dimarts, 19 de febrer del 2013

PASTÍS DE PLÀTAN I XOCOLATA

La idea d'aquest pastís em va venir mentre veia la recepta de tatin de mango de la Marina, una gran cuinera i rebostera amb un bloc fantàstic: Tapa't de tapes. Volia fer un pastís amb plàtan per dins i per fora, així que, per tal que es veiés per fora (i malgrat ser un pastís esponjós tradicional), vaig fer servir la tècnica tatin tan ben explicada per la Marina.
El resultat és molt vistós i original!!! Els trossets de plàtan, tan ben posadets i dauradets al capdamunt del pastís, són una decoració formidable, que fan que el pastís, a més d'entrar per la flaire i pel paladat, entri pels ulls!.
No serà l'última vegada que jugui amb fruites cuites per coronar pastissos...



INGREDIENTS
120 grams de mantega a temperatura ambient
180 grams de sucre blanc
3 ous
200 grams de farina
30 grams de cacau
2 cullerada de llevat tipus Royal
120 ml de llet
2 cullerades de llet condensada
1 cullerada d'aroma de vainilla
4 plàtans (no gaire verds)
caramel (més una nou de mantega)
pastilles de xocolata blanca per decorar

PREPARACIÓ
Fem (amb 4 cullerades de sucre i dues d'aigua) o calentem el caramel comprat bo i fet, i hi afegim una nou de mantega.


Ho aboquem en el motlle escollit. En aquest cas, un d'uns 25 cm de diàmetre i amb parets desmontables.


Tallem un plàtan i mig a rodanxes, no gaire gruixudes, i les col·loquem sobre el caramel.


Per altra banda, comencem a preparar la massa. Batem el sucre i mantega fins a obtenir una crema. Sense deixar de batre, afegim els ous, un a un. I quan estiguin ben integrats, afegim la farina (prèviament barrejada amb el llevat) i la llet (barrejada amb l'aroma de vainilla), alternativament, en dues tongades (primer farina, després llet, la resta de farina i la resta de llet). Per últim, afegim les dues cullerades de llet condensada i la resta de plàtan (els dos i mig restants), que haurem triturat amb el "minipimer" i convertit en un puré ben suau. Acabem de batre fins obtenir una massa més o menys així:


Aboquem al motlle vigilant de no moure el plàtan que hem col·locat sobre el caramel.


Enfornem, a 180 graus, durant uns 40 minuts (sabreu que està cuit quan el punxeu i surti l'utensili net). Un cop desenfornat, deixeu refredar. Si la part de dalt us queda una mica bonyeguda, no patiu, l'alliseu amb un tallador de pastissos o amb un ganivet, un cop ja sigui fred. Llavors, desemmotlleu i doneu la volta. I, "voilà"!!! Us ha de quedar més o menys així...


Veureu que vaig acabar de decorar-lo amb unes pastilles de xocolata blanca, que contrasten amb el color fosc del caramel i el cacau.


És un pastís esponjós i suau, de textura humida, i amb molt de gust a plàtan. Jo l'acompanyaria amb uns tallets de fruita i un bola de gelat de vainilla o ratafia!!!
Que vagi de gust!!!


3 comentaris:

  1. Mònica aquest pastís té una pinta deliciosa! Qui pogués menjar-se'n un bon tros ara... Em sembla genial l'idea del plàtan. Queda molt lluït!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja ho explico a l'entrada que la inspiració em va venir en veure una tatin de mango de la Marina. La veritat és que les rodanxetes del plàtan, que mantenen molt la forma, són una decoració d'allò més natural i original! Una abraçada i gràcies per seguir-me!!!

      Elimina
  2. Hola, fa molt bona pinta aquest pastís!!!
    Volia preguntar-te quan s'afegeix el cacau i de quin tipus és. He provat de fer la recepta i m'ha quedat molt claret (he utilitzat cacao per fer xocolata desfeta).
    Merci!!!

    ResponElimina