El repte dolç Tía Alia d'aquest mes que ens va proposar la Carmen van ser el Pfeffernüse, unes pastetes tradicionals en les èpoques de Nadal a Holanda i Alemanya. Us haig de confessar que, a priori, la recepta literal de la Tía Alia em va semblar molt senzilleta....però aquesta primera impressió es va esvair quan la vaig provar de preparar....va ser un "fiasco" total, i per més que vaig repassar i repassar, no vaig saber trobar què havia fet malament (i mira que, el que fos, ho vaig haver de fer moooolt malament). Total, que em vaig decidir investigar una mica per la xarxa, i provar alguna altra recepta alternativa de pfeffernüse. Al final em vaig decidir per versionar una recepta de la web http://www.mowielicious.com/, on la fotografia i la imatge tenen un protagonisme total. El resultat han sigut unes pastetes, cruixents per fora i més toves per dins, amb un gustet intens a espècies, que han agradat força a casa. Més que per postres, són pel cafè, o per picar a mitja tarda...i, per descomptat, per qualsevol època de l'any!
INGREDIENTS (per uns 40 pfeffernüse)
Per la massa
2 ous
5 cullerades de llet
125 grams de farina d'ametlla
425 grams de farina de blat
1 cullerada de llevat químic tipus Royal
330 grams de sucre
el suc d'una llimona
el suc de dues mandarines
1 cullerada de barreja d'espècies
Pel glacejat de cacau
100 grams de sucre llustre
1 cullerada de cacau pur en pols
2 o 3 cullerades d'aigua
sprinkles de colors
Aquesta és la barreja d'espècies que he fet servir, i que em va enviar la Dolors de http://bruixesalacuina.blogspot.com.es/ directament des de Suïssa |
PREPARACIÓ
En el bol de batedor elèctric col·loquem la farina de blat, la farina d'ametlla, el llevat i les espècies.
Hi afegim el sucre.
Barregem bé tots aquests ingredients sòlids.
I llavors hi afegim els ous...
...la llet...
...i el suc de la llimona i les mandarines.
Amb l'accessori pala del batedor, barregem bé la massa fins obtenir una pasta que no s'enganxi massa a les mans.
Folrem amb paper de forn una safata.
I amb les mans una mica enfarinades, anem formant mitges esferes, que col·loquem espaiades perquè creixen una mica en coure's.
Enfornem a 180 graus, opció rebosteria (dalt, baix i ventilador), durant uns 15 minuts. Han d'agafar un to daurat, del color del sucre moreno.
Llavors preparem el glacejat. En un bol col·loquem el sucre llustre i el cacau.
Hi afegim l'aigua, i remenem, remenem, remenem.
Hem d'obtenir un líquid dens i sense cap grumoll.
Posem una cullerada d'aquest líquid damunt de cada pasteta...
...i hi repartim uns sprinkles ben acolorits pel damunt.
Oi que queden bonics???
I també molt bons!
Ah! i perquè veieu que la cuina és experimentació, fallida i tornada a experimentar... us deixo una fotografia del fiasco dels primers pfeffernüse!
Que vagi de gust!
Bé, aquestes coses passen de vegades, no? L'aplicació del mètode científic, podríem dir. Però el resultat final ha estat excel·lent, tenen un aspecte molt apetitós i han quedat molt bonics. Petons.
ResponEliminaJa ho pots ben dir! Ja ho dic jo que els cuiners aficionats també tenim una mica de científics esbojarrats! Petons Chus!
EliminaDic el mateix que la Chus, al final t'hsn quedat impressionants i segur que molt bons, tot i que el nom és impronunciable
ResponEliminaSort que finalment van resultar més senzills de preparar que de pronunciar! Petons!
Eliminadons jo tambe dic "impresionants i bonissims, encara que el nom, ufffff
ResponEliminaTens raó Lolines, jo em quedo amb la denominació "pastetes"! Una abraçada!
EliminaLa teva recepta segur que tindrà molt èxit al repte!!!! No he entrat mai a veure en què consisteix el repte de Tia Alia.....ho hauré de fer!!!
ResponEliminaPetons i bona setmana, Mònica!!!!
Olga
És molt divertit i basat en un receptari heretat per la Carmen, l'autora del bloc, de la seva tieta Alia! A veure si t'animes! Una abraçada!
EliminaI els ous i la llet amb el suc de llimona... tenia entès que es feia malbé la massa. Veig que no és pas així, oi?
ResponEliminaDoncs no Marta. La massa va quedar bé i les pastetes resultants prou bones! Jo he afegit suc de llimona i taronja a moltes masses amb ou i no m'ha passat mai res! Una abraçada!
EliminaQué miedo. Si elijo yo la receta dulce y me pasa eso, seguro que no lo habría vuelto a intentar. En cambio tú le has dado la vuelta buscando otra alternativa en internet. Está muy bien. Enhorabuena.
ResponEliminaMoltísimes gràcies i una abraçada!
EliminaRes no és el que sembla, oi? I aquestes galetes veig que tampoc! Però no hi ha res millor que gent perseverant com tu per aconseguir l'èxit! ha ha ha. T'han quedat molt guapes. I m'has donat a conèixer un tipus de galeta que ni sabia que existia, i menys que fossin típiques d'Holanda i Alemanya. Molt bé, Mònica! Petons
ResponEliminaMarina, és que és molt divertit això de conèixer món a través de la seva gastronomia! PEtons!
EliminaQué buena aportación, una entrada con un paso a paso muy bueno.
ResponEliminaTe han quedado preciosas,
un abrazo y feliz semana
Moltes gràcies! Una abraçada!
EliminaMuy chulas, con el colorido de las bolitas.
ResponEliminaY tranqui con los desastres, a todas nos pasa ;-)
Nieves
Nieves, és qüestió de no defallir! Petons!
EliminaUm... esa mezcla de especias con naranja y limón... esto huele a navidad de lejos!
ResponEliminaDe los desastres de aprende.. yo intentando hacer un cake de platano me salio un pudding algo feo... pero estaba riquisimo!
jajajaj
un besito :)
Començar fent una cosa, i acabar obtenint-ne una de ben diferent però bona igual també és molt divertit! Petons!
EliminaOhh què boníssimes!!!! a veure si haurem d'anar a Suïssa a buscar més espècies... ;-). Un petó!
ResponEliminaI deixen una oloreta quan les cous...mmmm! Petons!
EliminaGreat post!! <3
ResponEliminaBaby’s On Fire Blog->Welcome!)
Thanks Karina!
EliminaNo els he tastat mai... Ni els coneixia, però amb les espècies, els citrics i la xocolata, m'han d'agradar de força ;) Felicitats, perquè al final crec que t'han quedat molt bé!
ResponEliminaMoltes gràcies Marta! Una abraçada!
Eliminauaaaalaaaa quina pinta ;-)
ResponEliminaI a sobre són molt bons Lina!! Petons!
EliminaVaya pinta!!!! Te han quedado estupendas Mónica.
ResponEliminaBesos
Cocinando con Montse
Gràcies Montse! Una abraçada!
EliminaLa segona vegada t' han quedat perfecte! No coneixia aquest dolç però segur que amb la barreja d' epecies deu tenir un gust ben característic!
ResponEliminaTrobo que les espècies en rebosteria són un món a explorar fantàstic! Petons!
EliminaAmb aquesta barreja d´especies t´han quedat unes galetes esplèndides... Ens retroben en el proper repte. Petons,
ResponEliminaAllà ens veurem Joaquina! Petons!
EliminaHola Mónica, yo tuve que prepararlas dos veces para que me salieran. El primer intento fue un desastre porque la masa lleva mucha grasa y se esparce por la bandeja juntándose unas galletas con otras. Pero no hay reto que se resista ¿verdad? Nada como pensar un poco en la solución para dar con ella.
ResponEliminaEnhorabuena por esa forma de resolver el embrollo y gracias por tu participación!
Ostres Carmen, em consola saber que no vaig ser l'única que va haver d'intentar dues vegades la recepta!!! Gràcies a tu pel repte de cada mes, que ens fa pensar, investigar, cuinar i experimentar! Una abraçada!
Elimina