A casa la meva mare, i de la meva àvia, el divendres sant es menjava bacallà, per tradició més que per religió. I avui, en aquestes circumstàncies tan especials que ens ha tocat viure, he decidit seguir la tradició i cuinar bacallà, concretament, bunyols de bacallà! Han quedat ben formats, daurats, cruixents per fora i tendres per dins, hipermegaesponjosos, gens salats i saborosos...o sigui que repetirem ben aviat!
INGREDIENTS (per uns 40 bunyols aprox.)
500 grams de bacallà salat
300 grams de farina
15 grams de llevat químic tipus Royal
2 ous
300 ml de llet
75 grams de mantega
OOVE, alls i julivert
oli de girasol per fregir-los
PREPARACIÓ
El dia abans posem en aigua el bacallà, per dessalar-lo. Jo l'he tingut 24 hores, i he canviat 3 vegades l'aigua, però el temps també depèn del gruix dels lloms. Aquests eren primets.
En un bol col.loquem la farina, el llevat, el ous i la llet.
Deixeu reposar aquesta massa, tapada, durant un parell d'hores.
Mentrestant, traieu el bacallà de l'aigua, esbandiu i eixugueu bé els lloms.
Fregiu-lo en OOVE abundant, a foc no massa alt (més aviat confitant el bacallà), i amb uns quants grans d'all.
Un cop cuit el bacallà, el peleu i l'esmicoleu. També mireu de treure qualsevol espina que trobeu.
A continuació, aboqueu el bacallà esmicolat i una mica de julivert picat a la massa que teníeu reposant, i barregeu bé.
I ja teniu la massa llesta. Jo no hi he afegit gens de sal perquè trobo que el bacallà ja li donava el toc adequat, però això va a gustos.
Ja només queda anar dipositant cullerades d'aquesta massa en oli de girasol ben calent, i anar-los fregint. Si heu seguit bé els passos, veureu que fins i tot tenen tendència a girar-se sols dins la paella o fregidora.
Quan els traieu de fregir, a part d'escórrer-los bé, cal disposar-los un parell de minuts damunt un paper absorbent de cuina, per eliminar qualsevol excés d'oli.
Ja veureu quin goig!
I una bona idea de presentació és servir-los en format pintxo!.
Boníssims, jo també n'he fet aquesta setmana, amb la recepta de l'àvia, la mateixa que la teva-
ResponEliminaLes receptes de les àvies són les millors! Una abraçada!
Elimina