dimarts, 29 d’octubre del 2013

PANELLETS VARIATS

Malgrat sóc fan dels dolços americans, i especialment dels que es preparen per Halloween, per aquestes dates el que cal celebrar és la castanyada, i només hi ha castanyada com cal si tenim una bona plata de panellets. Aquest any volia provar una recepta nova, i no vaig parar de mirar amunt i avall a tots els blocs coneguts. Al final, vaig decidir-me, pel que fa la massa base, per les proporcions que en Manel donava al seu activíssim bloc La Gàl·lia Catalana (http://www.irreductibles.cat). Pel que fa les varietats, he improvisat una mica, tenint en compte el que tenia al rebost...i a part de quedar prou bonics han quedat molt gustosos. La Zewde, la meva filla gran, se n'ha menjat vuit de seguits....no sé com no li han fet mal!!! A veure què us semblen!


INGREDIENTS (per uns 70 panellets)
Per la base
500 grams d'ametlla mòlta
400 grams de sucre llustre
la pela de dues llimones ben ratllades
2 ous

Pels de LLIMONA
1/2 culleradeta de pasta natural de llimona
sucre de llimona
melmelada de llimona

Pels de XOCOLATA
2 cullerades de cacau pur
7 o 8 pastilles de candy melts de colors per decorar

Pels de COCO
el mateix volum de coco ratllat que de massa base utilitzem
rovell d'ou batut per pintar-ne la punta

Pels de CODONY
un tros de codonyat
rovell d'ou batut per pintar-los
sucre llustre per empolsinar-los

Pels d'AMETLLES
ametlla picada
rovell d'ou batut

Pels de PINYONS
pinyons
rovell d'ou batut

PREPARACIÓ
En el bol del batedor elèctric col·loquem la farina d'ametlla, el sucre llustre, la ratlladura de pela de llimona i els ous.


Primer amb l'accessori pala, i desprén amb el ganxo amassem bé durant uns minuts.


Cal obtenir una massa de textura tova i enganxosa (però no massa).


Jo la massa la vaig fer el dia abans, i la vaig guardar, ben embolicada amb paper film, a la nevera. L'endemà es podia treballar molt millor la massa per anar creant les varietats.


Un cop la massa reposada, dividiu-la en tantes porcions com varietats volgueu preparar.


Jo vaig començar pels de LLIMONA. Afegiu la pasta de llimona i amasseu be per tal que quedi ben repartida.


Després aneu agafant porcions i fent-ne boletes.



Amb un dit, perforeu, sense arribar a travessar, cada una de les boletes. Es tracta de fer-hi una mena de cràter.



Llavors agafem el sucre de llimona, i arrebossem cada una de les boletes semiperforades.



Col·loqueu-les totes damunt una safata folrada amb paper de forn.


Enforneu, a uns 190-200 graus durant uns 8 minuts. Els cinc primers al forn (escalfor per baix), i els tres darrers al grill (escalfor per dalt).


Un cop desenfornats, i freds, farcim el cràter amb melmelada de llimona.


I ja teniu uns panellets de llimona deliciosos.


Pels de XOCOLATA, barregeu bé la porció de massa base amb les cullerades de cacau pur. Jo ho fet amb el batedor elèctric i l'accessori pala. Si la massa us queda molt tova, poseu una estona a la nevera abans de treballar-la.


Un cop tingueu el cacau ben integrat, estireu la massa i la talleu a rectangles més o menys iguals.


Enforneu, a uns 190-200 graus durant uns 8-10 minuts. Els sis o set primers al forn (escalfor per baix), i els darrers al grill (escalfor per dalt).


Un cop desenfornats, deixeu refredar. Mentrestants, desfeu al microones unes pastilles de candy melts del color que volgueu. Jo he escollit el taronja que crec que fa molt per la tardor.



I amb l'ajuda d'una mànega pastissera i una boca rodona molt petita (del 3), decoreu els panellets.


Oi que queden bonics?


Ara anem pels de COCO... Barregem, una porció de massa amb el mateix volum de coco ratllat. Jo ho he fet a mà, i no costa gaire.



Un cop tot ben integrat, amb la mà, n'agafem bocins i en fem muntanyetes.


Les col·loqueu totes damunt una safata de forn, i en pintem la punta amb rovell d'ou batut. Només queda enfornar a uns 190-200 graus durant uns 8 minuts. Els cinc primers al forn (escalfor per baix), i els darrers al grill (escalfor per dalt). Heu de vigilar, quan poseu el grill, que no se us cremin! Per fer els panellets s'ha d'estar molt i molt pendent del forn! El moment de la cocció és el més delicat!


Els següents van ser el de CODONY. Per farcir-los fàcilment, fem tires llargues i aplanades.


Hi col·loquem trossos de codony al damunt, i emboliquem.



Tallem la mena de caneló obtingut a trossets.


Col·loquem damunt una safata folrada de paper de forn, i pintem amb rovell d'ou batut.



Enfornem a uns 190-200 graus durant uns 8 minuts. Els cinc primers al forn (escalfor per baix), i els darrers al grill (escalfor per dalt). Compte que es torren ràpidament!


Per acabar, un cop freds, enfarineu amb sucre llustre.


Ara anem pels d'AMETLLA. Fem un gran "xurro" amb la massa.


Barregem l'ametlla amb una mica de rovell d'ou batut.


Tallem el gran "xurro" a trossets, i arrebossem cada porció amb ametlla picada. Com que l'ametlla l'haureu barrejada prèviament amb rovell d'ou, se us enganxarà de seguida. Els donem una forma una mica corbada.


Col·loquem tots damunt una safata folrada de paper.


I enfornem a uns 190-200 graus durant uns 8-10 minuts. Els sis o set primers al forn (escalfor per baix), i els darrers al grill (escalfor per dalt).



La mateixa operació (però amb els pinyons en comptes de amb l'ametlla picada) heu de fer amb els de PINYONS.




I ja tindreu una gran safata de panellets variats preparats per servir a taula!!!




Bona castanyada i que vagi de gust!

25 comentaris:

  1. Quina feinada, Mònica!! Aquí no podem dir que no n'hi hagi cap que ens agradi, eh? Si n'hi ha per triar i remenar!! !Això del sucre de llimona m'ha agradat! Jo vaig comprar home chef de sucre invertit, però no em va convèncer gens... a veure si un dia veig aquest. I els de xoco, que bons!! Bé, tot a punt, veig? Doncs bona castanyada!!! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo no n'he fet servir mai de sucre invertit, sempre el substitueixo per glucosa o mel...Aquests sucres (jo en tinc de diversos gustos) són molt bons...a les nenes les renyo perquè, si me'n descuido, se'l mengen com si d'una llaminadura es tractés! Petons i bona castanyada!

      Elimina
  2. Nena? T'has superat, millors que els de pastisseria. Jo faré la massa avui i demà tota la decoració , espero que em surten tan bé com tu. Bona castanyada

    ResponElimina
  3. T'han queda preciosos i una decoració molt original! A nosaltres ja ni ens en queden... Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo avui n'estic tornant a fer per la castanyada...perquè els de Sant Narcís van volar!!!

      Elimina
  4. Què macos que t'han quedat, Mònica!. Jo encara no els he fet, a veure si aquesta tarda m'hi puc posar...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Encara que siguin d'última hora segur que et queden preciosos i boníssims! Una abraçada Marta!

      Elimina
  5. Que què em semblen??? Magnífics!!!
    No deixis que se'n mengi tants la xiqueta, no arribaran a la castanyada i n'hauràs de tornar a fer ;-)

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ho has ben encertat...avui n'estic tornant a fer!!! Una abraçada M Glòria!

      Elimina
  6. Crec que tinc malsons només de pensar en enganxar els pinyons, a veure si els trucs he anat llegint em funcionen.
    Petons i bona castanyada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A mi el truc de barrejar-los prèviament amb el rovell d'ou m'ha funcionat molt bé!!! A veure si et serveix!

      Elimina
  7. Ai Mònica.... pequè ja sabem tots que ets una gran rebostera que sinó diria que els has comprat a una confiteria. T'han quedat preciosos!

    ResponElimina
  8. Impressionants!!! Quina bona pinta, em sembla que vindré a casa teva a fer la castanyada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs seràs benvinguda! Això si...aquests de les fotos han volat, o sigui que hauràs d'esperar una miqueta que enllesteixi les noves fornades! Una abraçada!

      Elimina
  9. que maravilla te han quedado, de confiteria, besotes

    ResponElimina
  10. Carai Mònica quin nivell, t'han quedat espectaculars, ara a disfrutar-los i bona castanyada! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Sandra...la veritat és que, per la rapidesa amb la que els vaig preparar, van quedar prou vistosos! Una abraçada!

      Elimina
  11. T'han quedat xulíssims!! Jo també els tinc fets però molts menys que tu i no tan eixerits: ets una artista!!☺
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pots comptar Dolors! A més, el més important és el gustet!

      Elimina
  12. T'han quedat preciosos Mònica!!! M'encanten! No m'estranya gens que la teva filla se'n mengés tants de cop, perquè tenint-los davant ha de ser difícil resistir-se!!

    Bona Castanyada guapíssima! Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Cristina! Les meves nenes són imparables amb una plata de dolços davant!

      Elimina
  13. Pels de xocolata, per quin motiu hi poses el grill al final? no és suficient només el forn?

    ResponElimina