dimecres, 1 d’octubre del 2014

CUPCAKES DE XOCOLATA BLANCA I MEL AMB MERENGA SUÏSSA

Ahir em vaig fer un "autoregal". Normalment els meus "autoregals" giren entorn de dos temàtiques: estris de cuina o llibres, bé novel·les, bé receptaris... En aquesta ocasió, va ser un objecte del segon grup: el nou llibre de receptes de cupcakes de l'Alma Obregón. M'agraden molt les seves receptes però, especialment, les fotografies que les il·lustren. Són genials...i em fan una enveja!!! Jo, amb això de la imatge, sóc un desastre... Doncs bé, només fullejar la nova adquisició em vaig enamorar d'un munt de receptes que aniré fent els pròxims dies, però, sobretot, em va entusiasmar que moltes incorporessin la merenga suïssa, el ganaché o la nata en comptes de la crema de mantega per les decoracions, molt més lleugeres i addients al nostre paladar, poc acostumat a la variant americana de la sara. En fi...que se m'ha girat una feinada....Aquestes que us porto avui van quedar molt bons (els vaig variar una mica...per exemple, com que els vaig fer més petits que els de l'Alma, no els vaig farcir de mel com ella proposava), i van ser un berenar de luxe per una tarda en la que havíem d'agafar forces per un munt d'esdeveniments...alguns històrics!!! A veure què us semblen!


INGREDIENTS (per 18 cupcakes no gaire grossos, o 12 dels normals)
Per la base
135 grams de mantega
110 grams de sucre moreno
115 grams de trossets de xocolata blanca
115 ml de llet sencera
3 ous
3 cullerades de mel
150 grams de farina amb llevat incorporat

Per la cobertura (merenga suïssa)
4 clares d'ou (uns 150 grams de clara d'ou)
220 grams de sucre blanc

Per les decoracions de sucre
200 grams de sucre
1 cullerada de sucre invertit
60 ml d'aigua

Aquest és el nou llibre de l'Alma...
I aquesta la recepta escollida per estrenar-lo!!!

PREPARACIÓ
Comencem preparant les decoracions de sucre, que haurem de deixar assecar. És divertidíssim! Posem en un caçó, al foc, l'aigua, el sucre i el sucre invertit (l'Alma hi posa glucosa però jo no en tenia, i he decidit emprar el sucre invertit, prou similar), remenem i deixem que comenci a bullir.




Quan comenci a agafar el color torrat característic del caramel, retirem del foc...


...i disposem el caçó dins un recipient amb aigua freda.


Agafem cullerades del sucre, i en deixem anar fils damunt un paper de forn, donant-li que forma que vulguem o bonament puguem.


Deixem que s'assequin a temperatura ambient, mentre preparem els cupcakes.


Un cop fredes i seques, les formes seran rígides i es desenganxaran fàcilment.


Anem ara per la base dels cupcakes. Desfem la xocolata en la llet calenta, i reservem.




En el bol del batedor elèctric, batem la mantega i el sucre, fins obtenir una mescla cremosa i homogènia.


Llavors afegim els ous, un a un.


I la mel.


Quan tots els ingredients estiguin ben integrats, incorporem la farina, prèviament tamisada i remenem amb l'ajuda d'un batedor manual.




Per acabar incorporem la xocolata desfeta que havíem reservat, i acabem de remenar fins obtenir una massa, força líquida, homogènia.



Ara és l'hora d'omplir les càpsul·les. He fet servir aquestes que vaig comprar al LIDL, en la darrera promoció de rebosteria que van fer, molt mones i que, a més, aguanten perfectament, i no perden color ni consistència. Omplim només fins una miqueta més de la meitat (encara que no són dels que creixen massa).



Enfornem, a 180 graus, opció rebosteria (dalt, baix i ventilador), durant uns 15 minuts, fins que estiguin daurats i, en tocar-los, la massa retorni (és a dir, no quedi enfonsada). Un cop cuits, desenfornem i deixem refredar completament (a poder ser damunt una reixa).


Mentre es refreden, anem per la merenga suïssa. En un caçó, al foc, posem les clares d'ou i el sucre, i escalfem, a foc baixet, tot remenant, fins que el sucre estigui ben dissolt (hi ha qui també ho fa al bany maria, i ja en aquest moment comença a batre manualment les clares...un altre dia ho provaré). 



Un cop el sucre dissolt, aboquem en el bol del batedor elèctric i batem, amb l'accessori globus, i a velocitat máxima durant uns 12-14 minuts...o fins que obtinguem una merenga ferma, que en abocar-se no caigui. És un procés llarg, no patiu si al principi sembla que la cosa no puja...



Un cop tingueu una merenga ben ferma, poseu en una mànega d'un sol ús, sense boca, i repartiu per sobre els cupcakes. Veureu com n'és de brillant aquesta merenga!



Per últim, decoreu amb les creacions de sucre que teniu assecant...i ja els podeu servir!!!







Si voleu, els podeu buidar i farcir per dins amb una culleradeta de mel...però a mi, així, amorosits per la mel interior i la merenga que els corona, ja m'han semblat un dolç prou deliciós!!!



 Que vagi de gust!

12 comentaris:

  1. Monica!!! todos los foodies somos iguales..yo prefiero mil veces cositas de cocina y libros de lo mismo que un vestido ;)..así que muy bien empleado tu autoregalo!! sobretodo viendo los cupcakes tan bonitos que hiciste!!!..eres una reina de la repostería...y me gustas más que Alma ;) jijiji
    Miles de cariños linda!!!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltíssimes gràcies Juana...ets un sol i una exagerada!!! Petonarros!!

      Elimina
  2. Oh!! Que bons!! A mi també m'agraden molt les receptes i les fotos de l'Alma i aquesta t'ha quedat genial, al igual que les fotos, dia a dia millors! ;)

    Una abraçada Mònica!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pots comptar...en això de les fotos, tot i que m'esforço...la llum és la meva pitjor enemiga... sobretot si haig de fer les fotos dins de casa (cosa que passa sovint perquè acabo les receptes a "les tantes"!!!).. però si le veus un pèl millor que al principi ja m'anima a continuar provant! Petons!

      Elimina
  3. No ets un desastre amb la presentació, al contrari!! aquests cupcakes diuen "menja'm"!!! un petó!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Eva...van quedar força vistosos...i, cosa més important, eren molt bons! Petons!

      Elimina
  4. Eres toda una artista, te han quedado la mar de bonitos y seguro que están deliciosos.

    Besines

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Merchi...si que devien ser bons perquè ja no en queda ni un...! Petons!

      Elimina
  5. Quin munt de fotos!! I quina decoració més xula i quins cupcakes!!!!! I quin regal!!! Tot i que jo no sóc la fan n.1 de l'Alma però cal reconèixer que en sap :) I segur que tu l'acabes d'arrodonir! Pendent, com sempre, de les teves futures receptes!!

    I t'estic molt agraïda perquè he vist que puc comprar el sucre invertit!!!!! Ja l'he apuntat a la llista per quan torni a Catalunya!! No se m'havia ni acudit mirar el sortit dels Home Chef! Gràcies guapa!!
    Petons

    ResponElimina