dijous, 5 de desembre de 2013

CRUIXENT DE KAMUT I DÀTILS

Avui he vist una entrada al xulíssim bloc "Hi ha bruixes a la cuina" , obra de la Dolors -una gironina afincada a Suïssa-, que m'ha robat el cor. La Dolors s'ha proposat fer una calendari d'advent d'allò més dolç, pel que cada dia d'aquest mes prepara una llepolia, a quina més deliciosa; i avui li ha tocat el torn a uns dattel-crispies, o cruixent de dàtils, que està espectacular, a més de ser molt bonic a la vista! La Dolors diu que són un tipus de "guetzli", que, segons he pogut investigar, ve a ser galeta en l'alemany de Suïssa, i, com us deia, jo no m'he pogut resistir a preparar-los. N'he canviat alguns dels ingredients (he fet servir kamut inflat en comptes d'arròs inflat i mantega en comptes de margarina), i hi he afegit xocolata, i el resultat ens ha encantat. Això que jo sempre havia dit que no m'agradava el dàtil!!!! A partir d'ara ja no ho puc dir!


INGREDIENTS
62 grams de mantega
55 grams de sucre
20 grams de mel
168 grams de dàtils
65 grams de kamut inflat
3 cullerades soperes de mini gotes de xocolata
sprinkles nadalencs per decorar


Aquest és el kamut inflat ecològic que he fet servir...si me'n descuido se'l mengen, com si de crispetes es tractessin, abans de fer-lo servir!!!

PREPARACIÓ
En un caçó posem a foc lent la mantega, el sucre i la mel, i anem rementant per què tots els ingredients s'integrin.


Llavors agafem els dàtils i els hi traiem els pinyols. Jo n'he fet servir uns de força grossos, que feien molta patxoca.


Un cop tret el pinyol, els tallem a trossets petits i els afegim al caçó.


Es tracta d'anar remenant fins aconseguir que els dàtils es desfasin.


Com que a mi, a priori, els dàtils no m'agradaven, un cop ben desfets, i per evitar trobar-ne trossets, he decidit passar-hi la trituradora.



Llavors, en una cassola més gran, hi aboquem la pasta de dàtil, els kamut inflat i les gotes de xocolata...


...i remenem, remenem i remenem!


Quan feu aquesta barreja, heu de mirar de ja tenir preparada una plata, amb una mica de fons, folrada de paper de forn.


Un cop la pasta de dàtil i la xocolata ben repartida pel kamut, ho aboqueu a la plata folrada, hi poseu un tros de paper de forn al damunt, i premeu bé (podeu fer servir un corró, o, com jo, l'estri d'aplanar el fondant!). Després d'una primera premuda, per tal que ens quedi una placa d'igual gruix a arreu, repartiu els sprinkles pel damunt.


Mireu quina monada que he fet servir!!! Estrelles de colors càlids i petits avets verds!!! Ara si que ja estic ben imbuïda de l'esperit nadalenc!!!


Repartits els sprinkles, heu de tornar a prémer per tal que quedin ben enganxats, i la placa ben compacta.


Llavors, traieu el paper del damunt i deixeu refredar durant uns 50 minuts, com a mínim.


Passat els temps, i comprovat que la placa ha solidificat, desemmotlleu....


...i talleu a trossets, amb la mida i forma que us sembli!


Fins i tot, una mica irregulars, queden d'allò més presentables!!!


I el kamut, més gros que l'arròs, dóna al tall una presència (que no textura) similar al torró!!!


Que vagi de gust!

9 comentaris:

  1. No n'he tastat mai, de kamut. La pinta la té molt apetitosa i amb aquests sprinkles queda d'allò més nadalenc. Una bona proposta. Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A les nenes, i a mi també, ens agraden molt tots els cereals inflats, i el kamut és molt bo!!! També el pa fet amb farina de kamut és boníssim! I en aquest dolç trobo que lliga molt bé!!! Petons Chus!

      Elimina
  2. Mònica que xulos!!!! I quina il.lusió que hagis decidit fer-los!!! Gràcies i a disfrutar-los!!! :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu per aquest calendari d'advent dolç que em torna boja!!! Ja espero la recepta de demà!!! Petons!

      Elimina
  3. Pero que buenooooo!!. Me tomaba un trocito ahora mismo, Mónica.

    besoss

    ResponElimina
  4. Mónica, Et superes cada dia i em sorprens amb bonissimes propostes
    Bon cap de setmna

    ResponElimina
    Respostes
    1. Això tu Lolines, que ets una gran de la cuina!!! Jo només experimento i en un camp molt concret...les postres!!! Petons!!!

      Elimina
  5. Mònica, he afegit una nota al final de la meva recepta animant a la gent a provar la teva versió :) Espero que no et sabrà greu!
    Petons

    ResponElimina