dimarts, 23 de juliol del 2013

MELMELADA D'ALBERCOC

Aquest cap de setmana vam anar a casa d'uns amics a Sant Salvador de Vianya. És un indret fantàstic, en plena natura, i ens ho vam passar d'allò més bé! El dissabte a la tarda va ploure una miqueta, però no ens va fer res, perquè la Sònia i en Pau ens van ensenyar a fer melmelada, i ens va passar el temps volant! El resultat d'aquesta mena de taller improvisat va resultar espectacular, i crec que va ser degut a dos factors: la traça de la Sònia i en Pau; i la matèria prima: uns albercocs ecològics de la seva vinya senzillament deliciosos! Gràcies Sònia, Pau i Sam (la seva filla), per un cap de setmana genial, i per ajudar-me en aquesta meva dèria rebostera!


INGREDIENTS
Albercocs
La meitat del pes dels albercocs en sucre
Un raig de llimona (opcional)
Una mica de conyac

Aquests són els fantàstics albercocs que vam utilitzar!
 PREPARACIÓ
Es tallen els albercocs a meitats, se'ls treu el pinyol, i se'ls barreja amb el sucre (i la llimona si es decideix posar-li). Es deixa aquesta barreja, dins una cassola tapada, durant unes 12 hores. Veureu que ells mateixos deixaran anar  l'aigua que servirà per coure'ls. Un cop passat aquest temps, es posa a coure la barreja a foc lent. És molt important anar barrejant continuament, per evitar que s'enganxi al cul de la cassola.



Veureu com, mica en mica, la barreja es va estovant, espesseint i canviant de color.



Al mateix remenar, es van trinxant els albercocs, de manera que, al final, té una textura similar a un puré. Tot el procés es pot allargar, perfectament una hora-hora i mitja (depenent de la quantitat que n'esteu fent).


Mentrestant, bulliu els pots que volgueu fer servir per guardar la melmelada en una olla, amb abundant aigua.


Un cop bullits, els deixeu assecar.



Paral·lelament, retireu del foc la melmelada, i deixeu-la refredar una miqueta. Un cop es pugui manipular sense perill, aneu omplint els pots (prèviament bullits).



La Sònia i en Pau, per tapar-los van fer servir un sistema que no havia vist mai. Van sucar en conyac, per les dues bandes, trossets de paper d'alumini, que van col·locar al capdamunt dels pots plens, i llavors els van tapar. No els van tornar a bullir, ni posar boca avall, perquè ens van explicar que l'alcohol ja fa de conservant de la superfície de la melmelada, que és per on normalment es fa malbé. També ens van explicar que, de totes maneres, si en voler-la consumir veiem la tapa inflada, l'hem de descartar immediatament.



En qualsevol cas, no us penseu que tota va anar a parar dins els pots, per conservar-la, sinó que, una bona porció va anar directament a les nostres panxes, untada al damunt d'una llesca de pa amb mantega: EL MILLOR BERENAR DEL MÓN MUNDIAL!


Que vagi de gust!

13 comentaris:

  1. Ideal per moltes receptes. Podràs posar-la al Sacher!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Demà penjaré un dolç en la que l'he utilitzat avui! La veritat és que està deliciosa!

      Elimina
  2. Gràcies per fer un post amb la nostra melmelada...Ha quedat guapíssima!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Espero haver sabut recopilar, amb encert i precisió, totes les teves explicacions i recomanacions! Una forta abraçada! Sou uns mestres melmeladers espectaculars, i uns instructors culinaris amb molta paciència...perquè mira que et vaig tocar la pera amb les fotos!!! Una abraçada i fins dissabte!

      Elimina
  3. Quina passada Mònica! Té una bona pintaaaaa...
    Jo tinc ganes de fer-ne de melmelada, que no n'he fet mai. A veure quan m'animo!
    Petons!

    ResponElimina
  4. Nena !!! Estàs imparable !!! Intentaré fer-la a veure com surt ... el més difícil serà trobar ingredients de primers com els que has utilitza.

    Cristina

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ostres si, perquè els albercocs de la Sònia eren una passada! Petons!

      Elimina
  5. Que bé que t'ha quedat aquesta melmelada Mònica!! Jo cada dia en menjo per esmorzar, però et pots creure que encara no n'he fet mai de casolana?!! Fa temps que en tinc ganes, però no sé perquè, però encara no ho he posat en pràctica... potser que hi posi remei, oi?? A veure si amb aquesta que ens has preparat m'animo del tot i en faig!! Es veu deliciosa!!! No me'n podries pas enviar una mica?? hehehe :P

    Molts petons guapa!!

    ResponElimina
  6. Què bona t'ha quedat Mònica!
    I quina olla vau preparar, segur que tens melmelada per una bona temporada, jeje!

    ResponElimina
  7. el rajolinet de conyac el poso al codonyat, i dura tot un any sense fer-se malbé!!! però en desconeixia que també es posés a les melmelades

    ResponElimina