dimarts, 19 d’abril del 2016

NO US PODEU PERDRE AQUESTA EXPOSICIÓ: EL GENI CULINARI!!!

Dissabte passar vam enfilar camí cap a Barcelona per realitzar una activitat organitzada per la Laura Solania, del bloc Cuinejar: una visita guiada a l'exposició "El Geni Culinari", organitzada pel Museu d'Arqueologia de Catalunya amb la col.laboració del Campus de l'Alimentació de la universitat de Barcelona, la Fundació Alicia i la Fundació Institut català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica i comissariada per en Lluís Garcia Petit.



A priori pot semblar una exposició molt especialitzada, i, per tant, allunyada dels interessos de la ciutadania no experta en la matèria, però res més llunys de la realitat! Precisament el Museu d’Arqueologia de Catalunya, dins de la seva missió de posar a l’abast de tota la societat el riquíssim patrimoni arqueològic del país, dedica l'exposició a mostrar, de manera molt gràfica i pedagògica, restes arqueològiques des de la perspectiva culinària, i il.lustra al visitant,  de manera absolutament didàctica i entenedora, les connexions de la cuina prehistòrica i les innovacions que daten d'aquella època amb la cuina tradicional actual. Si hagués de resumir l'exposició en una frase diria que: "les tradicions en algun moment han estat innovacions"!.




En Lluís Garcia, el comissari, al que vam tenir com a guia d'excepció, va començar explicant-nos com algun dels plats tradicionals actuals, daten de l'època prehistòrica...la carn a la brasa, la sopa de farigola, el pernil, el marisc o les faves, entre altres, fa milers d'anys que són consumits pels humans!







També ens va parlar d'alguns elements imprescindibles en l'evolució culinària com el foc en l'àmbit de la cocció; la mel com endolcidor o la sal per condimentar, que han esdevinguts essencials en la nostra cuina i, per tant, en la nostra alimentació.


Ens va descriure com, a partir d'excavacions arqueològiques s'ha pogut saber dels primers banquets celebrats a les nostres terres, i fins i tot, de quines menges s'hi van degustar!!!



I fins i tot com alguns estris del més habituals avui dia, tenen els seus origens en la prehistòria...concretament, en el tema dels mugs, fa mooolts anys que ja està tot dissenyat!!!


Però el fil conductor del gruix de l'exposició, és el que vaig trobar molt enginyós i atractiu, especialment després d'escoltar les  explicacions complementàries d'en Lluís Garcia Petit.


I és que, a través de sis innovacions de l'època prehistòria (el ganivet, el molí de pedra, el metall, la ceràmica, el pollastre o les menges líquides) s'explica com s'ha pogut arribar a la cuina, tècniques i menges de l'actualitat. 












Totes aquestes innovacions, a més, han afectat a la nostra morfologia...només cal veure com ha evolucionat el nostre crani!!!


A més, durant la visita, vam tenir una agradable i emocionant sorpresa: vam coincidir amb en Ferran Adrià qui, amb una disposició, disponibilitat, afabilitat i proximitat que no m'esperava, va conversar amb nosaltres sobre cuina i fins i tot, va posar per una foto de grup!!! Laura...només faltava això per fer encara més especial aquesta activitat!!!



Però, si millorar la jornada encara era possible (que jo ja ho inviable)...el taller de cocció prehistòrica que ens tenien preparat en els jardins del museu, amb degustació inclosa, ho va aconseguir! Els de arqueolític, especialistes en propostes de dinamització arqueològica adaptada per a diferents públics, van fer-nos gaudir de valent ensenyant-vos tècniques de cocció prehistòriques, i més concretament, com bullir amb pedres calentes...



 i com coure carn sobre una llosa calenta...fins i tot en Marc es va animar a posar-se "a la cuina"...




Ah...i me n'oblidava...la carn que vam coure va ser tallada amb ganivets de sílex tallats al moment!!! Què més es pot demanar!




Com podeu veure per la cara de la degustadora...la cosa va quedar boníssima!!!


I per acabar, no puc deixar de fer una menció especial a la Tisge, la fotògrafa oficial de la diada, que no va deixar de copsar ni un dels moments, i que va ser immortalitzada per la Laura quan estava en plena feina!!!


Moltíssimes gràcies Laura Solanilla, i Lluís Garcia Petit per aconseguir fer proper, engrescador i apassionant el món de l'arqueologia culinària, l’única manera que tenim per conèixer com es menjava abans de l’aparició dels textos escrits!!! I vosaltres, no deixeu de visitar aquesta expo i de participar en alguna de les múltiples activitats que s'han organitzat al seu voltant...us asseguro que paga la pena!

6 comentaris:

  1. Tinc moltes ganes d'anar-hi! A veure si puc escapar-me aquest cap de setmana. Clar que després d'aquesta mega entrada potser ja no cal :-)
    Quina sort coincidir amb en Ferran Adrià !
    Petons

    Blanca

    ResponElimina
  2. Gracies per aquest post tan ben explicat.
    Tinc ganes d'anar-hi i no hi trigare.

    ResponElimina
  3. Esteu molt culturals darrerament! Perfecte!! I amb aquestes explicacions tan detallades, tots ho vivim una mica 😊 Tot i que... en Ferran Adrià s'ha de trobar personalment!!!
    Bon dia reina!

    ResponElimina
  4. Esteu molt culturals darrerament! Perfecte!! I amb aquestes explicacions tan detallades, tots ho vivim una mica 😊 Tot i que... en Ferran Adrià s'ha de trobar personalment!!!
    Bon dia reina!

    ResponElimina