dilluns, 14 d’abril del 2014

LINGOTS DAURATS DE PRÉSSEC...UNA RECEPTA DE PEL·LÍCULA

Quan vaig veure que la Mon proposava, per a celebrar el tercer aniversari del seu fantàstic bloc April's Kitch, preparar alguna recepta amb inspiració cinematogràfica, ho vaig trobar d’allò més original, i vaig decidir que hi participaria si o si....


Aquesta  rotunditat inicial ha estat en perill en algunes ocasions des de llavors. I és que la peli que vaig triar, My fair lady, . la van escollir ràpidament altres participants, i llavors, no em venia la inspiració per fer una nova elecció. La solució a tot plegat va venir l’altre dia (d’aquí que la publicació de la recepta sigui el darrer dia de la convocatòria), quan el meu marit, en Marc, fan incondicional de la saga James Bond, va proposar, per mil·lèsima vegada, a les nenes, de passar el vespre veient una cinta de l’incombustible espia britànic. En aquella ocasió l’escollida va ser Goldfinger, estrenada l'any 1964, i, per tant, dins el període temporal disposat per la Mon. En veure-la, vaig tenir clar quina seria la meva proposta pel repte proposat: uns lingots daurats de préssec, emulant els d'or acumulats a la Reserva Federal Americana de Fort Knox.
A mi m’agraden molt més els James Bond moderns...especialment les pel·lis protagonitzades per en Daniel Craigh, a qui trobo encantador...(qui no?????)...però l’argument d’aquesta cinta és prou original, i en Sean Connery és un gentleman amb tots els ets i uts, pel que totes les deficiències tècniques i visuals, i “l’antigor” que destil·la la pel·li queda força apaivagada...  En fi, per a centrar-vos en la temàtica dels meus postres us haig de dir que és la tercera part de les aventures de James Bond, que la podeu trobar doblada al català, i que en ella Bond lluita per impedir que Golfinger, un magnat sense escrúpols, sospitós de fer contraban amb les reserves d'or d'Anglaterra, llanci una bomba atòmica sobre la Reserva Federal americana de Fort Knox, per fer-se amb el control del mercat mundial de l’or.  


Els meus lingots de préssec estan inspirats en els emprats per la decoració de Fort Knox que, com a curiositat us explicaré que, evidentment, eren falsos lingots d'or, apilats fins a una alçada de 13 metres, tot i saber que això seria impossible en la realitat a causa del pes dels mateixos, i que l’equip va treballar constantment durant tota la pel·lícula per llustrar aquests falsos lingots.


A més, també hi ha una anècdota que la fa especial pel que fa la seva estrena a nivell mundial. Resulta que l’estrena a Israel  va estar envoltada d'incidents, per la presència de l'actor alemany Gert Fröbe (que és el que fa de Goldfinger), membre del partit nazi en la seva joventut. Nombroses sales es van negar a projectar-la, fins que un jueu (Mario Blumeneau) va afirmar a l'ambaixada israeliana de Viena, que ell i la seva mare havien estat salvats per l'actor. La pel·lícula es va poder finalment estrenar i batre tots els rècords de públic. En fi...que darrera una pel·li, igual que darrera unes postres, sempre hi ha una història per explicar...


En tot cas, moltíssimes felicitats Mon per fer-nos cada dia una mica més saborosa la vida...i espero que el concurs per homenatjar-lo hagi sigut tot un èxit!


INGREDIENTS (per a 4 lingots mitjans)
Pel pa de pessic
125 grams de farina
3 ous
60 grams de sucre
2 cullerades de mascarpone
3 meitats de préssec en almívar
1/2 culleradeta de llevat químic tipus Royal
50 ml d'oli de girasol

Pel farcit
6 meitats de préssec en almívar
1 fulla grossa de gelatina
una mica d'almívar del préssec

Per la decoració
2 tasses de sucre llustre
1/2 tasseta d'aigua
colorant en pols daurat

PREPARACIÓ
Comencem per la gelatina del farcit, perquè ha de reposar per agafar consistència. És molt senzilla de preparar. Es tracta de triturar 6 meitats de préssec en almívar.




Posem a hidratar, en aigua freda, una fulla de gelatina grossa.



Passats 10 minuts, la ben escorrem.


Posem al foc el puré i la gelatina, i remenem fins que la segona estigui ben desfeta.



Llavors repartim la barreja entre motlles, amb forma de lingot, prèviament ruixats d'spray antiadherent, i deixem reposar unes hores, primer a temperatura ambient, i després a la nevera.



Quan hàgiu de preparar els lingots, desemmotlleu.


Un cop tingueu el farcit, anem pel pa de pessic, també de préssec. Primer de tot, amb el batedor elèctric equipat amb l'accessori globus, batem el sucre i els ous, fins que augmentin de volum, blanquegin, i adquireixin una textura cremosa.




I afegiu l'oli, molt a poc a poc, incorporant-lo amb un batedor manual, tot fent moviments de baix a dalt.


Incorporeu tres meitats de préssec en almívar també ben triturades.


I també el formatge mascarpone, continuant amb el mateixos moviments de baix a dalt, per evitar que la massa perdi volum.



Incorporem la farina i el llevat, prèviament tamisats...


...i ja tenim la massa a punt de repartir i enfornar.



Coem, a 180 graus, opció rebosteria (baix, dalt i ventilador), durant uns 20 minuts. Per veure si estan cuits, punxeu-los...ha de sortir el ganivet o el punxó ben net.


Deixeu refredar, boca avall, damunt una reixa.


Un cop freds, igualeu la part de baix, perquè no hi hagi desnivells.



Partiu per la meitat i pinteu amb l'almívar del préssec que hàgiu reservat.


Col·loqueu la gelatina de préssec al mig de les dues meitats de pa de pessic i feu que coincideixin en mida.



Disposeu altre cop damunt una reixa, per glacejar-los.


Prepareu el glacejat amb el sucre llustre i l'aigua, remenant bé fins obtenir un líquid dens i cremós.




Repartiu la glaça per sobre els pastissets. Deixeu assecar una mica i feu una segona capa.



I ja només queda, quan estiguin ben secs, pintar-los amb un pinzell amb una mica de colorant el pols daurat.


El glacejat no pres massa bé en el tros de la gelatina, però l'important és que us quedi una part superior ben glacejada, on poder repartir el daurat.


Mireu quin interior més formós....i, en tastar-los, veureu quin gust a préssec més deliciós...


Segur que en Bond, se n'hauria cruspit uns quants!!!


Ah! i per cert...amb el tema del colorant daurat en pols, he quedat ben bé com la noia de la peli que mor per "recobriment d'or"!!!


Altre cop Mon, moltes gràcies per fer-nos ser innovadors i transgressors als fogons!
Que vagi de gust!

17 comentaris:

  1. Que original!!! I que bons et deuen haver quedat! petons

    ResponElimina
  2. Què bonics i originals, Mònica, una idea magnífica i deliciosa. Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquí si que podem parlar d'una idea de pel·lícula Chus! Petons!

      Elimina
  3. Mònica lo primer donar-te les gràcies per les tevés paraules!!! Tots aquí inspirem als altres, però a un li agrada que li diguien que fa una bona feina. Grácies.. i sobretoto gràcies per participar!!!
    La veritat es que entre la variopinta mescla de pelis que han sortit, estaba jo extranyant al James...James Bond... Per mi, Mònica, será per l'edat nomès hi ha un James Bond...i es el Sean... els demès em semblan imitacions...alguns molt poc adecuats com el Roger Moore... El Craig...si reconec que es guapo, però es massa fred.
    Goldfinger es una molt bona peli!!!! Sempre recordaré la noia morta perque cap celula del seu cos va poder respirar per culpa de l'or... com la teva ma!!!!
    M'ha agradat molt la teva recepta, elaborada i amb molt bona idea inspirant-he en els llingots...Molt bona participació!!!!
    Vaig a difondre't! Petons i un altre cop Gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs si el teu preferit és en Sean, vaig encertar l'elecció!!! Gràcies a tu per organitzar el concurs i per estar sempre ensenyant-nos coses noves en l'apassionant món de la cuina! Petons!

      Elimina
  4. Uau!! Quina feinada!! Molt bona idea, Mònica! Sóc molt fan del James Bond però reconec que mai m'hi hagués atrevit, amb els lingots! ets una tot terreny!! ha ha ha.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si home... fent aquests lingots només hi ha el perill d'anar a treballar amb una brillantor daurada arreu ben sospitosa! Petons!

      Elimina
  5. Mònica per mi un gran encert en escollir aquesta pel.licula, m'encanta James Bond !!! Gràcies per la paciència en explicar el pas a pas i per documentar-nos una mica més.
    Una abraçada
    Cristina

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs Cris, en Marc n'és un fan incondicional....Ens ha fet veure la saga completa no sé quantes vegades!!! Petons!

      Elimina
  6. Molt original, et va quedar de cine Mònica! ;P

    Molts petons!

    ResponElimina
  7. Felicitats per aquesta entrada!!! Quina col·laboració amb el bloc de l'April!!! Una passada......com tot el que fas!
    Petons,
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltíssimes gràcies Olga...avui mateix m'he imprès el teu darrer pa i les nines, per mirar de preparar-ho aquest dies...ja saps que les teves propostes sempre m'entusiasmen! Petons!

      Elimina
  8. M'encanta la teva proposta. Original i molt saborosa, segur :)
    Marta

    ResponElimina