divendres, 4 de gener del 2013

GALETES LINZER

Avui hem arribat d'Olot, on hem anat a passar al dia, a mitja tarda, i mentre els altres feien uns encàrrecs, la Tisge -la meva filla petita- i jo, ens hem posat a la cuina a fer galetes. I no unes galetes qualsevol, sinó unes delicades i elegants galetes linzer, que vénen a ser un entrepà de galeta farcit de melmelada. Hem estrenat uns talladors específics que vam comprar l'altre dia a la botiga de Torroella de Montgrí de My lovely food. Són aquests i van molt i molt bé!

 
De totes maneres, si no teniu aquest enginy reboster, també les podeu fer utilitzant dos talladors, un de més gran per donar forma a la galeta, i un de més petit per fer la figura que fa de forat.
Pel que fa la recepte, he fet servir de base la recepta que la Wilton recomana en l'envàs dels mateixos talladors, i la veritat és que han sortit estèticament molt maques, i de gust molt bones! Us l'explico tot seguit:
Ingredients
140 grams de mantega a temperatura ambient
130 grams de sucre
1 ou
unes gotes d'essència de vainilla
240 grams de farina de blat
60 grams de farina d'ametlla
un pessic de sal
una culleradeta de canyella
sucre llustre
melmelada de fruites del bosc
 
Preparació
En primer lloc barregeu les farines, la sal i la canyella i reserveu. En un batedor elèctric, barregeu la mantega i el sucre, fins a obtenir una crema. Llavors afegiu l'ou i l'essència, i batiu fins que tot quedi integrat. Finalment, hi afegiu la barreja de farines, poc a poc, i barregeu fins a obtenir una massa homogènia. Després treieu del batedor i acabeu d'amassar damunt una superfície llisa enfarinada.
Un cop enllestida la massa (que no ha d'enganxar), feu-ne dos parts i poseu-la una estona a la nevera (una horeta més o meny). Passat aquest temps, treieu una porció del frigorífic, l'exteneu damunt una superfície enfarinada, fins a obtenir una placa de més o menys 3 mm de gruix, i talleu la base no foradada de la galeta. S'han de coure al forn, precalentat a 170 graus, uns 5-6 minuts. Queden així:
 
 
Tot seguit, agafeu la segona porció de massa, l'estireu igual, i feu la part superior de la galeta -o sigui, la foradada-, i les coeu igual. Veureu que amb 4-5 minuts n'hi ha prou perquè el tema del forat fa que es coguin aviat.
 
 
Després gireu les galetes sense foradar, i hi col·loqueu al damunt una miqueta de melmelada. En aquest cas nosaltres hem fet servir la de fruits del bosc.

 
També heu d'agafar les galetes foradades (la part superior de l'entrepà de galeta), i enfarinar-les de sucre llustre (es pot fer amb un colador prim).
 
 
I, finalment, només cal que ajunteu la part de dalt i la de baix, per obtenir un resultat impressionant!
 
 
 
 
Les hem preparat força ràpid, quasi tant com s'han acabat, o sigui que us hi podeu posar en qualsevol moment. Abans d'acabar la present entrada, haig de fer dos agraïments especials: un a la meva filla petita que m'ha fet d'ajudant, tallant la massa, ensucrant les galetes, treient-les de la safata i ajuntant les meitat (cosa que em porta a pensar que, com que en acabar continuaven senceres, són galetes força resistents), i l'altre a la meva filla mitjana, la Dinke, que en arribar dels encàrrecs m'ha fet quasi totes les fotos. És tota una artista i ja veig que hauré de llogar els seus serveis!!! Gràcies a totes dues, i a la resta de la família per suportar estoicament, i fins i tot amb entusiasme, la meva obsessió pastissera!!!

1 comentari: