dijous, 13 de març del 2014

PANETS DE MÚSIC I MEL

A casa la meva afició a fer pa els ve, com diu ma mare, que "ni pintada", perquè són panarres fins al moll de l'os. El pa sucat amb tomàquet els encanta...però si la base té algun condiment, o és especialment cruixent, són capaços d'acabar-lo sense donar-me temps a obrir el tomàquet o agafar el setrill! En fi, que no paro. Hi ha tardes que pasto pa a mà i alhora tinc la panificadora engegada...crec que, després de la rentadora i el forn, és l'electrodomèstic estrella de la casa! En fi, que, a sobre, aquest mes, el mossegades va dedicat al pa, o sigui que ja em teniu pensant noves receptes...i aquesta que us ensenyo avui, dóna un resultat sublim! A veure què us sembla!


INGREDIENTS (per a 12 panets)
Per la massa mare
200 grams de farina
120 ml d'aigua
5 grams llevat fresc

Pel pa
la meitat de la massa mare resultant
500 grams de farina de força
10 grams de llevat fresc
1 culleradeta de sal
300 ml d'aigua tèbia
2 culleradetes generoses de mel
1 tassa de panses, avellanes i ametlles

PREPARACIÓ
En primer lloc, i amb 24 hores d'antel·lació, preparem la massa mare. Barregem la farina, l'aigua i el llevat, ho pastem i amassem amb l'accessori ganxo del batedor elèctric, en fem una bola i la guardem, tapada amb paper film, a la nevera, fins l'endemà.



Passades les 24 hores, destapeu i preneu la meitat de la massa.



En el bol del batedor elèctric, disposeu la farina i la sal.


Hi afegiu la massa mare...


...i el llevat fresc, que prèviament haureu desfet en l'aigua tèbia.



És l'hora d'incorporar la mel, i, amb l'accessori ganxo, amassar fins obtenir una massa homogènia i que es desenganxi de les parets del bol.



Un cop obtinguda aquesta textura, aboqueu els fruits secs que hàgiu escollit. En el meu cas: panses, avellanes torrades i ametlles filetejades; i acabeu d'amassar per repartir-los bé. En realitat, és un pa ideal per gastar les miques de fruits secs que sempre queden al rebost!




Tapeu el bol amb paper film i deixeu llevar un parell d'hores, fins que la massa dobli el volum.


Llavors traieu del bol i amasseu a mà, una miqueta,damunt una superfície enfarinada, per treure l'aire.




Dividiu en porcions i feu boles. El més important és arrodonir-les fent-les giravoltar al palmell, i no parar fins que el nus (el punt de tancament) del panet quedi al cul. Així no se us obrirà en coure'l.



Els dipositeu tots damunt una safata de forn enfarinada, i els deixeu llevar una horeta més. Han de tornar a doblar el seu volum.


Un cop passi això, els pinteu amb llet...



...i els enforneu, en opció rebosteria (dalt, baix i ventilador), a 180 graus, durant uns 15 minuts.


Estaran cuits quan els veieu ben rossos.



I us puc prometre que els de casa, si són la meitat de panarres que el meu marit i filles, no deixaran que s'acabin de refredar per tastar-los! L'olor que fan quan es couen els atraurà com a Ulisses el cant de les sirenes!



Un cop cuits, i freds, si us en queda algun, només cal que el farciu i el queixaleu per comprovar que són una menja divina!


Amb aquests panets, com ja us he dit, participo al Mossegades d'aquest mes!


Que vagi de gust!

10 comentaris:

  1. Mmmm, a casa tampoc no durarien gaire aquests panets. De fet, ja hauria tingut problemes per fer-los, perquè els fruits secs també volen misteriosament. Coses de canalla! Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ostres pensava que només era a casa que les avellanes tenien poders de "teletransportació" amagats! Petons!

      Elimina
  2. Te han quedado unos panets riquísimos, los frutos secos dan un sabor riquísimos.
    Suerte en el concurso.
    Besos
    Cocinando con Montse

    ResponElimina
  3. Respostes
    1. Moltíssimes gràcies Doris! Això tu que ets una artista a la cuina! Petons!

      Elimina
  4. Molt bo, un bon panet ple d'energia per esmorzar. Fer pa és un vici

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja ho pots ben dir...només faig que pensar en nou ingredients a incorporar a la massa! Petons!

      Elimina
  5. Ostres quina bona pinta Mònica! A casa també ens entusiasma el pa, és un no parar! Aquests panets em sembla que no arribarien a refredar, i no els farciria amb res, no hi seríem a temps, jajaja!

    Petonets, i sort al concurs!

    ResponElimina
  6. Ho descrius d'una manera que fa venir gana... Doncs precisament tinc unes quantes bossetes començades amb fruits secs al rebost...
    Marta

    ResponElimina