dimecres, 12 de març del 2014

BARRETES TORNEJADES DE VI NEGRE

L'altre dia en Víctor de "Pumuky a la cuina" va fer pa de vi negre. Quan el vaig veure me'n vaig enamorar, i li vaig dir que el faria. Bé, en realitat n'he fet una versió, amb una massa mare menys hidratada i ràpida (la meva primera massa mare), i en format barreta recargolada, però ha quedat deliciós! Acompanyat d'un bon formatge, ha sigut un sopar diferent i de luxe! Això de fer pa, realment és una passió...i aquesta setmana estic especialment enganxada...o sigui que aquesta és el primer d'alguns experiments panarres que he fet aquests dies! 



INGREDIENTS (per tres barretes cargolades)
Per la massa mare
200 grams de farina
120 ml d'aigua
5 grams llevat fresc

Per les barretes cargolades
la meitat de la massa mare resultant
500 grams de farina de força
10 grams de llevat  fresc
1 culleradeta de sal
150 ml d'aigua tèbia
170 ml de vi negre

PREPARACIÓ
En primer lloc, i amb 24 hores d'antel·lació, preparem la massa mare. Barregem la farina, l'aigua i el llevat, ho pastem i amassem amb l'accessori ganxo del batedor elèctric, en fem una bola i la guardem, tapada amb paper film, a la nevera, fins l'endemà.





Passades 24 hores, la massa tindrà més o menys aquest aspecte. Per fer aquesta receta, en necessitareu la meitat.



Anem doncs per la massa d'aquest pa de vinet tan bo! Primer de tot desfem el llevat en l'aigua tèbia.


Després, en el bol de batedor elèctric, col·loque, la farina, la sal i la massa mare.


Afegim el llevat dissolt en l'aigua.


I el vi...en aquest cas un vi negre del vent, de l'Empordà.



Amassem uns minuts fins obtenir una massa que es desenganxi de les parets del bol.



En fem una bola i la deixem llevar, dins un bol enfarinat, un parell d'hores.


Quan la massa hagi doblat el volum, la dipositem sobre una superfície enfarinada, i amassem una mica per treure-li l'aire.


En fem tres parts i les estirem, com si fessim grans xurros.


Recargolem cada xurro sobre si mateix, unes quantes vegades, i dipositem sobre una safata de forn enfarinada.


Tornem a deixar llevar, durant una horeta més, i llavors enfornem, amb opció rebosteria (dalt, baix i ventilador), a 180 graus, durant uns 20 minuts. Quan veieu les barretes dauradetes, estarà llest.



Aquest pa, tenia raó en Víctor, està deliciós...i el gustet de vi és molt suau, tot just un toc!


Ja veureu que si el proveu de fer, les tres barres que us surten se us faran curtes!


Gràcies Víctor per la inspiració! Que vagi de gust!

8 comentaris:

  1. Molt bé Mònica! T'ha quedat genial, que bo!! L'altra dia també el vaig veure al blog d'en Víctor i em va semblar que havia de ser molt i molt bo. I és que és veritat que això de fer pa enganxa molt eh! Jo tinc ganes de posar-m'hi i fer-ne algun, però em temo que llavors m'hi tornaré a agafar i tot el dia en voldré fer! hehehe ;)

    Petons guapa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Segur...això de fer pa, és començar i no parar! Petons Cristina!

      Elimina
  2. Ostres, amb vi no n'he tastat mai, de pa. Segur que està boníssim, a mi em vindria de gust amb unes bones olives negres I un raig d'oli, per exemple.... ja estic ensalivant. Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs és deliciós...i com dius, amb quasi cap acompanyament ja està deliciós! Petons!

      Elimina
  3. Ostres Mònica, què ràpida ets!
    T'han quedat de conya aquestes barretes, i la forma recargolada m'ha agradat molt. De molla es veuen fantàstiques, i la crosta també té un color molt maco!
    Moltes gràcies per la confiança!

    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu per les teves fantàstiques i inesgotables idees i receptes! Una abraçada crack! Petons!

      Elimina