diumenge, 23 de febrer de 2014

BORRATXOS

Malgrat sóc força abstèmia (per no dir quasi del tot), hi ha unes postrse, d'aquestes ben alegrades, que sempre m'ha entusiasmat: els borratxos. Recordo diumenges, amb una safata de pastes variades al davant, en els que més d'un membre de la família corria per agenciar-se "el borratxo"!!! Així que, quan remenant entre blocs vaig veure els que havia preparat la Quima, del xulíssim bloc "Quima les meves receptes", vaig pensar que d'aquest diumenge no passava de fer-me un bon tip de borratxos!!! La meva recepta és una adaptació de la de la Quima, i us ben asseguro que la repetiré una i altra vegada!


INGREDIENTS (per uns 14 borratxos)
Pel pa de pessic
125 grams de sucre
3 ous
125 grams de farina

Per l'almívar
200 ml d'aigua
150 grams de sucre
mig got de rom

Per la crema
200 grams de llet
200 grams de sucre
4 ous
40 grams de midó

sucre per cremar el cul i la crema

PREPARACIÓ
Primer de tot comencem preparant un senzill pa de pessic. Jo he fet servir la recepta de tota la vida. Batem el sucre i els ous fins que tripliquin el seu volum.



Llavors hi afegim la farina tamisada. Remenem el just, amb moviments de baix a dalt, perquè aquest s'incorpori.



Llavors aboquem a un motlle rectangular, folrat amb paper de forn, i ruixat amb spray antiadherent.



Enfornem amb opció rebosteria (dalt, baix i ventilador), a 180 graus, durant uns 20 minuts. Mireu que preciós que queda!


Deixeu refredar una mica, desemmotlleu i deixeu acabar de refredar completament damunt una reixa.


Un cop completament fred, talleu-lo a llesques, i cada llesca per la meitat. Dipositeu aquestes meitats damunt una safata i reserveu.



Ara anem per la crema. Bullim la llet i el sucre.


Per altre costat batem els ous i el midó.



Un cop la llet arrenqui el bull, hi afegim la barreja d'ous i midó, i barregem sense parar fins que espesseeixi (mirant sempre que no arribi a tornar a bullir, i que no s'enganxi al cul del caçó).



Un cop obtinguda la textura volguda, aboquem damunt una safata i deixem refredar primer a temperatura ambient i després a la nevera.


Per últim, abans del muntatge definitiu anem per l'almívar. Aquí us haig d'avisar que jo he fet un almívar molt suau, on he deixat evaporar molt el rom, perquè fos apte per les nenes si el volien tastar. Però si vosaltres els voleu fer més carregats, heu de deixar evaporar menys el rom, i, per tant, afegir-lo a l'almívar en últim moment, i sense deixar-lo bullir.
En el meu cas (per fer l'almívar apte per tots els públic) he posat l'aigua i el sucre a bullir, tot remenant perquè el sucre es dissolgui.


I de seguida hi he afegit el rom.


Llavors he acabat de remenar i quan ha arrencat a bullir he deixat que fes durant uns 3 o 4 minuts.


Passat aquest temps he retirat del foc i he deixat refredar una miqueta.


Amb aquest almívar ha banyat, molt generosament, les mitges llesques de pa de pessic que havia deixat preparades.



Tot seguit i he tirat per sobre una mica de sucre, i l'he cremat. Aquest ha sigut el cul dels meus borratxos, o sigui que després d'aquesta operació he girat les llesques i les he col·locat damunt un paper d'alumini, per evitar s'enganxessin.



Damunt l'altra cara, i he repartit la crema ja freda.


Per últim, he empolsinat amb força sucre i he tornat a cremar!


queda una mica presumptuós que us ho digui jo, però si la veritat és que han quedat esplèndids!


I deliciosos!


I a taula han desaparegut com per art d'encanteri!


Que vagi de gust!

24 comentaris:

  1. Mónica jo tampoc sóc bevedora de licors, però aquests borratxos, ummm que delícia, em menjaria no un ni dos ...........

    ResponElimina
  2. Com us cuideu: arròs i borratxos!!!.
    La veritat és que t'han quedat espectaculars...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Marta...van ser unes bones postres de diumenge!!! Petons!

      Elimina
  3. Jo també recordo les safates de dolços i els borratxets! Eren deliciosos! Aquests tenen una mida una mica més gran, en cara millor! Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs tot i grossets Chus, en van caure uns quants per barba!!! Petons!

      Elimina
  4. Ohh boníssims!! a mi el toc d'alcohol a la rebosteria i als bombons m'agrada molt, i a més rematat amb la crema ja és espectacular! un petó!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ostres és que el rom o el marc de cava combinats amb sucre, xocolata i demés ingredients rebosters són una perdició! Petons!

      Elimina
  5. mmm! Que bons! Jo també sóc bastant abstèmia ara. I aquesta borratxos em semblen una delícia que no ens podem perdre!! T'ha quedat un pa de pessic d'enveja!! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja veuràs que, si els fas, abstèmia i tot no t'hi pots resistir! Petons!

      Elimina
  6. Mmm quins borratxos més bons! A mi tampoc m'agrada molt l'alcohol però recordo amb molt carinyo els borratxos que em menjava de petita...és curiós ens donaven per berenar, i no passava res i erem menors jeje
    T'han quedat espectaculars, i ser golafres un dia va molt bé!
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens tota la raó...a casa també em feia la mare, de tant en tant, pa amb vi i sucre...i m'encantava, en canvi de gran, i tret de en la rebosteria, no provo l'alcohol! Petons!

      Elimina
  7. Quina meravella! Amb aquestes postres clàssiques es deu sorprendre als comensals... Jo fa anys i panys que no en menjo, i això que m'encanten!

    ResponElimina
    Respostes
    1. No pots tardar en preparar-los que, amb la teva traça segur que et queden genials! Petons!

      Elimina
  8. Si és que no es pot tenir tot Mònica, algún fallo havies de tenir, i clar, havia de ser que no t'agrada l'alcohol, jajaja!!!

    Mira que ja el pa de pessic per ell solet, me'l menjava així tal qual sense pensar-m'ho, però convertit en aquests borratxos, fan que sigui una autèntica delícia!

    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bé Víctor, però ja veus que si són acompanyant un dolç, faig una graaaaannnn excepció!!! Petons!

      Elimina
  9. Doncs si, crec que t'han quedat esplèndits també!!! Petons

    ResponElimina
  10. uhmmmmmmmm con lo que me gustan a mi, madre mía!!. te han quedado para comerse media docena de una atacada.

    besines

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Merchi...a mitja dotzena no va arribar, però el número dels que em vaig cruspir s'hi acostava perillosament! Petons!

      Elimina
  11. Mmmmmmm!!!!! Una delicia!! Clar que van desapareixer....

    ResponElimina