dijous, 21 de març del 2013

PA DE POLENTA I FIGUES

A part d'una fanàtica de la pastisseria, sóc una lectora addicte de novel·les, especialment les policíaques. He llegit totes les d'en Mankell protagonitzades per l'inspector suec Wallander, les d'en Camilleri protagonitzades pel comissari Salvo Montalbano, i les de la Donna Leon i el seu afable comissari Guido Brunetti (i us ben asseguro que això només és un exemple). En aquestes últimes, destaca una descripció acurada dels menjars, postres inclosos, que la dona del comissari prepara a la família, i és en les que vaig descobrir un aliment per mi del tot desconegut, però que té molta tirada a Itàlia: la polenta. La polenta més coneguda és la groga, que s'elabora amb blat de moro, i es menja en puré, però també serveix de base a plats molt curiosos i originals. Avui, per tant, en homenatge a un dels meus personatges literaris preferits, un comissari lletraferit, entregat a la seva feina, i amb gran sensibilitat social, he preparat un pa de polenta i figues, prenent com a base la recepta del pa de polenta i groselles de la revista monogràfica "Dulces y cupcakes saludables" de la col·lecció Home Essential Baking, que continuo sense poder obtenir completa!!!
Bé, espero que us agradi...


INGREDIENTS
75 grams de farina de blat
175 grams de polenta instantània
2 culleradetes de llevat
3 ous grans
175 grams de sucre llustre
el suc i la pela ratllada d'una taronja
120 ml d'oli d'oliva
150 grams de melmelada de figues

PREPARACIÓ
Tamisar la farina, el llevat i la polenta en un bol, i reservar. Llavors batre les clares a punt de neu i també reservar.


Per altre costat, en el batedor elèctric, batre els rovells d'ou, el sucre, la pela de taronja i l'oli fins que quedi una barreja lleugera i cremosa. Afegir el suc de taronja i barrejar fins que tot s'integri.


Tot seguir, incorporar-hi, amb compte (jo ho fet a cullerades) la farina, la polenta i el llevat, i batre una mica més. Un cop incorporada la farina, afegir-hi, a mà, molt a poc a poc, i amb moviments de dalt a baix, les clares a punt de neu.


Ha de quedar una massa molt lleugera, com escumosa.


Quan hàgiu incorporat totes les clares a punt de neu, abocar-ne una mica menys de la meitat al fons d'un motlle allargat untat de mantega (o amb spray de mantega).


Després, amb compte, repartir-hi per sobre la melmelada de figues.


Abocar la resta de massa, cobrint la melmelada.


Enfornar i coure a uns 170 graus durant uns 45 minuts. Quan desenforneu (punxeu abans per saber si està cuit), deixeu refredar al motlle durant uns 15 minuts, i després traslladeu a una reixa per acabar de refredar.


I ja està, un pa d'allò més original, amb reminiscències de la bota veïna!!!


Que vagi de gust!!!

2 comentaris:

  1. Aquet pa te que tindra un gust boníssim,amb les figues deu del cel....que bò !!!
    Petonets.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La polenta és una aliment molt original i, combinat amb les figues, queda molt bé! Provaré altres receptes amb polenta...ja las veuràs! Una abraçada i bon cap de setmana!!

      Elimina