dilluns, 20 de gener del 2014

PFEFFERNÜSE

El repte dolç Tía Alia d'aquest mes que ens va proposar la Carmen van ser el Pfeffernüse, unes pastetes tradicionals en les èpoques de Nadal a Holanda i Alemanya. Us haig de confessar que, a priori, la recepta literal de la Tía Alia em va semblar molt senzilleta....però aquesta primera impressió es va esvair quan la vaig provar de preparar....va ser un "fiasco" total, i per més que vaig repassar i repassar, no vaig saber trobar què havia fet malament (i mira que, el que fos, ho vaig haver de fer moooolt malament). Total, que em vaig decidir investigar una mica per la xarxa, i provar alguna altra recepta alternativa de pfeffernüse. Al final em vaig decidir per versionar una recepta de la web http://www.mowielicious.com/, on la fotografia i la imatge tenen un protagonisme total. El resultat han sigut unes pastetes, cruixents per fora i més toves per dins, amb un gustet intens a espècies, que han agradat força a casa. Més que per postres, són pel cafè, o per picar a mitja tarda...i, per descomptat, per qualsevol època de l'any!



INGREDIENTS (per uns 40 pfeffernüse)
Per la massa
2 ous
5 cullerades de llet
125 grams de farina d'ametlla
425 grams de farina de blat
1 cullerada de llevat químic tipus Royal
330 grams de sucre
el suc d'una llimona
el suc de dues mandarines
1 cullerada de barreja d'espècies

Pel glacejat de cacau
100 grams de sucre llustre
1 cullerada de cacau pur en pols
2 o 3 cullerades d'aigua
sprinkles de colors

Aquesta és la barreja d'espècies que he fet servir, i que em va enviar la Dolors de  http://bruixesalacuina.blogspot.com.es/ directament des de Suïssa

PREPARACIÓ
En el bol de batedor elèctric col·loquem la farina de blat, la farina d'ametlla, el llevat i les espècies.


Hi afegim el sucre.


Barregem bé tots aquests ingredients sòlids.


I llavors hi afegim els ous...


...la llet...


...i el suc de la llimona i les mandarines.



Amb l'accessori pala del batedor, barregem bé la massa fins obtenir una pasta que no s'enganxi massa a les mans.


Folrem amb paper de forn una safata.


I amb les mans una mica enfarinades, anem formant mitges esferes, que col·loquem espaiades perquè creixen una mica en coure's.



Enfornem a 180 graus, opció rebosteria (dalt, baix i ventilador), durant uns 15 minuts. Han d'agafar un to daurat, del color del sucre moreno.



Llavors preparem el glacejat. En un bol col·loquem el sucre llustre i el cacau.


Hi afegim l'aigua, i remenem, remenem, remenem.



Hem d'obtenir un líquid dens i sense cap grumoll.



Posem una cullerada d'aquest líquid damunt de cada pasteta...


...i hi repartim uns sprinkles ben acolorits pel damunt.


Oi que queden bonics???


I també molt bons!


 Ah! i perquè veieu que la cuina és experimentació, fallida i tornada a experimentar... us deixo una fotografia del fiasco dels primers pfeffernüse!


Que vagi de gust!

36 comentaris:

  1. Bé, aquestes coses passen de vegades, no? L'aplicació del mètode científic, podríem dir. Però el resultat final ha estat excel·lent, tenen un aspecte molt apetitós i han quedat molt bonics. Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja ho pots ben dir! Ja ho dic jo que els cuiners aficionats també tenim una mica de científics esbojarrats! Petons Chus!

      Elimina
  2. Dic el mateix que la Chus, al final t'hsn quedat impressionants i segur que molt bons, tot i que el nom és impronunciable

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sort que finalment van resultar més senzills de preparar que de pronunciar! Petons!

      Elimina
  3. dons jo tambe dic "impresionants i bonissims, encara que el nom, ufffff

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens raó Lolines, jo em quedo amb la denominació "pastetes"! Una abraçada!

      Elimina
  4. La teva recepta segur que tindrà molt èxit al repte!!!! No he entrat mai a veure en què consisteix el repte de Tia Alia.....ho hauré de fer!!!
    Petons i bona setmana, Mònica!!!!
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. És molt divertit i basat en un receptari heretat per la Carmen, l'autora del bloc, de la seva tieta Alia! A veure si t'animes! Una abraçada!

      Elimina
  5. I els ous i la llet amb el suc de llimona... tenia entès que es feia malbé la massa. Veig que no és pas així, oi?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs no Marta. La massa va quedar bé i les pastetes resultants prou bones! Jo he afegit suc de llimona i taronja a moltes masses amb ou i no m'ha passat mai res! Una abraçada!

      Elimina
  6. Qué miedo. Si elijo yo la receta dulce y me pasa eso, seguro que no lo habría vuelto a intentar. En cambio tú le has dado la vuelta buscando otra alternativa en internet. Está muy bien. Enhorabuena.

    ResponElimina
  7. Res no és el que sembla, oi? I aquestes galetes veig que tampoc! Però no hi ha res millor que gent perseverant com tu per aconseguir l'èxit! ha ha ha. T'han quedat molt guapes. I m'has donat a conèixer un tipus de galeta que ni sabia que existia, i menys que fossin típiques d'Holanda i Alemanya. Molt bé, Mònica! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Marina, és que és molt divertit això de conèixer món a través de la seva gastronomia! PEtons!

      Elimina
  8. Qué buena aportación, una entrada con un paso a paso muy bueno.

    Te han quedado preciosas,

    un abrazo y feliz semana

    ResponElimina
  9. Muy chulas, con el colorido de las bolitas.
    Y tranqui con los desastres, a todas nos pasa ;-)
    Nieves

    ResponElimina
  10. Um... esa mezcla de especias con naranja y limón... esto huele a navidad de lejos!
    De los desastres de aprende.. yo intentando hacer un cake de platano me salio un pudding algo feo... pero estaba riquisimo!
    jajajaj
    un besito :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Començar fent una cosa, i acabar obtenint-ne una de ben diferent però bona igual també és molt divertit! Petons!

      Elimina
  11. Ohh què boníssimes!!!! a veure si haurem d'anar a Suïssa a buscar més espècies... ;-). Un petó!

    ResponElimina
  12. No els he tastat mai... Ni els coneixia, però amb les espècies, els citrics i la xocolata, m'han d'agradar de força ;) Felicitats, perquè al final crec que t'han quedat molt bé!

    ResponElimina
  13. Vaya pinta!!!! Te han quedado estupendas Mónica.
    Besos
    Cocinando con Montse

    ResponElimina
  14. La segona vegada t' han quedat perfecte! No coneixia aquest dolç però segur que amb la barreja d' epecies deu tenir un gust ben característic!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Trobo que les espècies en rebosteria són un món a explorar fantàstic! Petons!

      Elimina
  15. Amb aquesta barreja d´especies t´han quedat unes galetes esplèndides... Ens retroben en el proper repte. Petons,

    ResponElimina
  16. Hola Mónica, yo tuve que prepararlas dos veces para que me salieran. El primer intento fue un desastre porque la masa lleva mucha grasa y se esparce por la bandeja juntándose unas galletas con otras. Pero no hay reto que se resista ¿verdad? Nada como pensar un poco en la solución para dar con ella.

    Enhorabuena por esa forma de resolver el embrollo y gracias por tu participación!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ostres Carmen, em consola saber que no vaig ser l'única que va haver d'intentar dues vegades la recepta!!! Gràcies a tu pel repte de cada mes, que ens fa pensar, investigar, cuinar i experimentar! Una abraçada!

      Elimina