A Girona és tradició que, el dia de Rams, el padrí regali al seu fiol o fiola un tortell de massapà. És molt semblant al de Reis, però sense sorpresa ni corona. Aquest any he decidit provar de fer-ne un, a veure com resultava la cosa...I la veritat és que tota la família, que són fans d'aquest dolç, han dit que havia quedat molt bo i amorós. En tot cas, si teniu ganes de provar de fer-lo, no cal que espereu que espereu a l'any que ve, perquè qualsevol diumenge serà una mica més dolç si el serviu per postres.
INGREDIENTS
Per la massa
500 grams de farina de força
100 grams de sucre
30 grams de llevat fresc
un pessic de sal
la pela ratllada d'una llimona
la pela ratllada d'una taronja
200 ml de llet
1 ou
unes gotes d'aroma de llimona
20 ml de moscatell
120 grams de mantega
Pel farcit (massapà)
250 grams d'ametlla crua mòlta
250 grams de sucre llustre
60 grams de clara d'ou
Per decorar
Sucre llustre
cireres confitades
PREPARACIÓ
En el bol del batedor elèctric, hi col·loqueu, sense que es toquin, la farina, el sucre, el llevat esmicolat, la sal i les peles ratllades. Barregem una miqueta i, seguidament, afegim la llet, l'ou, les gotes d'aroma de llimona i el moscatell. Barregem (amb l'accessori ganxo). Quan tot estigui integrat, afegim la mantega a trossets ben petits, mentre amassem durant uns cinc o sis minuts més, fins obtenir una massa flonja, que es desprengui de les partes, i que no s'enganxi a les mans. Llavors tapeu amb un paper film i deixeu reposar, en un lloc càlid, fins que dobli el volum.
Mentre reposa la massa, cal aprofitar per preparar el massapà, que és molt i molt senzill. Només es tracta de barrejar, amb el batedor elèctric (accessori pala) durant uns 4 o 5 minuts, l'ametlla mòlta, el sucre llustre i les clares d'ou.
Ja veureu que, ben aviat, obtindreu una massa enganxosa i compacta, que us farà tocar el cel si la tasteu.
Llavors, torneu a la massa. Traieu-la del bol, i, damunt un paper de forn, enfarinat, estireu-la fins a formar un rectangle de 100x15x1cm aproximadament. Feu en una superfície plana i llarga, per poder treballar còmodes.
Tot seguit, feu un llarg xurro amb el massapà, i col·loqueu damunt la massa estirada.
Enrotlleu la massa, fent que la junta quedi ben tancada, i a la part de sota.
Ajunteu les puntes, per formar el tortell, que queda força gran.
Després deixeu llevar, en un lloc càlid, durant una hora i mitja (jo ho he fet dins del forn apagat). Veureu que augmenta força de volum. Passat el temps, pinteu-lo amb ou.
Repartiu les cireres per sobre i el sucre llustre (que haureu humitejat una mica amb aigua prèviament).
Enforneu, a 170 graus, durant uns 15-20 minuts, fins que estigui ben daurat.
I, si voleu fer-lo més atractiu als petits, presenteu-lo a taula amb dolçaines ben acolorides.
Ja veureu que, acompanyat d'una copa de cava, farà les delícies de tota la família.
Que vagi de gust! Bona diada de Rams a tota la família i, en especial, a tots els padrins i fiols!!!
T'ha quedat molt bo. Per Reis també en vaig fer un, ens agrada molt
ResponEliminaÉs que el tortell és un dels clàssics imprescindible per Reis -i a Girona pel Ram-, i ideal per qualsevol diumenge, sobretot d'hivern!!!
EliminaUna abraçada Rosa Maria!
Tè una pinta boníssima, Mònica! Jo en vaig fer una similar l'any passat, però farcit de cabell d'àngel! A veure si hi sóc a temps, aquest any!! petons
ResponEliminaOstres, jo no l'he provat mai farcit de cabell d'àngel..ho provaré qualsevol dia! Una abraçada Marina!
EliminaMònica!!! El meu home estava esperant aquesta recepta!!! Aquests dies desprès de fer els bunyols ja la posarem en pràctica. Ara m'en vaig a fer les madalenes de taronja amb les nenes... Les vaig fer per a una reunió a l'Espai de Qstura i noia, vas triomfar! Ara només em pregunten si aniré a la propera reunió... no sé si per la meva presència... o per les madalenes...
ResponEliminaEncara que no vam poder parlar gaire, em va fer molta il.lusió que us passessiu per l'Artroom!
Em va fer molta il·lusió que ens coneguéssim. La fira va ser un èxit total i la teva feina, una de les que més em va agradar! Ja saps que sóc fan teva! Per cert, si a les de l'Espai els portes un tortell, com diuen les meves filles "fliparan"! Una abraçada!
Elimina