dimecres, 27 de març del 2013

DONUTS O BERLINES GLACEJADES

Prenent el nom comercial de la marca més famosa, els coneixem com a donuts. També se'n diuen berlines o, a casa meva, rosquilles gegants inflades. La veritat és que, es s'anomenin com s'anomenin, estan delicioses. Avui, al matí, mentre arrebossava pollastre per dinar els de casa (que fan tots vacances), abans de marxar a treballar, he vist la recepta de donuts que ha penjat l'Alma Obregón, a la seva web http://www.objetivocupcake.com, i no hi he pogut deixar de pensar, durant tot el matí, mentre anava amunt i avall. Mentalment he repassat si a casa tenia tots els ingredients i, com que resultava que si, només entrar per la porta de casa m'he posat a preparar-les. Amb un parell d'hores (temps de llevat i tot), han estat preparades, i malgrat potser no tenen una faiçó òptima, i que el gust no és com el dels donuts envasats (segons els experts que m'envoltaven tenen un gust més natural), han quedat prou bé. A més, us puc assegurar que, pel que fa al gust i textura, han rebut un munt d'elogis.
Aquí va la recepta, amb pas a pas gràfic, per si, algun dia d'aquests festius que vénen, voleu sorprendre a la família només aixecar-se!


INGREDIENTS (per unes 25 berlines)

Per la massa
175 ml de llet
2 sobres de llevat sec de flequer
120 grams de sucre més dues cullerades
un pessic de sal
630 grams de farina
220 grams de mantega
3 ous
oli de girasol per fregir

Pel glacejat
sucre llustre
aigua

PREPARACIÓ
Escalfeu la llet al microones, hi afegiu els dos sobres de llevat sec de flequer, el pessic de sal i les dues cullerades de sucre, i remeneu. Ha de reposar uns 10 minuts.


Per si teniu algun dubte amb el llevat, jo he fet servir aquest, que trobo al Bonpreu.


Mentre reposa la barreja del llevat, tamiseu la farina, hi afegiu la mantega tallada a trossets, i amasseu, amb les mans, una estoneta, fins que quedi com una massa grumollada.


Llavors hi incorporeu el sucre i feu una bona barrejada.


Feu un forat al mig d'aquesta massa grumollada, i hi poseu els ous i la barreja del llevat.



Ha arribat el moment de fer servir el batedor elèctric, amb l'accessori ganxo, per amassar, durant uns 10 minuts.


Ha de quedar una massa esponjosa, que no enganxi massa.


Tapeu el mateix bol amb un paper film i deixeu llevar 45 minuts o fins que dobli el volum, en un lloc calentó.


Un cop llevada la massa, dipositeu-la sobre una superfície enfarinada, i amasseu amb les mans, durant uns cinc minuts.


Llavors estireu amb el corró, fins aconseguir una placa d'un centímetre aproximat de gruix.


Aquí els experts fan servir un tallador especial de donuts-berlines, però com que jo no en tenia, he fet servir dos talladors rodons, un de més gros i un de més petit.



Talleu els donuts (i torneu a incorporar a la massa el sobrant de fer els forats del mig).


Fregiu-los en oli calent (jo he fet servir oli de girasol), mirant que no es cremin. Primer d'un costat i després de l'altre. Veureu com es van inflant.


En anar-los traient, dipositeu damunt un paper absorbent, per treure l'excés d'oli.


Finalment, prepareu el glacejat. Es tracta d'agafar sucre llustre, i afegir-li, poc a poc, cullerada a cullerada, aigua, sense deixar de remenar. Quan us quedi el suficientment líquid com perquè caigui de la cullera amb facilitat, ja el teniu preparat (perquè us serveixi de referència, per un mig quilo de sucre llustre, he fet servir aprox. 8 o 9 cullerades d'aigua). Es tracta de posar-ne un parell de cullerades sobre de cada berlina, i deixar damunt una reixa que s'assequi (tot regalimant pels costats).







Van quedar torradets per fora i molt flonjos per dins, o sigui, com havien de quedar!!! I ja veieu que, de presència, tret d'algunes excepcions, també força acurada. A veure si us animeu!
Que vagi de gust!

7 comentaris:

  1. ole, quina pinta! No sé com t'ho fas per menjar-te tot el que publiques. No pares mai, ets una artista! petonets i bona setmana santa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bé, no et pensis, a vegades també reparteixo una miqueta entre la família i amics (només una miqueta)...Que et vagin molt bé aquests dies de festa!!! Una abraçada!!!

      Elimina
  2. Respostes
    1. I, a més, van quedar molt bones!!! No és ben bé el mateix gust que un de la marca "donut"... -en realitat, jo trobo que tenen un molt millor gust-!!! Una abraçada Virginia i gràcies per visitar el bloc!

      Elimina
  3. Hummmmmmm aquest donuts tenen molt bona pinta !! ....Han de ser bonissims.
    petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si els tastes ja estàs perduda!!! Sort que a casa van volar ràpidament, i no vaig tenir gaire temps la temptació davant!!!

      Elimina
  4. Si deixes llevar la massa una mica menys de temps i després de tallar-los els deixes reposar 1 o 2 hores abans de fregir, llevaran una mica més i quedaran més inflats i rodons i moooolt flonjos.

    ResponElimina