diumenge, 8 de novembre del 2015

UNA DELICIOSA COCA DE RATAFIA, PER COMMEMORAR LA 34ª FESTA D'AQUEST LICOR QUE, AQUEST CAP DE SETMANA, ES CELEBRA A SANTA COLOMA!

La ratafia és un licor català elaborat a partir de la maceració d'herbes, espècies, flors i nou verda, en una base alcohòlica, normalment aiguardent. El procés de maceració dura uns quaranta dies i quaranta nits. Un cop acabada la maceració, es filtra, s'embotella, i es deixa reposar unes setmanes abans de la degustació. 
Aquests són els típics recipients on habitualment es porta a terme el
procés de maceració per obtenir la ratafia!
La ratafia és típica de la zona de la Selva i per això, des de fa 34 anys, a Santa Coloma, es celebra la Festa de la Ratafia...que no podeu deixar de visitar. És l’acte que obre la temporada de degustació de la ratafia i celebra l’arribada de la fred. Parades amb productes artesans i de proximitat, activitats relacionades amb el món de la ratafia, concerts, presentacions de nous productes i molts més actes, converteixen la capital de La Selva en epicentre de la ratafia. 


Nosaltres vam decidir anar-hi ahir a la tarda, en "plan familiar", i ens ho vam passar genial! Vam tastar un munt de dolços fets amb aquest licor (bunyols, xuixos...etc), vam passejar pels carrers engalanats, vam provar diferents versions del licor (bé, això darrer només en Marc, que és el catador oficial de licors a casa...!) i vam acabar sopant una hamburguesa de vedella amb ceba caramel.litzada amb ratafia, espectacular! 


En fi, una tarda gastronòmica ben completa en la que no em vaig poder estar d'agenciar-me una ampolla de l'homenatjada!!! En concret, vaig comprar una botella de Ratafia de Santa Coloma de Farners, Original, 1842, un projecte de la Confraria de la Ratafia que, juntament amb l'Ajuntament de Santa Coloma, fa temps que treballa per recuperar receptes originals de Francesc Rosquelles, datades de 1842 (a dia d'avui, les més antigues de Catalunya), descobertes a Santa Coloma de Farners. 




Concretament, em vaig acabar comprar la de la varietat "Nou Verda", una ratafia elaborada a partir només d'espècies i nou verda que, segons els paladars experts, té un gust molt mediterrani. 



I com que un petit tresor així em cremava a les mans, només arribar a casa, la vaig encetar per preparar aquest deliciosa recepta de coca de ratafia, que vaig treure del sempre inspirador bloc "Cuina per a llaminers", i que us ben asseguro tornaré a preparar ben aviat!!!

INGREDIENTS
200 grams de farina
200 grams  de sucre
6 ous
100 grams de panses
125 grams d'oli de girasol
125 grams de ratafia 1842
1 culleradeta de llevat químic tipus Royal

una mica més de ratafia, sucre i pinyons per decorar

PREPARACIÓ

La nit abans de preparar la coca, poseu les panses en remull amb la ratafia.


Quan volgueu començar a preparar la coca, preneu els ous i separeu-ne la clara dels rovells. Bateu les clares d'ou amb 100 grams de sucre, fins que estiguin a punt de neu.





Barregeu els rovells amb els altres 100 grams de sucre, fins que claregin.




Llavors s'afegeixen les clares als rovells (sense remenar). 



En un bol a part, es barreja la ratafia (de la que haureu extret prèviament les panses remullades), amb l'oli, la farina tamisada i el llevat en pols, i es van incorporant els ous remenant molt a poc a poc.






Per acabar, quan ja tingueu tot integrat, afegiu les panses, ben escorregudes.



Aboqueu la massa dins un motlle folrat de paper (el que vaig fer servir jo és una xulada, ja preparada, per motlle rodó, que vaig comprar aquest estiu a Alemanya), lleugerament ruixat amb spray antiadherent.




Enforneu, en opció rebosteria (escalfor baix, dalt i ventilador), durant uns 30 minuts o fins que estigui ben daurada. Traieu del forn, ensucreu, ruixeu amb mig gotet més de ratafia, i repartiu per sobre els pinyons. Gratineu al forn fins que es formi una crosta.






Mireu quin goig de coca...!!! I si la tasteu...tocareu el cel!!!



I, com diuen a Santa Coloma....
Que l'embruix de l'aiguardent,
el poder de les herbes,
l'essència de les espècies
i l'encís del sol i la serena
ompli els vostres esperits.

Que vagi de gust!

4 comentaris: