dijous, 1 de gener del 2015

PASTÍS NADALENC

Em sembla que algun altre any ja us he explicat que, en Marc, l’home de la casa, va néixer igual que el nen Jesús, el dia 24 de desembre...per tant, nosaltres, la nit de Nadal, tenim celebració doble. Per cobrir aquestes eventualitat amb una mica d’originalitat, aquest any vam fer que el pastís d’aniversari fos un veritable pastís de Nadal, amb decoració d’allò més típica de l’època!!! I vam fer servir una base que ens encanta, però que normalment serveixo sense engalanar: un angel food cake de vainilla. La veritat és que la combinació de la dolçor de l’angel food cake, amb l’amargor de la xocolata negra 70% amb la que vam preparar la cobertura, va agradar moltíssim... o sigui que repetirem això fer servir de base el meu pastís esponjós preferit. Us l’ensenyo perquè encara el podeu preparar, per exemple la nit de Reis, ben adornat de les xocolatines i dolçaines típiques de la jornada, i deixar-ne un tros ben gros perquè el degustin Ses Majestats d’Orient, els seus patges i sobretot els camells, que necessiten reposar forces en una nit tan atrafegada!!!




INGREDIENTS
Per la base (angel food cake de vainilla)
12 clares d'ou (uns 330 ml de clara d'ou)
1/2 culleradeta de cremor tàrtar.
un pessic de sal
375 grams de sucre llustre
125 grams de farina de blat
1 cullerada de vainilla bourbon en pasta

Per la cobertura (ganache de xocolata negra 70%)
150 grams de xocolata negra de cobertura 70%
130 ml de nata
30 grams de mantega

Per decorar
Xocolatines i dolçaines ben nadalenques

PREPARACIÓ
Comencem barrejant les clares, la sal i el cremor tàrtar, a velocitat baixa, fins que els ingredients sòlids quedin ben dissolts.


 Llavors, pugem la velocitat del batedor (recordem que equipat amb l’accessori globus) a velocitat màxima, i quan les clares ja estiguin muntades (formin pics), baixem a velocitat mitjana i hi afegim el sucre llustre, prèviament tamisat, poc a poc, a cullerades.




Un cop el sucre llustre incorporat, i obtinguda una massa ben brillant, hi afegim la pasta de vainilla bourbon, i barregem.



Per acabar, i també a velocitat mitjana, hi afegim la farina, també a petites tongades, i no afegint-ne més fins que la porció anterior estigui ben integrada.



Un cop abocada tota la farina, i obtinguda una massa homogènia, l’aboquem en el motlle amb potetes (sobretot sense untar amb res, perquè la massa s’ha d’arrapar a les parets per crèixer), i aplanem la superfície amb l’espàtula, sense remenar ni apretar.



Enfornem, a 180 graus aproximadament, durant uns 50 minuts. En desenfornar, deixem refredar, boca avall, recolzat en les potetes, durant una hora com a mínim.


En acabat, desemmotllem i disposem damunt la safata o plat en el que el volguem servir. Però, ep!...mentre el pastís es refreda hem d'anar preparant el ganache de xocolata. Per això, posem la llet al foc i, quan arrenca el bull, l’aboquem sobre un bol en el que haurem disposat la xocolata, a petites porcions, i la mantega. Esperem uns segons i barregem fins obtenir una crema, fosca i densa, que deixarem reposar una estona.





Un cop ha adquirit una mica de consistència, posem el ganache de xocolata en una mànega, sense boca, i distribuïm per sobre l’àngel food cake com si de serpentines es tractés.


Per acabar, disposem per sobre del ganaché les figuretes nadalenques de xocolata i els típics caramels en forma de bastó...i ja tenim un pastís nadalent que, amb una espelma grossa col.locada al forat del mig, es converteix, com va ser el cas, en un fantàstic pastís d’aniversari, pel nen Jesús de casa nostra!!!

Que vagi de gust!

7 comentaris:

  1. Felicitats al Marc!!! Li vas fer una pastís xulíssim!!!
    Petons, Mònica!!! Feliç 2015!
    Olga

    ResponElimina
  2. Felicitats, una mica endarrerides! T'ha quedat molt divertit el pastís. M'encanta com l'has decorat i com han quedat la xocolata, com si fossin "cintes". Rudolph, tan fotogènic com sempre, ha, ha...!!

    ResponElimina
  3. Per molts anys encara que sigui amb retard,és un pastís preciós!

    ResponElimina
  4. Felicitats molt endarrerides al Marc :)
    El pastís és genial!!! M'encanta!
    petons

    ResponElimina
  5. Molt ben pensat això de deixar-ne un bon tros per als Reis, que Déu n'hi do com van de cansats aquests dies! Un pastís súper deliciós. I felicitats al Marc! Bons Reis a tota la família.

    ResponElimina
  6. Et pots creure que no he provat mai un angel food cake? i cada cop que veig lo esponjós que és me'n venen unes ganes tremendes! amb aquesta decoració nadalenca aquest pastís t'ha quedat ideal per a la doble celebració, feliç aniversari al Marc!! un petó!

    ResponElimina