dimecres, 15 de gener del 2014

PANETS DE VIENA FARCITS DE PERNIL IBÈRIC I FORMATGE

Aquesta tarda, en principi, havia de ser tranquila, però s'ha anat complicant per moments... Ja he explicat alguna vegada que sóc advocat, però el meu despatx és una mica-molt peculiar. Potser perquè tots els que hi treballem ho fem per convicció i tenim com a prioritat la defensa dels drets dels ciutadans; potser perquè les circumstàncies ens han fet especialistes en causes pendents de guanyar; i, segur, perquè vam aprendre d'algú, que ja no és entre nosaltres -i en el que penso cada dia-, que va fer de la lluita per un món més just la seva raó de ser, que sempre estem embolicats en qüestions jurídico-socials més enllà del nostre horari laboral. Així doncs, el que em pensava seria una tarda a casa, llegint i esperant que una massa fermentés per fer-ne un pastís de rotlles de canyella que va fer l'altra dia l'Alma Obregón al seu programa (que queda pendent per un dia proper), s'ha convertit en un circuit urbà, amb les dues petites de la casa, pels Jutjats, el despatx i la Comissaria de la Policia Nacional. Malauradament, de moment, no hem aconseguit aturar l'expulsió d'un ciutadà, que era l'objectiu, però continuem en la lluita...Us explico tot això, a més de perquè estic molt emprenyada amb el sistema, per fer-vos entendre que aquesta recepta és fruit de trobar-me, a les 21:30 hores, amb una massa d'una mena de pa de viena, fermentada, i quatre persones famolenques que volien sopar! Així que ha tocat improvisar...i renoi, el resultat d'aquesta improvisació ha sigut millor que el de la majoria de receptes seguides fil per randa! Ja veureu quin sopar més aplaudit, per grans i petits, si us decidiu a preparar-los! 


INGREDIENTS (per uns 14 panets)
675 grams de farina
1 sobre de llevat de flequer
250 ml de llet
75 grams de mantega
75 grams de sucre blanc
1/2 culleradeta de sal
3 ous
200 grams de pernil ibèric tallat a taquets
6-8 làmines de formatge per fondre
llet per pintar-los

PREPARACIÓ
Comencem barrejant en el bol del batedor elèctric, aproximadament la meitat de la farina, i tot el sobre (7 grams) del llevat sec de flequer.


Tot seguit, en un caçó, desfem la mantega, amb la llet, el sucre i la sal. Ha de quedar la mantega en estat líquid però sense arribar mai a bullir.




Tot seguit, i mentre batem, a velocitat baixeta, amb l'accessori pala, la farina i el llevat, anem incorporant, lentament, aquesta barreja líquida de llet, mantega, sucre i sal.


Després, el ous un a un.


I continuem batent, a velocitat més alta, durant 2 o 3 minuts, fins tenir una massa, força líquida, homogènia.


Ara és l'hora de canviar l'accessori pala del batedor elèctric, pel ganxo.



I llavors, sense para d'amassar, amb el ganxo, a velocitat mitjana, anem incorporant la resta de la farina.


Uns cinc o sis minuts més tard, hem de tenir una massa elàstica i poc enganxosa, que es pugui tocar sense quedar-ne empastifat.


És el moment de ruixar amb spray antiadherent un bol, dipositar-hi la massa, tapar-la amb paper film, i deixar-la reposar, a temperatura ambient, durant unes dues hores (en el meu cas hi ha estat unes 3, per les circumstàncies que us he explicat...).




Ja veureu que la massa creixerà i creixerà...i quedarà molt esponjosa i lleugera.


Arribats a aquest punt, l'aboqueu sobre una superfície enfarinada, i la treballeu una mica.



També heu de tenir preparat el farcit, que en aquest cas, són taquets de pernil ibèric, i unes làmines de formatge d'aquell de fondre, el típic dels biquinis.


Partiu la massa en porcions més o menys d'aquesta mida, i en feu un cercle sobre el palmell de la mà. Hi disposeu uns quants taquets (que han de ser petitets) de pernil pel damunt...


...i un tros de làmina de formatge de fondre.


I tanqueu el cercle.


Per aconseguir un bon tancament del panet, que evitarà se us esberli al forn, feu-lo giravoltar sobre la superfície enfarinada, tancant l'obertura.


Us han de quedar unes boles ben llises i formades...


...que s'han de col·locar, de manera separada, damunt una safata folrada de paper de forn.


Torneu a tapar les boles amb paper film, i deixeu reposar una mitja hora més. Veureu que es tornen a inflar.


Llavors pinteu amb llet, i enforneu, a 170 graus, opció rebosteria (dalt, baix i ventilador), durant uns 15 minuts, fins que estiguin ben botits i daurats.


És el moment de treure'ls del forn i deixar-los refredar una miqueta...això si no desapareixen calents.


Oi que fan molt de goig?



Doncs si els tasteu...us enamoraran...suaus i esponjosos, amb el gust del pernilet, i el formatge fos al seu interior...mmm....a casa n'hi ha que se n'han menjat quatre en un tres i no res!


Que vagi de gust!

12 comentaris:

  1. Pues si que se ven ricos y yo también me lo comería

    ResponElimina
  2. Fantàstic!! I quina moral, després d'un dia com el que expliques...No deixeu de lluitar pels drets, vosaltres els advocats que ho podeu fer a primera línia. Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Intentem no defallir encara que a vegades tot plegat desanimi una mica!!!! La veritat és que, a vegades, quan estic molt cansada o estressada, "rebostejar" és l'únic que em relaxa!!! Petons!

      Elimina
  3. Quina bona idea Mònica! Uns panets estupendos com a recompensa d'un dia tan dur!
    Molts ànims en la lluita diària contra les injustícies, que ens fa molta falta!

    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, gràcies i mil gràcies! Víctor, ja he vist els teus núvols de cacau, i em sembla que me'ls prepararé el pròxim dia negre que tingui. Segur que fan aixecar els ànims al més decaigut! Petons!

      Elimina
  4. Per ser fruit de la improvisació i d'una tarda moguda, t'han quedat uns panets que fan molt goig, i amb aquest farciment deu ser difícil resistir-s'hi!! i sens dubte, faria falta més gent compromesa com tu en aquest món!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo crec que hi ha molt gent amb empenta i compromís, però que mirar de canviar una mica aquest món nostre tan injust és una feina de titans!!! Petons i gràcies!

      Elimina
  5. Nena, ets única!!!! Amb un dia com el que expliques acabar fent panets com els que has fet és un fet pràcticament ireal!!! :) Segur que eren boníssim i MOLTES GRÀCIES per lluitar per les 'causes perdudes': sort que encara hi ha qui ho fa!!! :)
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja pots comptar Dolors!!! Pel que fa a la meva feina, nosaltres en animem dient que en el que treballem són en causes pendents de guanyar!!! Un petonarro ben gros des de Girona, que en qüestions socials i judicials, sempre està d'allò més animada!

      Elimina
  6. Vaya día que tuvistes!!! bien movidito, pero a pesar de tu enfado, te ha quedado unos panes deliciosos y con un relleno que me encanta.
    besos
    Cocinando con Montse

    ResponElimina
  7. Ets la súper Mònica, noia, tota la tarda en dansa I arribar a casa I fer aquest panets tan deliciosos. A casa encara no t'han fet un monument? Petons.

    ResponElimina