dimarts, 13 de maig del 2014

PASTÍS DE CÍTRICS I MERENGA

Diumenge per dinar volia fer una pastísset refrescant i no massa complicat...i, a més, volia provar el "Meringue Powder" o pols de merenga, que em vaig decidir a comprar com a substitut de les clares d'ou, que sempre m'acaben caducant a la nevera. El resultat un pastís deliciós...jutgeu per vosaltres mateixos...si més no...visualment!


INGREDIENTS (per a un motlle de 18 cm)
Per la base
80 grams de mantega
150 grams de sucre blanc
2 ous
130 grams de farina
1/2 cullerades de llevat químic tipus Royal
40 ml de llet sencera
2 cullerades de pasta de llimona

Per l'almívar
30  ml d'aigua
50 ml de conyac
2 culleradetes de sucre

Pel farcit
1 pot de melmelada de taronja
3 fulles petites de gelatina

Per la merenga
9 grams de merenga en pols
60 ml d'aigua freda
65 grams de sucre llustre
1 cullerada de pasta de mandarina

PREPARACIÓ
En el bol del batedor elèctric, posem la mantega a temperatura ambient i el sucre, i batem, amb l'accessori pala, fins obtenir una crema.



Afegim els ous un a un, i anem batent fins que estiguin ben integrats.


Afegim la pasta de llimona i continuem remenant.


Hem d'obtenir una massa força líquida, similar a aquesta.


És el moment d'afegir la llet i la farina (prèviament barrejada amb el llevat químic i tamisada), en tongades, fins a acabar, i batre just fins que tot estigui integrat...si ens passem, ens quedaran massa espessos.



Llavors, aboquem la massa en el motlle, prèviament untat amb mantega o ruixat d'spray antiadherent, i enfornem, a 180 graus, opció rebosteria (dalt, baix i ventilador), durant uns 20-25 minuts, fins que estigui daurat i, en punxar-lo, l'estri surti net. És el moment de desenfornar i deixar refredar.


Mentrestant preparem el farcit. En un caçó, a foc lent, escalfem la melmelada.


Hi afegim tres fulles de gelatina que prèviament haurem hidratat durant cinc minuts, i ben escorregut.




 Barregem bé, mantenint el foc baix, fins que la gelatina estigui ben dissolta.


Aboquem a un motlle d'idèntica mida al que hem fet la base i deixem refredar, primer a temperatura ambient, i després una estona (un parell d'horetes), a la nevera, fins que quedi ben presa.


Anem ara per l'almívar. També en un caçó escalfem l'aigua, el conyac i el sucre, deixant bullir un parell de minuts per tal que l'alcohol s'evapori, i sigui un pastís apte per tots els públics.



Dividim en dos parts la massa....


....i untem les dues meitats, generosament, amb l'almívar.


Sobre la part de baix, hi col·loquem la melmelada de taronja gelificada, un cop consistent.


I tapem amb l'altra part (que també haurem ben untat amb l'almívar).


Finalment, anem per la merenga que, ja us he avançat, l'he fet amb pols de merenga i no amb clares d'ou.


Posem la pols de merenga, l'aigua i la meitat del sucre i batem a velocitat alta fins que comenci a agafar consistència. Llavors afegiu la pasta de mandarina, i la resta del sucre, poc a poc. Bateu durant uns minuts  fins obtenir una merenga ferma.


Poseu la merenga en una mànega amb boca arrissada, i repartiu per sobre el pastís.



Amb l'ajuda d'un "soplet" de cuina, cremeu les puntes de la merenga....I ja el teniu engalanat a punt per sortir a taula.


És un pastís molt amorós, suau i refrescant...del que us serà impossible menjar-ne només un tallet.


Que vagi de gust!

8 comentaris:

  1. Uauu, quina passada de pastís, Mònica! Això de la pols de merenga em sembla genial, no cal patir per veure què faràs amb els rovells o vigilar que no et caduqui la botelleta de clares pasteuritzades. Me l'apunto a la llista de la compra! Petons.

    ResponElimina
  2. Sort que no el volies massa complicat, tela la feinada que porta. Això si, bo ho ha d'estar per força.
    Petons.

    ResponElimina
  3. Ha de ser boníssim! Una abraçada maca.

    http://lesreceptesquemagraden.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  4. Que maco que t'ha quedat el pastís!! M'encanta la capa de gelatina cítrica que hi has posat, deu donar-li molt bon gustet, refrescant... boníssim!
    Marta

    ResponElimina
  5. Jajaj...a mi me ocurre lo mismo Mónica!!!, siempre me acaban caducando las claras o bien me da pereza gastar huevos porque eso me obliga a hacer algo con las yemas ...y no siempre tengo ganas!
    Probaré con esos polvos..a la vista está que queda genial y seguro que delicioso!!!!!
    eres una gran repostera guapa!!!!!!
    miles de cariños preciosa, que tengas un preciosos casi fin de semana!!!!!!!!!!! <3

    ResponElimina
  6. Puc arribar a imaginar-me l'aroma que desprèn!!! Mmmmm...quina delícia...
    Petons,
    Olga

    ResponElimina