Les figues que vaig comprar a la Fira Orígens d'Olot, el diumenge, han tingut dos destins:
A) El sopar d'ahir: unes figues amb pernil serrà...un sopar d'elaboració ben simple però que va fer les delícies de tots els de casa, i
B) Les postres del sopar d'avui: un clafotís de figues, elaborat segons la recepta trobada a Cuines de tv3.
Feia molt temps de temps que volia preparar aquest pastís típic de la cuina occitana, i més concretament de la regió del Llemosí. La seva versió més tradicional és amb cireres, però també es pot fer amb prunes o figues, com en aquest cas. La consistència del pastís és com d'una quiche sense base, i el nom del plat en català procedeix del verb occità clafir, que igual que en català vol dir "omplir atapeïdament"...així que, el meu, per fer honor al seu nom, l'he ben atapeït de figues coll de dama!!! A veure què us sembla!!! Per cert...dir-vos que malgrat eren les postres del sopar d'avui, ja en queda menys de la meitat...o sigui que si el feu, èxit immediat assegurat!!!
INGREDIENTS
500 grams aprox. de figues de Coll de Dama
6 ous
100 grams de sucre
95 grams de farina
6 ous
100 grams de sucre
95 grams de farina
un pessic de sal
125 ml de nata líquida (de la de muntar)
125 ml de nata líquida (de la de muntar)
PREPARACIÓ
Renteu les figues, les peleu, les talleu a meitat i les dipositeu, boca amunt, dins un motlle rodó, tipus ceràmica, prèviament ruixat amb spray antiadherent o mantega.
Bateu a mà els ous i el sucre.
Incorporeu-hi la farina, amb un pessic de sal, tamisada.
Bateu una mica més i afegiu la nata líquida, sense deixar de batre.
Feu una última batuda i aboqueu damunt les figues.
Enforneu a 200 graus, opció rebosteria (dalt, baix i ventilador), durant 25 minuts...
Un cop cuit, desenforneu i deixeu refredar una mica...
Podeu servir-lo fred, però tebi és una menja celestial!!!
A casa, però, no hi ha hagut opció...tall a tall ha anat desapareixent abans de refredar-se del tot!!!
Que vagi de gust!!!
Quina bona manera d'aprofitar les figues que vas comprar l'altre dia a orígens! M'encanta! Jo en una ocasión també vaig fer clafotís i la vaig acompanyar de nutella... hahaha sóc molt llaminera!
ResponEliminaAquesta teva amb figues pinta genial i la textura t'ha quedat genial Mònica!
Un petó guapa!
És que la nutella queda bé amb tot Cristina!!! Petonarros!
EliminaOstras quina pinta tant bona!! petons
ResponEliminaOstras quina pinta tant bona!! petons
ResponEliminaGràcies Roser! Una abraçada!
EliminaGuau! Mai he fet clafotís, i les figues no són la meva fruita predilecta, però veient la bona pinta que fa, no et diria que no aun trosset...
ResponEliminaPetons!
Doncs de cireres és l'emblemàtica!!!! I és hipermegafàcil de fer!!! Petons Víctor!
EliminaYa veo que le diste un buen acomodo a los higos en dos receta. Esta última te quedo genial y muy jugosa.Bssss
ResponEliminaLes figues són una fruita excepcional!!! A casa encanten!!! Petons!
EliminaI tan que deu ser bo...boníssim !!!...amb aquestes figues tu puc dir perque las vaig provar !!!!...que rebones, m'agradat molt el reportatge de la fira que as fet...la vaig trobar molt interessant..a veura si un altre any ens i trobem !!!!...jajjaaajjaa..a tu et pasa igual que a mi...els trastes de cuina ens perdennnnnn !!!
ResponEliminaM'encantaria!!! Petonarros!
EliminaEstupendo Clafotís de higos que pienso hacer en cuanto llegue a casa de mi madre el próximo lunes a Gavá. Los higos me los llevo de producción familiar, pues hay muchísimos y a mí me encantan recién cogidos de la higuera, como desayuno o como postre, sólo he hecho mermelada con ellos y salió riquísima, ahora sacaré mayor partido.
ResponEliminaJa veuràs que bo que et queda, i encara més amb figues de producció casolana! Una abraçada!
Elimina