diumenge, 26 de maig del 2013

BRIOIXOS FARCITS DE NATA

Quan era petita i anàvem a la pastisseria a comprar els postres de diumenge, sempre em fascinaven els brioixos farcits de nata i ben ensucrats. M'entraven pels ulls però no en demanava mai perquè la nata no és un farcit que m'entusiasmi. Avui, mooolts anys després, m'he decidit a provar de fer-los. En realitat, com comprovareu, he reservat una part de massa per farcir-la de xocolata (que això sí que em perd), i és aquesta de la que jo he menjat, però pel que fa als brioixos farcits de nata, compto amb l'opinió de la meva mare, que m'ha dit que han quedat molt bons! Ah!, per cert, la recepta del brioix, aquest cop he utilitzat la de l'Assumpta Miralpeix ("Les nostres postres") que ha resultat ser genial perquè m'ha permès "crear" uns brioixos molt esponjosos i gustosos!


INGREDIENTS (per uns 12 brioixos i una coca petita)
500 grams de farina
150 grams de mantega a temperatura ambient
3 ous
50 grams de sucre
30 grams de llevat premsat de forner
100 ml de llet tèbia
un polsim de sal
sucre moreno, ametlla picada i cireres confitades per decorar
nata ensucrada per farcir

PREPARACIÓ
Desfem el llevat de forner en la llet tèbia.


Col·loquem la farina, el sucre i la sal en un recipient per amassar (si fem servir batedor elèctric, utilitzarem l'accessori ganxo).

Incorporem els ous i comencem a amassar. Tot seguit afegiu el llevat dissolt en la llet.


Llavors, quan teniu una massa homogènia, és l'hora de la mantega a temperatura ambient, que afegireu trosset a trosset, sense parar d'amassar.


Al final, ens ha de quedar una massa flonja i una mica enganxosa (però no excessivament).


Col·loqueu en un recipient, lleugerament enfarinat.


Feu una última amassada a mà, sense pressionar-la, més aviat airejant-la, i ja la teniu preparada per deixar llevar. Tapeu amb un drap i col·loqueu en un lloc càlid, fins que dobli el volum. Jo l'he posat en el forn apagat (i que prèviament havia escalfat a temperatura mínima) i amb una hora ja n'hi ha hagut prou, però dependrà de la temperatura de l'indret on reposi. Normalment el temps de llevat està entre 1 i 2 hores.


Aquesta és l'aspecte de la massa un cop llevada.


Amasseu de nou lleugerament amb les mans, i comenceu a formar les peces.


Jo he fet brioixos en forma de barreta i panets rodons.


Llavors els he pintat amb ou i ensucrats amb sucre moreno.



Llavors he enfornat, a 180 graus, en opció rebosteria (dalt, baix i ventilador), durant uns 12-13 minuts. Vigileu perquè es couen ràpidament.


Desenforneu i deixeu refredar.


Un cop freds, talleu per la meitat.


I farciu amb nata ensucrada (jo he fet servir una mànega de plàstic i una boca arrissada oberta).


Tapeu deixant part de la nata al descobert, i col·loqueu un pilonet de nata al capdamunt.


Coroneu cada brioix amb una cirera confitada.


Ah! També us vull ensenyar el que he fet amb una mica de massa que he reservat. Li he donat forma de coca (de 3 racions aprox.), l'he pintada amb ou, ensucrat amb sucre moreno, i empolsinada amb ametlla picada (mida crocanti).


L'he cuit i deixat refredat.


Llavors l'he obert.


I l'he farcit generosament amb crema de xocolata (en aquest cas, amb una crema de xocolata Betty Crocker ja preparada que tenia al rebost, i que està molt i molt bona). He utilitzat també una mànega de plàstic i una boca arrissada oberta.



Finalment, he tapat i també he coronat amb una cirera confitada.


Que vagi de gust!

18 comentaris:

  1. Jo també ho recordo, tan en format individual com un de gran. Al meu poble li diuen Bismark. T'han quedat molt bé. Jo avui he fet lioneses també de nata

    ResponElimina
    Respostes
    1. La nata crec que és un dels farciments estrelles a casa nostra! Una abraçada Rosa Maria!

      Elimina
  2. Un postre de diumenge.............bonissim.
    Yo també he fet un postre de tota la vida "pijama"

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja l'he vist el teu pijama! Preciós! Jo sempre en demanava, quan era petita, i anàvem a dinar al restaurant! Em feia tanta gràcia com col·locaven el flam i el préssec...Una abraçada Lolines!

      Elimina
  3. Caram, Mònica! Quina pinta més bona i què ben explicat. A mi també em passa el mateix que tu: la nata no m'agrada gaire, però la xocolata... Uiiiii, la xocolata!! És la meva debilitat. No coneixia la crema de xocolata Betty Crocker, ja la buscaré i la compraré per decorar els meus pastissos.

    Una abraçada,

    Janet

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sempre va bé tenir-ne un pot al rebost, per un farciment ràpid! Una abraçada Janet!

      Elimina
  4. Mmm!! Semblen boníssims, i tan ben presentats! Els meus preferits són els de crema, però amb nata també semblen ben temptadors!! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo també sóc més de crema...però en fi...a vegades hem de fer contents al "nateros" de la família! Una abraçada Marina!

      Elimina
  5. Quin luxe de brioixos!!!
    Aixó si que es fer postres de diumenge!!!
    Ptns
    Lourdes

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo me'ls menjaria cada dia...però en fi...millor reservar-los per diumenge!!! Una abraçada Lourdes!

      Elimina
  6. Ohh t'han quedat perfectes i que bons deuen estar!!! petons

    ResponElimina
  7. Bufffs!!! Si és que lleparia la pantalla!! No puc decidir-me si amb nata o xocolata, així que te'n proposo un amb una capa de xoco i a sobre una de nata. Uhmmmm!! Irresistible!!!
    Petonets :-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Van quedar molt bons i va ser una bona prova per la coca de Sant Joan, que ja s'acosta!!! Una abraçada!

      Elimina
  8. Amb nata, amb xocolata... de totes les maneres han d'estar boníssims aquests brioxios!! Fan venir una salivera... t'han quedat fantàstics Mònica!!

    Molts petonets!!

    ResponElimina
  9. Quant de temps que feia que no veia els brioixos farcits de nata, i què bé que t'han quedat!

    Petonets!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quan érem petits eren el top ten...ara els han pres protagonisme els cupcakes...però jo els continuo reservant un espai al cor i a l'estómac!!! Una abraçada Víctor!

      Elimina