diumenge, 27 de desembre del 2015

PA DE CADIS...LA RECEPTA ESTRELLA D'AQUEST NADAL!

Just abans de Nadal, vaig tenir l'honor d'assistir a un showcookins a l'Aula de Cuina del Mercat del Lleó, de la gran Fina Puigdevall, una de les ànimes d'un dels restaurants més reconeguts de les contrades gironines: Les Cols. Ens va ensenyar dues senzilles i infal.libles receptes! Avui, us mostro la dolça, que ha sigut l'estrella de la sobretaula nadalenca a casa meva: el pa de Cadis, també anomenat massapà de Cadis. Era la dolçaina d'aquesta època preferida del meu avi Ramon, així que la vaig preparar amb el cap ennuvolat per un munt de records feliços d'infantesa...i tot i l'ennuvolament, la recepta va sortir genial...o sigui que ja us ho dic...no pot fallar!!! En fi..aquí la teniu, per si la voleu preparar per Cap d'Any o per Reis!!! Ah...i per cert...en aquesta entrada no trobareu, com és habitual, el pas a pas...La veritat és que aquests dies han sigut de bogeria a la cuina, i vaig decidir que: o càmera o rapidesa...així que només us ensenyo els darrers passos, que són els crucials!!



INGREDIENTS (per 3 pans de Cadis petitons)
500 grams de farina d'ametlla
100 grams de patata bullida
375 grams de sucre blanc
2 ous petits
la pell de mitja llimona ratllada ben fina
fruites confitades: cireres, meló, taronja...el que trobeu!
un rovell d'ou rebaixat amb un parell o tres de cullerades d'aigua per pintar-los

PREPARACIÓ
S'aboca la farina d'ametlla, la patata bullida ben aixafada, el sucre, la pell de llimona ratllada ben finets i els ous una mica batuts en un bol. Es remena tot molt i molt bé fins obtenir una massa homogènia. Jo primer ho vaig fer amb la pala de la KA, i després, cap al final, a mà. Un cop la massa llesta (no s'ha d'enganxar massa), la tapeu amb paper film i la deixeu reposar a la nevera una bona estona. Jo la vaig fer d'un dia per l'altre, i és ideal. Un cop reposada a la nevera, us unteu una mica les mans amb oli (perquè així us serà més fàcil treballar-la) i dividiu la massa en tres. L'operació que ara us explicaré, l'haureu de repetir amb cada una de les tres porcions obtingudes.
Dividiu cada porció obtinguda en dos. Amb una de les parts feu una placa, d'un dit i mig de gruix, ovalada, i la col.loqueu damunt una safata folrada de paper de forn. Repartiu les fruites generosament pel damunt. enfonsant-les a la massa (jo feia un clotet amb el dit, i llavors les enfonsava). En el cas de la taronja, podeu posar una mica de massa damunt les cireres i el meló, i llavors col.locar la rodanxa de taronja confitada estirada. Amb l'altra part de massa, tapeu bé totes les fruites, donant a la peça obtinguda una forma ovalada, com del que a casa anomenàvem un "xusco". A la part de dalt, i amb un ganivet, també untat amb una mica d'oli, feu talls, amb el disseny que més us agradi. Llavors pinteu generosament amb rovell d'ou batut, aclarit amb un parell o tres de cullerades d'aigua. La cosa ha de quedar més o menys així.


Llavors enforneu, a 190 graus, opció rebosteria (escalfor a dalt, a baix i al ventilador), fins que estiguin torradets. Llavors desenforneu i deixeu refredar completament damunt la safata, abans de manipular. Un cop ben freds són ben ferms, i fins i tot els podeu embolicar amb paper "celofan" i, amb una bona llaçada, destinar-los a dolç present!


Però si decidiu guardar-los per l'hora de les postres...mireu quin tall més preciós que us trobareu en partir-los!!!


Que vagi de gust!

5 comentaris:

  1. Guapíssim aquest pa de Cadis. Encara que tard, us desitjo molt bones festes i una bona entrada d'any. Una abraçada, guapa!

    ResponElimina
  2. Que postre mas deseado por todos los de casa.Te quedó de lujo amiga.Bsss y buenas noches.

    ResponElimina
  3. El dolç nadalenc que més li agrada a la meva mare!!!
    T'han quedat molt macos!!! Perfectes!!!
    Petonets, Mònica!
    Olga

    ResponElimina
  4. Un pan buenísimo.
    Recuerda..."LOS SUEÑOS NACEN EN NUESTRO CORAZÓN PARA HACERSE REALIDAD". Te deseo unas fiestas llena de ilusiones y de buenas sensaciones, y aprovecha la compañía de tus seres queridos y sobre todo se feliiiiiizzzz esto, en definitiva, debería ser lo más importante.
    FELICES FIESTAS Y FELIZ NAVIDAD A TODOS. Julia Elracodeldetall.blogspot.com


    ❊..(
    ❊.(,)
    ❊|::::|.☆¸.¤ª“˜¨
    ❊|::::|)/¸.¤ª“˜¨˜“¨
    ❊|::¸.¤ª“˜¨¨˜“¨
    ❊%¤ª“˜¨¨

    ResponElimina
  5. Hola, Mònica, m'encanta la recepta. Has fet un treball magnífic. Mai l'he tastat però m'encanta el massapà. Si puc, la faig i te dic.
    Al meu blog he pujat nova recepta desprès de casi dos mesos. M'encantaria que passesis a fer un cop d'ull perquè a més a més inclou el primer video.
    Bones festes.
    Adrián- Dulcerías con Sorpresa

    ResponElimina