dijous, 23 de maig del 2013

THIACRY (POSTRES AFRICANES)

M'encanta provar postres d'aquí i d'allà, i l'altre dia, l'Alfred, em va oferir una oportunitat d'or! Em va deixar fer-li d'ajudant durant l'elaboració d'unes postres del seu país! A sobre, va aguantar estoicament mentre el feia aturar, a cada moment, a voltes en situacions una mica impossibles, per fer les corresponents fotos...En fi, que l'Alfred, al que m'estimo moltíssim, va tenir més paciència que un Sant, o sigui que aquesta entrada és en homenatge a ell (que no vull deixar de dir que és un gran cuiner; el seu xai al forn és memorable).
Només dir-vos que l'Alfred -la parella de la padrina de la meva filla petita-, és gambià, però els seus pares són senegalesos i que aquestes postres que va preparar, i que per entendre'ns són una mena de cous-cous de mill dolç, es típic d'ambdós països. Ens va explicar que és menja en ocasions especials, com bateigs o celebracions familiars, i estan delicioses!!! Això si, són consistents, o sigui que les racions no han de ser molt voluminoses! 


INGREDIENTS (per unes 12 copes generoses de thiacry)
1 kg de iogurt natural ensucrat
2 o 3 cullerades de sucre blanc
mig got de llet
mig coco (o coco ratllat si ho preferiu)
150 grams de panses verdes
250 grams de mill (thiacry)
dos gots d'aigua calenta


PREPARACIÓ
En primer lloc, agafeu el mill (thiacry), l'aboqueu en un bol, i el cobriu amb l'aigua calenta. Tapeu i deixeu reposar durant una hora aproximadament.




Tot seguit prepareu la salsa (que guardareu a la nevera fins al moment de servir). Poseu el iogurt en un recipient, i afegim el sucre (la quantitat és orientativa, depèn del que us agradi la dolçor!) i la llet, i batem a mà, amb una cullera, una miqueta, per integrar-ho tot.



Tot seguit hi afegim les panses verdes, i tornem a barrejar.



Per últim, afegim el coco. En aquest cas l'Alfred ho va fer a la manera tradicional i va comprar coco, i el va tallar a trossets, però ens va explicar que una manera més ràpida de preparar aquestes postres és posar coco ratllat.




Barregeu bé i poseu a la nevera fins al moment d'emplatar. Abans de servir, haureu de comprovar que el mill ha absorbit tota l'aigua.


Un cop feta la comprovació, prepareu les racions. Col·loqueu un parell de cullerades generoses de mill al cul del recipient individual escollit, i regueu, molt generosament, amb la salsa de iogurt ben fresqueta! I ja teniu les postres llestes!!! 



Moltíssimes gràcies Alfred, per la recepta, per la paciència i per deixar-me compartir-la al bloc!
Que vagi de gust!

14 comentaris:

  1. Doncs digues a l'Alfred que m'ha agradat molt, aquesta recepta! gràcies per compartir-ho. petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Li diré de part teva! A veure si el convenço perquè m'ensenyi a preparar-ne algun altre dolç gambià!!! Una abraçada Marina!

      Elimina
  2. M'encanta provar receptes d'aquí i d'allà! Segur que està molt bo!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cristina, només dir-te que la meva filla mitjana, en va menjar dos dies seguits per postres de dinar i sopar...crec que va anar d'un pèl que no s'empatxa! Una abraçada!

      Elimina
  3. Hola Mònica,

    Em dic Janet i t'he conegut pell blog de la meva amiga Montse "Cocinando con Montse".
    Aquesta recepta m'ha agradat molt. Faig classes de català a persones no catalano-parlants i en un dels meus cursos més recents vaig tenir una alumna senegalesa, la Sarata.
    Quan vam parlar de cuina, els hi vaig posar els vídeos de Karakia (el fan al canal 33) a les meves alumnes. Vaig escollir els programes dels països de les meves alumnes.i ens ho vam passar molt bé perquè cadascuna d'elles opinava sobre les receptes que es feien al programa. Va ser un privilegi per a mi escoltar les opinions que elles anaven expressant sobre les receptes i veure com se'ls hi il·luminaven els ulls pels records.
    Una experiència extraordinària.

    Pensava que aquest "THIACRY" que ens has presentat de la mà del teu amic Alfred, també pot ser un esmorçar de primera.

    Gràcies, Mònica.

    Em faig seguidora del teu blog i t'afegeixo a la meva llista de blogs.

    Una abraçada i felicitats.

    Janet
    dinerssigracies.blogspot.com

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Janet,
      El Karakia és un dels meus programes preferits, perquè penso que,a través de la cuina, també es coneix la cultura i idiosincràsia d'un territori! Que xulo això de ser profe de català! Per mi, això d'aprendre una llengua, una manera de comunicar-se amb més gent és una mica màgic!!!
      La Montse és una gran cuinera, i un honor que em segueixi!!!
      Finalment, dir-te que ara mateix donaré una volta pel teu bloc i així ens podrem seguir mútuament!
      Una abraçada!

      Elimina
  4. No coneixia aquestes postres, però digues-li a l'Alfred que està per llepar-se els dits.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ho faré. No s'imagina que els seus postres hagin rodat tant!!! Una abraçada Lolines!

      Elimina
  5. Mmmmm... quina bona pinta que té!!! Ja li pots dir que la provarem segur aquesta recepta a l'Alfred! ;)

    Un petonet guapa!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. És una mena de cous-cous dolç deliciós! I ja veus que es prepara en un "plis" i que queda bé fins i tot sota pressió!!! Una abraçada Cristina!

      Elimina
  6. Doncs no sé com serà, però fa molt bona pinta!

    Petonets, i bon finde!

    ResponElimina
    Respostes
    1. És diferent però molt bo!!! Una abraçada Víctor i bon cap de setmana per tu també! Tant de bo vingui amb una mica de sol i bones estones a la cuina!!!

      Elimina
  7. Fa poc vai tenir el gust de menjar-ne en un casament i és un postre boníssim. Havent menjat un pastís tradicionalens van oferir un got d'una beguda d'hibisc i un got d'aquest postre. Em van agradar tant que he estat buscant les receptes, així que ho provaré de fer. Anna, Girona.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Està molt i molt bo!!! A casa, una de les meves filles, quan n'hi ha, en menjar per dinar i per sopar fins que s'acaba....! Aquest està fet amb ingredients tots comprats a Girona, o sigui que el podràs fer sense problema! Una abraçada!

      Elimina