divendres, 4 de gener del 2013

CUPCAKES DE PLÀTAN AMB BUTTERSWISS DE NOCILLA

Avui m'he llevat amb la dèria de preparar receptes noves, així que, aquí va la segona de cupcakes del dia. La base ha sigut de creació pròpia, i la butterswiss de nocilla l'he tret del bloc cocina-con-nieves.blogspot.com, on l'explica, gràficament, molt i molt bé. La única diferènciá és que ella hi posa nutella, i jo tenia nocilla...coses de la vida...
Estic molt contenta perquè és la meva primera butterswiss, un tipus de frosting (és a dir, de cobertura superior de cupcake), més suau que l'habitual crema de mantega (en anglès, buttercream), i, per ser la primera vegada, la cosa no ha sortit gens malament -sempre segons sondeig d'opinió entre les meves filles i nebots-.
També, podreu observar, que les dues darreres receptes de cupcakes les he fet amb oli d'oliva i no amb mantega. Es tracta d'anar experimentant i adaptant receptes d'altres terres als nostres productes mediterranis. O sigui que aniré combinant receptes de cupcakes amb mantega i receptes de cupcakes amb oli d'oliva.
Bé, anem per feina...

Ingredients

Pels cupcakes de plàtan (per unes 24 unitats)
200 grams de sucre
120 ml d'oli d'oliva
2 ou grossos
200 grams de farina de blat
1 sobre de llevat Royal
115 grams de farina d'ametlla
240 ml de llet
1 plàtan gros o 1 i 1/2 de petits triturats

Pel frosting (butterswiss de nocilla)
75 grams de clara d'ou (una miqueta més de dos clares)
110 grams de sucre
unes gotes de llimona
140 grams de mantega
una culleradeta d'aroma de vainilla
2 cullerades abundants de nocilla

Preparació
En un batedor elèctric, a velocitat baixa, es barreja el sucre i l'oli. Quan està ben integrat, s'hi afegeixen els ous un a un, i es barreja bé, llavors hi aboquem el puré de plàtan (plàtan ben triturat) i, finalment, les farines, de blat i d'ametlla -prèviament barrejades amb el llevat i tamitzades- i la llet, ingredients aquests darrers que es va afegint, mica en mica, i de manera alternativa, fins a acabar-los.
Es reparteix la massa resultant en càpsul·les, que es posen al forn a coure, a 170 graus, durant uns 15 minuts.
Un cop cuits i refredats, preparem la butterswiss. El primer pas, anirà bé que l'hàgiu fet abans de prepara els cupcakes, perquè l'heu de deixar ben refredar. Es tracta de, al bany maria, barrejar les clares i el sucre, i remenar, remenar, fins que el sucre quedi ben dissolt (uns cinc minuts). És important que l'aigua del bany maria no arribi a bullir, per tal que les clares no es malmetin. Un cop fred aquesta mena d'almíbar de clares, es posa en el batedor elèctric, amb l'accessori globus per aixecar clares, i es bat a velocitat alta. Si hi afegiu unes gotes de llimona, ajudarà a que les clares pugin. Un cop triplicat el volum, si afegeix la mantega a temperatura ambient, i, un cop integrada, una culleradeta d'aroma de vainilla, i dues cullerades abundant de nocilla. En afegir la mantega, pot semblar que és talla, però es bat una mica més, i queda una textura suau i cremosa senzillament deliciosa!!!
Un cop feta la butterswiss, es col·loca en una mànega i a decorar els cupcakes. Jo he fet servir una boca arrissada, i no he cobert tot el cupcake, només el centre. Per arrodonir-los estèticament, he col·locat al mig del frosting una rodanxa de plàtan deshidratat.
Estan per llepar-se els dits!!!






2 comentaris: