dissabte, 7 de gener del 2017

TORTELL DE REIS...UNA VERSIÓ CLÀSSICA, AMB MASSAPÀ, SUCRE PERLAT I CIRERES CONFITADES!

Ahir va ser el dia de Reis, i, com es tradició, a casa vam esmorzar xocolata desfeta. Enguany, a més, com que a la nit no tenia gaire son, i vaig decidir encendre el forn, la vam acompanyar amb el típic tortell de Reis; amb una versió clàssica, amb massapà, sucre perlat i cireres confitades!!! No cal massa res per aconseguir un dolç deliciós! Visca les nostres dolçaines tradicionals!



INGREDIENTS (Per un tortell per unes 6-8 persones)
Pel massapà
150 grams de farina d'ametlla
150 grams de sucre llustre
la pela d'una llimona ratllada
unes quantes cullerades d'aigua

Per la massa
2 sobrets de llevat de flequer
4 cullerades soperes de sucre
6 cullerades soperes d'aigua tèbia
4 ous
400 grams de farina
un pessic de sal
200 grams de mantega
1 ou per pintar-lo
cireres confitades i sucre perlat per decorar

PREPARACIÓ
Primer de tot preparem el massapà, perquè l'haurem de deixar reposar una estona a la nevera. Per fer-lo barregem al bol de la KA, equipat amb l'accessori pala, el sucre llustre, la farina d'ametlla i la pela de llimona ratllada. Hi afegim unes quantes cullerades d'aigua (poc a poc), i quan tinguem una massa homogènia, lligada, i consistent, ja tenim el massapà. El tapem amb paper film i deixem reposar una bona estona a la nevera.





Anem per la massa del tortell. En aigua tèbia, desfem els dos sobrets de llevat de flequer, i ho deixem reposar uns minuts.


Mentrestant batem els ous, i hi afegim la farina i el sucre. En afegir-hi la farina del sucre, canviem l'accessori globus de la KA pel ganxo.




Tot seguit el llevat dissolt...


...i quan ja comencem a tenir una massa elàstica, la mantega, a temperatura ambient i tallada a trosset petits. L'anirem incorporant molt a poc a poc, trosset a trosset.


Uns quants minuts després d'amassat, i un cop la mantega estigui totalment integrada, us ha de quedar una massa elàstica més o menys així. És l'hora de tapar-la amb film i deixar-la resposar en un lloc càlid fins que dobli el volum.



Traiem una mica l'aire de la massa, i la dividim en unes 8 o 9 porcions. Farcim cada porció amb una bola de massapà, i anem disposant en una safata de forn rodona, prèviament ruixada amb spray antiadherent.



Pintem amb ou batut per evitar que la massa m'assequi, tapem amb paper film i tornem a deixar reposar en un lloc càlid fins que les boles tornin a doblar el seu volum. Procureu posar un motlle rodó, també ruixat amb spray antiadherent al mig -jo n'he fet servir un de flam-, per així aconseguir un forat rodó ben formós.


Un cop la massa ha llevat per segona vegada, tornem a pintar amb ou i decorem amb les cireres confitades i el sucre perlat.



I al forn, a 180 graus, opció rebosteria (escalfor a dalt, a baix i ventilador), fins que estigui ben daurat (uns 20 minutets). Mireu, passat el temps de cocció, quin bé de Déu de tortell!!!


Ja us asseguro jo que amb un tros no en fareu prou!!!


I no cal que espereu els pròxims Reis per preparar-ne un...qualsevol excusa és bona per fer un tortell de massapà com aquest!


Que vagi de gust!

1 comentari:

  1. Em guardo la recepta per l'any vinent! Gràcies per les fotografies de la massa a la KA! I la recepta del massapà!
    Petonets.....i bona setmana!
    Olga

    ResponElimina