diumenge, 16 de juny del 2013

PASTISSOS ANIVERSARI AMB FONDANT

Aquest final de curs ha sigut una bogeria! La meva filla mitjana fa cinquè, i als pares d'aquest curs els toca organitzar el sopar de tota l'escola (més de 300 persones), per així recaptar fons pel viatge de final de primària, que faran l'any que ve! Ha sigut una setmana de venta de tiquets, compres a nivell industrial i previsions mils, que va culminar divendres en una nit frenètica en la que en Marc i jo vam acabar esgotats de servir fideuà, botifarres i coca a la llarguíssima taula que ens van assignar!!! Per no parlar de les tasques de neteja posteriors, que van acabar d'esllomar-me! Si això hi sumo que al barri estem en plena preparació de la festa major (que ja s'acosta) i que aquesta passada nit he tingut sis criatures a dormir, que van decidir donar guerra fins les 4 de la matinada...comprendreu perquè no he penjat les receptes habituals! En fi...encara em queden un parell de setmanes d'activitat frenètica, però, després, espero gaudir de la tranquil·litat de l'època estiuenca!!! Avui, però, he trobat una estoneta per presentar-vos els pastissos d'aniversari que vaig preparar ahir per la Dinke -que dilluns fa 11 anys-, i per en Quirze -el fill d'un meu company de feina-, que celebrava el seu primer aniversari. Són de fondant que, a casa, no agrada gaire, això que en vaig comprar un de nou, de la casa Sosa, amb gust, que no està gens malament! Així que van treure la capa superior en menjar-se'l, però van reconèixer que, per fer una decoració original i personalitzada, és insuperable! La Dinke va al·lucinar quan va veure el pastís "raqueta". A en Quirze també li va agradar força el seu, més auster, però ben acolorit! A veure què us semblen!
INGREDIENTS (Pels dos pastissos, un de 24 cm i un de 18 cm de diàmetre)
Per les bases
125 grams de farina de blat
125 grams de farina d'ametlla
250 grams de sucre
6 ous
1 culleradeta de llevat
1 cullerada de vainilla bourbon en pasta

Pel farcit
crema d'avellanes
230 grams de mantega
800 grams de sucre llustre o "icing sugar"
80 grams de cacau
150 ml de llet
una culleradeta de caramel en pasta
mitja tasseta d'aigua calenta
una culleradeta de caramel en pasta

Per la cobertura
Fondant de colors (si són de sabors, que normalment lliguen amb el color, molt millor)

PREPARACIÓ
Col·loquem els ous i el sucre en el bol del batedor elèctric, i amb l'accessori globus, bateu fins que tripliqui el seu volum.



Llavors hi afegim les farines i el llevat, prèviament tamisades, a poc a poc. L'hem d'incorporar,  a mà, amb una espàtula, fent moviments de dalt a baix!



Per últim hi afegim una culleradeta de vainilla en pasta, i remenem una mica més, fins que s'integri (sempre amb moviments de dalt a baix).



Untem els motlles amb mantega, o spray antiadherent.


Els omplim amb la massa i els enfornem, a 180 graus, durant uns 18-20 minuts (opció forn, només escalfor per baix).



Quan els desenfornem, els hem de deixar refredar completament.


Mentrestant, preparem un xarop amb el que amorosirem les capes del pastís. L'obtindrem barrejant mitja tasseta d'aigua calenta amb una culleradeta de pasta de caramel.



Aquest xarop el col·loquem dins un biberó, i reservem.


Partim les bases del pastís per la meitat (transversalment).


Ruixem totes dues capes, per la part interior, amb el xarop que hem preparat.



Untem la capa inferior amb crema d'avellanes


Llavors preparem la crema de mantega, barrejant la mantega, l'"icing sugar" o sucre llustre, el cacau, i la llet prèviament barrejada amb el caramel en pasta, primer un minut a velocitat baixa, i després durant 8 o 10 minuts a velocitat alta, fins obtenir una crema suau.






Amb aquesta crema, recobrim tot el pastís (que abans, haurem muntat, col·locant la capa superior sobre la capa inferior untada de crema d'avellanes).


Aquest és l'aspecte que ha de presentar després de recobrir-lo tot.


Ara arriba el moment d'estirar bé el fondant del color escollit sobre una superfície no porosa (que jo normalment empolsino amb farina de blat de moro), i estendre aquesta placa primeta sobre la base del pastís, mirant que quedi ben llisa (jo he fet servir l'allisador que veieu a la fotografia).


I aquí ja només és cosa de la vostra imaginació! Jo el de la Dinke el vaig fer temàtica tennis (per això té el color de la terra batuda), i, per tant, no hi podia faltar una raqueta i una pilota!





I el d'en Quirze, que encara no té cap afició definida, el vaig preparar més neutre, amb un fondant taronja de sabor a taronja, però amb colors ben vistosos, perquè li cridés l'atenció!


Aquí teniu els dos homenatjats amb el seu corresponent pastís!



Encara que no m'agrada el fondant, només per veure la cara d'impressió de la Dinke, va pagar la pena fer-lo, i la veritat és que el pastís de sota va quedar brutal!
Que vagi de gust!

12 comentaris:

  1. Monica,preciosos pastissos, els dos
    Ara amb l'estiu arriben els finals de curs, Festes Majors etc.etc.

    ResponElimina
  2. I tant...una feinada!!! Ja tinc ganes de fer vacances complertes, però encara em queda un bon tros de camí! Una abraçada Lolines!

    ResponElimina
  3. que xulos. Jo amb el fondant encara no m'atreveixo ....

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dons no és gens difícil Lina, i amb la teva traça segur que fas coses molt xules!

      Elimina
  4. Bueno bueno, se quedaría de piedra con lo preciosas que te quedaron.Besos

    ResponElimina
    Respostes
    1. A l'homenatjada li va agradar moooolt! Una abraçada Doris!

      Elimina
  5. Genials!! A mi tampoc no m'agrada el fondant però s'ha de reconèixer les possibilitats que ofereix!! Que no has publicat gaire, dius? ha ha ha Doncs sort que has anat enfeinada, que si no? he heh he! Ja ens agrada, ja, que publiquuis!! Ànims per la recta final!!!! petons

    ResponElimina
  6. T'han quedat genials Mònica!
    A més a mi m'agrada el fondant, així que no tinc excusa, jajaja!!

    Molts ànims, que ja s'acosta el final!

    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ostres, doncs aniries bé a casa per provar els invents de flors...etc que faig a vegades! Una abraçada Víctor!

      Elimina
  7. Que bé t'han quedat Mònica! I segur que els nens han quedat encantats de la vida!!
    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Això de colors i personalització és el que més els agrada! Una abraçada Pili!

      Elimina