diumenge, 28 d’octubre del 2012

LIONESES DE NATA

Li vaig dir a la meva mare que avui li prepararia de postres alguna cosa de nata, i m'he decidit per un postre d'allò més tradicions: les lioneses. Són molt fàcils i ràpides de preparar, i si en domines la massa (la coneguda com a pasta choux) pots fer diferents varietats, fins i tot salades.
Jo sempre he fet servir una recepta d'un llibre de cuina clàssic i per a mi bàsic, el "Cuinar és senzill" de la Montserrat Seguí de Queralt, i el resultat sempre ha sigut molt satisfactori.
A veure si us ho explico bé...
INGREDIENTS
1/4 litres aigua freda
125 de farina
100 grams de mantega
4 ous
un pessic de sal
ELABORACIÓ
Com ja us he dit, la base de les lioneses es la "pasta choux". Heu de posar el quart de litre d'aigua freda en cassó, i incorporar-hi la mantega tallada a bocins, i el pessic de sal. Tot això va al foc fins que la mantega es desfà. És important que aneu remenant perquè la mantega es desfaci, i quedi unida a l'aigua, abans que aquesta comenci a bullir. Llavors, un cop arrenca el bull, i tireu la farina, tota de cop (això sí, passada pel sedàs), i remeneu primer primer amb un batedor, i quan ja no pogueu, amb una cullera de fusta.  Ha de quedar una massa compacta, que formi una mena de bola que es desprengui del cassó.
Quan això es doni, ho treieu del foc i afegiu els ous, un a un, tots sencers, sense parar de remenar. En afegir cada ou, la massa s'esberla en bocins, però si continueu remenant, torna a quedar tot integrat. La Montserrat Seguí diu que la pasta està llesta si queda "corretjosa". Jo, al principi, no sabia ben bé què volia dir això, però he arribat a la conclusió que vol dir que la massa s'ha de desprendre de la cullera però no massa fàcilment.
Un cop teniu la massa, la col·loqueu en una mànega, i amb una boca rodona en formeu pilonets en una safata de forn, folrada amb un paper de forn una miqueta untat de mantega. Els pilonets els heu de pintar amb ou, i us han de quedar més o menys així:


Després ho heu de coure al forn normal, a uns 200 graus, uns 20-25 minuts. Jo les col·loco força enlaire per evitar que el cul se'm cremi, i vaig vigilant sense obrir la porta del forn. Quan els pilonets estans ben inflats i dauradets de sobre, estan llestos. Els treieu del forn i els deixeu refredar una miqueta. L'aspecte ha de ser aquest:


Un cop refredats una miqueta els passeu a una altra safata i els acabeu de deixar refredar. Aquí és on, a vegades, passa una cosa inexplicable, que s'abaixen i queden planes...fa molta ràbia però crec que deu ser perquè no hem encertat en el punt de la massa. Avui hi ha hagut sort i han quedat molt inflades i molt bé! Llavors, quan ja han estat ben refredades, les he obert pel mig amb unes estisores i les he farcit amb nata (que en aquesta ocasió he comprat feta) amb una mànega amb punta d'estrella.


Jo les guardo així a la nevera fins al moment de servir a taula, i llavors, amb un colador ben prim, els poso sucre llustre pel damunt!


Són una aposta segura!

Ah! per cert, com que amb les quantitat que us he donat surten moltes lioneses, cap a cinquanta, i no tenia tanta nata, n'he acabat fent algunes de salades per l'aperitiu. He posat en un pot un parell de llaunes de tonyina (abans n'he escorregut l'oli) i un parell d'ous durs i un bon raig de maionesa, i ho he passat tot pel turmix fins que ha quedat una crema fina. Llavors l'he posat en una mànega i he farcit les lioneses que em sobraven. A l'hora de servir les he adornat amb un polsim de pebre vermell dolç. També han quedat prou bones i vistoses!


Animeu-vos el proper diumenge!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada