dimecres, 1 de maig del 2013

PASTÍS D'ANIVERSARI DE DOS PISOS DE PINYA I XOCOLATA

Fa uns dies va fer 26 anys un dels meus nebots, en Jordi, que, no puc deixar de dir, és la persona que em va ajudar a crear aquest bloc, em va dissenyar el logo, em va fer una pàgina web, i m'ha promès que m'ajudarà a posar-la al dia...o sigui, que li havia de fer una pastís com cal, a l'alçada de la seva col·laboració en aquest, el meu darrer projecte!!! Per tant, va ser l'oportunitat perfecta per provar de fer un pastís de dos pisos, una de les meves assignatures pendents. No tenia cap "instrumental" especial per fer-lo, però veureu que, amb una mica d'imaginació, tot es soluciona!!!


INGREDIENTS
Per la base (quantitats per fer dues bases, una d'uns 28 cm i l'altre d'uns 22-24 cm)
6 ous
4 culleradetes de llevat tipus Royal
2 iogurts naturals (guardeu un envàs perquè el farem servir de mesura)
1 mesura d'envàs de iogurt d'oli de girasol
2 mesures d'envàs de iogurt de llet condensada
4 mesures d'envàs de iogurt de sucre
6 mesures d'envàs de iogurt de farina
unes gotetes d'essència de llimona

Pel farcit
melmelada de pinya
el suc d'un llauna de pinya en almívar
crema pastissera (podeu trobar la recepta a http://galetesimescosesdolces.blogspot.com.es/2013/03/bunyols-de-vent-farcits-de-crema-i-de.html)


Per la cobertura (crema de mantega de xocolata)
230 grams de mantega
850 grams de sucre llustre
170 grams de cacau en pols
210 ml de llet
perles de xocolata per decorar

Per la crema de mantega rosa
65 grams de mantega
85 grams de sucre llustre
unes gotetes d'aroma de vainilla
1 o 2 culleradetes de llet
colorant en gel rosa

PREPARACIÓ
La base d'aquest pastís (bé, les dues bases, ja que és un pastís de dos pisos) és una senzilla coca de iogurt i llet condesada. La massa la fem batent primer els iogurts, els ous, l'oli i la llet condensada; afegint després, a poc a poc, el sucre; i, finalment, incorporant la farina i el llevat, i acabant de batre bé. Just abans de fer la última batuda, incorporar l'essència de llimona.


Aconseguida la massa, que ja veieu que queda força líquida, repartiu en els dos motlles, prèviament untats de mantega o spray antiadherent, i enforneu, a 170 graus, durant uns 45 minuts aproximadament. Per veure si estan cuits, punxeu-los i assegureu-vos que el punxó surt ben net.


Desenforneu i deixeu refredar. El primer que heu de procurar, un cop fred, és que la part superior de les dues bases siguin ben plana, pel que, cas que no ho sigui -com em va passar a mi-, l'haureu d'igualar.


Després les haureu de partir, per formar les diferents capes, mirant que totes siguin més o menys iguales. En aquest cas, vam fer dos particions a cada base o pis, per aconseguir tres plaques de pa de pessic i dues capes de farcit en cada pis.


Llavors heu de començar a farcir. En aquest cas, vaig emprar crema pastissera per una de les capes de farcit, i melmelada de pinya per l'altre. I vaig repetir l'operació en l'altra base.



Això si, tant les capes de pa de pessic de sota, com totes les superiors, les vaig amorosir amb el suc d'una llauna de pinya en almíva, per evitar que el pastís quedés sec, i tingués una mica més de gustet a pinya.


Un cop muntades les capes, vaig preparar la cobertura de crema de mantega de xocolata. Es tracta de posar tots els ingredients en el recipient del batedor elèctric, amb l'accessori globus, i batre, primer a velocitat baixa per evitar un desastre, i després a velocitat alta, com a mínim, durant uns 7-8 minuts. Us ha de quedar una crema amb aquesta textura.


Primer, agafeu part de la crema de xocolata i recobriu les dues bases. Jo ho vaig fer amb una espàtula. Cal que intenteu que quedin el més llises possible, sense potinejar massa la crema, perquè no es malmeti.


Aquí teniu les dues bases ja recobertes.


Llavors hem de recórrer, a falta de cap altre estri més específic, als palets de polo.


Cerqueu el mig del pis gran, i enfonseu-hi un palet.


Llavors enfonseu quatre palets més al voltant del central. Aquesta estructura és per evitar que el pis de sobre ensorri el de sota. O sigui que es produeixi un "estropici"!!!


Un cop reforçat el pis de sota, col·loqueu a sobre la base petita.


Poseu la resta de crema de xocolata en una mànega, amb boca arrissada, i comenceu a decorar els laterals del pastís.


Un cop decorats els laterals, feu alguns detalls a la part superior i a la repisa de la base inferior.


Finalment, feu algun detall amb crema de mantega d'un altre color (en aquest cas jo vaig fer-ne una de rosa ben "cantona", per contrastar el marró de la xocolata). Igual que amb la crema de mantega de xocolata, es tracta de posar tots els ingredients en el recipient del batedor elèctric, amb l'accessori globus, i batre, primer a velocitat baixa, i després a velocitat alta, com a mínim, durant uns 7-8 minuts. L'únic que heu d'afegir al final, abans de les darreres batudes, és el colorant, per controlar el to que li voleu donar a la crema de mantega. Per acabar, afegir alguna perla de xocolata sobre les flors o filigranes de mantega. I ja teniu el pastís llest!


 Els pastíssos de dos pisos fan molt de goig i, de ben segur, sorprenen al destinatari!

20 comentaris:

  1. Uau!! Quina passada de pastís, Mònica! Això sí que és celebrar un aniversari com cal!! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Va ser xulo que s'aguantessin bé els dos pisos! L'aniversari d'en Jordi s'ho valia! Una abraçada Marina!

      Elimina
  2. Ohhhhh! quina passada! és que no tinc paraules, m'encanta el farcit, les decoracions, i sobretot la solució pel suport. Molt xulo!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Es veu que hi ha uns tubs especials per fer els pisos, però vaig optar per la solució casolana! Que va aguantar perfectament! Provarem de fer-ne més! Una abraçada!

      Elimina
  3. Moltes felicitats!!! Quin pastís més bonic li vas fer!!!
    T'ha quedat espectacular!!! Una bona idea lo dels palets de gelat.....
    Petons,
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Olga!!! Em feia molta il·lusió provar això dels pisos, i vaig veure que no era tan complicat! I això que amb el farcit i tot plegat, el pis de dalt no era precisament lleuger! Una abraçada!

      Elimina
  4. T'ha quedat magnífic!
    M'hauré d'apuntar la tècnica dels bastonets de polo, perque a mi segur que se'm desmuntaria, heheh
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
    Respostes
    1. En cuina tot pot arribar a tenir una doble utilitat, com a mínim!!! Una abraçada M Glòria!

      Elimina
  5. Mai he fet un pastís de dos pisos. Però desprès de veure el teu tutorial, m'atreveixo perfectament. No sembla tan difícil...
    I quin pastís més bo!!!!
    T'ha quedat perfecte.
    felicitats als nebots i a la cuinera!!!
    Petonets.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens tota la raó! A mi també em feia respecte i vaig veure que no n'hi havia per tant!!! Una mica de paciència i ja està! Pensa que el pastís el vam transportar, a mà, entre una nena i jo, a casa del meu nebot, i va resistir sense enfonsar-se ni un poc!!! O sigui que segur que et queda fantàstic!

      Elimina
  6. És ben enginyós això de posar bastonets de gelat! XD Jo mai he fet un pastís d'aquestes dimensions! Deu ser tot un repte!
    T'ha quedat perfecte ^^ Segur que li va encantar a en Jordi :)
    Molts petonets :D

    ResponElimina
    Respostes
    1. A en Jordi li va agradar molt i fa bufa l'espelma encantat!!! És el meu informàtic i dissenyador particular i l'haig de tenir ben content!!! Una abraçada Laia!

      Elimina
  7. Accessori globus?? Què és això?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Els batedors elèctrics normalment venen amb tres accessoris: el globus, que serveix per pujar clares i masses lleugeres; la pala, que serveix per fer masses de consistència intermitja -de cupcakes, magdalenes...-; i el ganxo, que serveix per amassar -massa de pa, massa de pizza...etc-. Els noms que els hi dono -i que no sé si és massa acadèmic- responen a la forma que normalment tenen, semblant a un globus, a una pala foradada i a un ganxo! Una abraçada Marta!

      Elimina
  8. Monica t'ha quedat un pastis que ni en les millors pastisserias.
    Segur que al teu nebot li va encantar.
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltíssimes gràcies Quima...continuarem practicant! Una abraçada!

      Elimina
  9. Espectacular Mònica!!! A part de tenir una pinta extraordinària, és genial aquest pastís!!! T'ha quedat brutal, de veritat!!!

    Una abraçada!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que bé que t'agradi! Ara estan molt de moda el de fondant, que són molt vistosos però quan al gust no m'acaben de fer el pes...aquest era dels tradicional de tota la vida! Una abraçada!

      Elimina
  10. Uauuuuuuuuuuu! Fantàstic!!! Espectacular i segur que boníssim!
    :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Havia de ser per una bona colla, o sigui que no podia ser poqueta cosa!!! Una abraçada Dolors!

      Elimina