diumenge, 20 de novembre del 2016

MELMELADA DE PEBROT AMB VERMUT AL TOC D'ORENGA....PER ACOMPANYAR PART DEL BOTÍ DE LA FIRA ORÍGENS D'ENGUANY!!!! COM SEMPRE, UN ESDEVENIMENT QUE HOM NO ES POT PERDRE!!!!

Avui hem passat un dia genial a Olot, a la Fira Orígens, una fira agroalimentària de productes de qualitat de Catalunya, que enguany arriba a la seva cinquena edició. Com diu el lema publicitari que penjava de totes les faroles de la capital de la Garrotxa, es tracta d'un espai per aprendre, tastar i comprar! I jo afegiria, per gaudir de valent!



Nosaltres hem començat amb dues sessions a l'Aula de Tast. La primera, presentada per en Pep Palau, destinada a descobrir la tòfona de la mà d'un gran tofonaire, en Josep Maria Carol de Can Carol (trobareu la seva parada cada dissabte al mercat de Vic). La veritat és que per a mi era una gran desconeguda, i després de la xerrada i el tastet, m'he animat a emprar-la a casa en alguna futura recepta!


I la segona, comanada per el Pep Nogué, destinada a presentar els productes que han estat guardonats amb el segell Girona Excel.lent. Girona Excel.lent és un segell de qualitat agroalimentària amb caràcter biennal, que promouen la Diputació de Girona i la Cambra de Comerç per fer brillar els monuments gastronòmics més destacats de les comarques gironines. Ha sigut tot un festival!!!


Mentrestant, la Tisge feia un taller a l'Aula de nens, en el que, sota el títol de "Dibuixa la Garrotxa amb embotits", han fet un seguit de senzilles elaboracions fredes que, de ben segur, posarem en pràctica a casa!


Una vegada acabada l'etapa d'aprenentatge, hem anat als tastets....una altra bogeria...!!! Torrons, iogurts engalanats amb melmelades delicioses, formatges en mil versions i presentacions, o els polvorons amb farina de tapioca i OOVE de Torclum han sigut algunes de les coses de les que hem gaudit!


Així com també del formatge de vaca ecològic rentat amb cervesa de Formatges Muntanyola, el Gin Volcànic (premi a millor producte de la Fira), o les melmelades Melmelart de la Vall d'en Bas -la de préssec amb matafaluga és espectacular!-.


La veritat és que ho hem provat quasi tot...alguns productes ja coneguts, i d'altres que era la primera vegada que catàvem, però que, en general, tenen en comú la seva grandíssima qualitat. Però, entre els productes que més ens han enamorat, no podem deixar de destacar el fantàstic sofregit de ceba d'en Quim Matas, un gran carnisser de La Bisbal, del que només us diré que, si el comenceu a emprar com a base dels vostres plats, us en fareu fanàtics...


...els tomàquets secs i el formatge amb oli d'EncantAran, sempre presents a casa nostra...


...i els formate de La Xiquella, en especial el Manyac i el Cofat, ambdós distingits amb el segell Girona Excel.lent!


En fi...que hem passat una jornada gastronòmica esplèndida, en un entorn d'allò més acollidor! I per les meves entusiastes explicacions ja haureu pogut deduir que penso que Fira Orígens és un cita anual a la que no es pot faltar!!! I precisament per homenatjar-la, i gaudir de part del botí que d'ella ens hem endut (estic parlant, com no, d'uns quants formatges...), en arribar a casa he preparat una melmelada de pebrots per acompanyar-los i fer un bon sopar per rematar la diada! De melmelada de pebrots podeu trobar una recepta clàssica clickant aquí, però la d'avui té un toc especial...el vermut (que també tenia un apartat destacat a Fira Orígens), i està inspirada en una melmelada de El Rebost de l'Empordanet, de pebrot amb vermut i herbes de provença que també ha sigut distingida amb el segell de Girona Excel.lent. Versionant doncs aquesta petita joia de la gastronomia gironina, us deixo amb la recepta de melmelada de pebrot amb vermut al toc d'orenga que ens hem fotut entre pit i espatlla avui a l'hora de sopar!!! Espereu que la proveu de fer, perquè és deliciosa!!!

INGREDIENTS
1400 grams de pebrot vermell
700 grams de sucre
el suc de mitja llimona
120 ml de vermut (si és de Reus molt millor!)
1 culleradeta d'orenga

PREPARACIÓ
Trieu uns pebrots ben formosos, els renteu i els talleu a trossets.



Hi afegiu el sucre i el suc de llimona, remeneu i poseu la casola a foc lent.




Passada una bona estona, quan veieu que el pebrot està ben estovat, i aboqueu el vermut. En aquest cas, i com no pot ser d'altra manera, de Reus i un clàssic: el vermut vermell Miró!



També és el moment de condimentar, una mica al gust, amb l'orenga.


Deixeu una estona més al foc, i tritureu.


Deixeu coure fins que espesseixi (en total ha estat al foc una hora i mitja aproximadament).


Llavors només us queda omplir els pots que hàgiu prèviament bullit...


...tapar-los bé, tornar-los a bullit durant uns 20 minuts, i deixar refredar boca avall durant un parell o tres d'hores.


I ja tindreu la vostra melmelada a punt!!!!


I si la feu servir per acompanyar uns formatges tan espectaculars com els que hem tingut la sort d'aconseguir avui...


...estareu davant un sopar m'atreviria a dir que "immillorable"!!!!


Que vagi de gust! I ens veiem el pròxim any a Fira Orígens!

2 comentaris:

  1. Déu n'hi do! Una passada!
    Llàstima que tot em cau massa lluny......
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina
  2. Un any més que no he anat a la fira Orígens... i quina enveja veient tot el que has provat i comprat, sobretot els formatges ummm! m'anoto aquesta melmelada, és ideal per a aperitius i per combinar amb lactics ;). Un petonàs!

    ResponElimina