinet (que jo, com és costum, vaig sucar en Cola-Cao!!!). Quina gràcia retrobar-nos amb alguns blocaires dels que a casa, parlem tant, que ja són com de la família...i també poder parlar per primera vegada amb alguns, que feia anys que seguia virtualment!!!


D'allà, i ja acompanyats per en Carles, el nostre magnífic guia, que, a part d'explicar-nos els secrets del territori, ens va il.lustrar sobre la magnífica feina que estan fent des de Cuina Pirinenca (una Associació Gastronòmica dedicada a promoure el producte local i el turisme culinari d’una comarca com la Cerdanya que disposa d’una rica tradició gastronòmica i turística), ens vam traslladar, dins el mateix Martinet, a Làgrimus Baridà, una petita empresa, impulsada per en Michel Baylocq, dedicada a la fabricació de productes, culinaris, medicinals i cosmètics, a partir de la pinya de l'avet.


A Làgrimus vam tastar el seu xarop, el seu licor i el seu vinagre....Quina cosa més bona i amb moltíssimes propietats!!! I vam descobrir quantes sorpreses que encara ens amaga la natura!!! 


A més, en Michel, ens va obsequiar amb un dels seus vinagres (amb el que ben aviat prepararem una recepta), i una cervesa Baridana, també elaborada amb avet de la Serra del Cadí.


D'allà, i encara sense moure'ns de Martinet, vam passar a visitar el Forn d'en Jordi, del que ja havíem tastat les seves magnífiques coques...


...i en el que ens van regalar un pa de nous deliciós, que ha sigut el nostre sopar de diumenge, en arribar d'aquest grandíssim cap de setmana!!!


I també vam passar per la pastisseria Vilarrubla, on ens van atendre de meravella, i ens van posar al dia de totes les pastes i masses, tradicionals i més innovadores, amb les que treballen!!! Allà, in situ, vam degustar una xocolata acabada de preparar, que va ser lloadíssima...


...i ens vam endur, per gentilesa de la casa, unes pastes seques, que han desaparegut només arribar a casa... Les meves preferides...les teules de taronja...Si passeu per Martinet, no deixeu de tastar-les!!!


Llavors vam agafar el comodíssim autocar, cedit pel Consell Comarcal de la Cerdanya (això si que és un Consell com cal!!!), i vam començar la ruta...



La primera parada va ser a Embotits Turet, de Martinet, on vam degustar algun dels seus famosos embotits...que tenen la fama ben guanyada...i vam poder comprovar que tenen un assortit de formatges de la comarca immillorable!!!!



I d'allà a la visita cultural de la diada, al Parc dels Búnquers de Martinet i Montellà de Cerdanyà, que no us podeu perdre!!! Sobretot amb els petits de la casa!!! Promogut per l’Ajuntament de Montellà i Martinet, el Parc Natural del Cadí-Moixeró, la Generalitat de Catalunya  i el Memorial Democràtic, és un espai destinat a donar a conèixer un element de la història recent fins ara totalment desconegut, a més de posar en valor un recurs que serà un reclam turístic de primer ordre per al municipi de Montellà i Martinet de Cerdanya i del Pirineu Català, la línia de búnquers que en Franco va fer construir, com a defensa pels eventuals invasors que poguessin venir dels del Nord!!! L'anomenada Línia P, on es van enterrar milions de pessetes,  i que va deixar sembrada la zona fronterera de búnquers i edificacions defensives varies!!! Com vam gaudir amb els audiovisuals, i la baixa, amb  casc i llum de mineria inclosa, a algun dels túnels que unien els búnquers!!!


Mireu que guapes l'Eva del fantàstic bloc Cuinant entre llibres, i jo mateixa, preparades per l'aventura sota terra!




Molt i molt interessant i instructiu, a més de divertidíssim!!!  Però el matí no va acabar aquí...perquè, ràpid, ràpid, van portar-nos fins a Cal Calsot, una finca de ramaderia ecològica, que comercialitza carn de primeríssima qualitat sota la marca EcoPyrene.


Allà la Roser ens va explicar els secret per aconseguir una carn deliciosa...que les vaquest estiguin ben alimentades amb productes ecològics i de proximitat, que pasturin (perquè les vaques, de sempre, ho han fet), i uns severíssims controls sanitaris!!! Resultat: una carn espectacular!!!


Mireu quines vaques més felices!!!


I la degustació que allà ens tenien preparada...una brutalitat!!! Unes minihamburgueses d'Ecopyrene (no us vull explicar quantes se'n va menjar en Marc)...uns formatges espectaculars de El Molí de Ger (premiadíssims com no podia ser d'altra manera!!!), i uns embotits de Embotits Turet, pa de fetge inclòs, acompanyats d'uns panets del Forn d'en Jordi, que ens van transportar a paratges celestials!!!


I per pair una mica totes aquestes menges selectes, una volta amb bici elèctrica, oferta per Berta Bicicletes!!! 


Són estèticament precioses, i el millor transport per recórrer El Baridà!!! Mireu l'Anna de Retalls de Cuina, una meravellosa blocaire i millor persona, preparada per enfilar camí!!!


Fins i tot en Marc s'hi va animar!!!


Després de la passejada en bici, tips, esgotats i meravellats, vam acabar la jornada a la Fonda Domingo...parada indispensable si visiteu El Baridà!


La seva decoració ja és interessant...



...però quan tasteu la seva cuina...us enamorarà!!! Combinació perfecta de tradició, innovació i qualitat...de ben segur que el que us trobeu al plat us sorprendrà agradablement!!! Aquí tota la colla preparada per endrapar...una mica més!!!


Per començar, uns xips de verdures...


Per continuar...uns entrants conformats per bombó de trinxat, bombó de foie i blat de moro, coca amb truita de riu marinada i tzatziki, albergínia i bacallà amb melmelada de tomàquet i peus de porc amb allioli de pera (això últim en format galeta...)...i...tot seguit...de primer...ravioli de marisc amb salsa de múrgoles i espàrrecs, i de segons: bacallà amb pèsols, escuma de safrà, tomàquet i pil-pil (el puré de pèsols a la menta...va ser molt aplaudit) i melós de xai amb peres al vi, cremós de patata i farigola llimonera...El meu plat preferit el xai...però ja us dic jo que entrava tot sense gana!!!


I per acabar...doblet de postres...a quina més bona...Un assortit de fruites i herbes (pecat celestial), i una mousse de vainilla, iogurt, gerds i llima...per perdre els sentits!!!


Aquí l'amfitriona, la Montse Grau, amb els cuiners...Grandíssima feina!!!


I per concloure la jornada...la foto de família!!! Hi falta l'Anna Fornells, del xulíssim M'agrada cuinar, que no va poder assistir per un petit problema de salut, i a qui vam trobar mooooolt a faltar!!! A la propera ens trobem encara que t'hàgim de venir a buscar en UVI mòbil Anna!!!


En definitva, una jornada espectacular, que quedarà en la nostra memòria per sempre més...digne successora del Ganxetes Tour 2015, amb el que la fantàstica Glòria de No tot són postres va definitivament agermanar lliurant-nos a tots els participants aquest petit i meravellós obsequi: un botelleta del fantàstic Vermut Miró, i uns blaiets, típics de Reus, preparats per ella mateixa!


I no em puc deixar de donar un sentit agraïment a Cadí, una gran empresa de la zona, que ens va oferir un lot de productes, que ben aviat trobaran destí a la meva cuina!!!


Mil gràcies Montse per fer possible una jornada tan fantàstica! I també un especial agraïment a tots els col.laboradors que van ajudar a fer-la irrepetible!!! Vols dir Montse que no vas comptar amb l'ajuda dels mineirons???? El que tinc clar és que La Cerdanya, i El Baridà són territoris que enamoren, i la seva gent, que lluiten per conservar tradicions i espais, i per aconseguir un entorn sostenible, i fer-se un lloc en la gastronomia internacional, amb els seus grans productes de proximitat de màxima qualitat i els seus familiars establiments hotelers...us robaran el cor tant com a naltros, que ja estem pensant quan hi tornarem a pujar!!!


7 comentaris:

  1. Una crònica excel.lent!!! Una bona manera de començar la setmana carregats d'energia positiva! Petons, Mònica!
    Olga

    ResponElimina
  2. Quin súper dissabte que vam passar, oi?? una crònica molt complerta i detallada, jo per fi he publicat la meva ara mateix. Em va agradar molt conèixer-vos i espero coincidir ben aviat, un petonàs parella!!!

    ResponElimina
  3. Mol bon reportatge per un dia fantàstic amb molt bona companyia.
    Mil petons

    ResponElimina
  4. Una crònica genial però un dia excepcional! Acabat de llegir i em venen unes ganes terribles de repetir! Gràcies pels teus comentaris personals, però com diria un dels meus nebodets.."Tú... molt més!! Una abraçada molt forta!

    ResponElimina
  5. Mònica genial crònica, i a veure si repetim aviat!!! I, amb bicicleta, eh Marc??ptnts

    ResponElimina
  6. Mònica genial crònica, i a veure si repetim aviat!!! I, amb bicicleta, eh Marc??ptnts

    ResponElimina
  7. Mònica genial crònica, i a veure si repetim aviat!!! I, amb bicicleta, eh Marc??ptnts

    ResponElimina