divendres, 5 d’abril del 2013

COCA DE PA DE CIGRONS

Quan vaig al supermercat, sempre intento trobar algun ingredient exòtic, que no hagi provat mai. M'aturo entre les estanteries i llegeixo molt concentrada les etiquetes de conserves, melmelades, cremes i demés aliments susceptibles d'esdevenir part essencial d'una nova recepta. Així és com vaig trobar la farina de cigró. La vaig comprar sense saber ben bé què en faria, però en arribar a casa vaig començar a investigar i vaig veure que es podien fer un munt de coses. De moment, he fet pa, una coca de pa que ha sortit esponjosa per dintre i cruixent per fora, i amb un gustet a cigró fantàstic! Ens hem menjat la coca, sucada amb tomàquet, com a acompanyament d'una truita de pèsols. Ha resultat ser un sopar tan senzill com deliciós!


INGREDIENTS
200 grams de farina de cigró
400 grams de farina de blat
50 grams de mantega a temperatura ambient
10 grams de sal
25 grams de llevat de flequer fresc
350 ml d'aigua templada

PREPARACIÓ
En primer lloc, haureu d'agenciar-vos la farina de cigró. Jo vaig comprar aquesta que he vist que era força elogiada en algunes webs culinàries.


Per començar, desfeu el llevat en una miqueta d'aigua (jo ho he fet en 100 ml d'aigua aprox) i reserveu.  A part, en el bol del batedor elèctric, amb l'accessori ganxo, col·loqueu les farines, la sal, la mantega i l'aigua restant, i comenceu a amassar. Tot seguit hi incorporeu el llevat desfet. Al principi tindreu una barreja amb aquesta textura.


Amasseu durant uns 5-7 minuts. La massa resultant ha de ser més o menys així.


Aquesta massa l'heu de deixar llevar, en un lloc càlid, no menys d'una hora. Sabreu que està quan, com a mínim, hagi doblat el seu volum.


Un cop feta aquesta primera llevada, enfarineu una superfícies, hi aboqueu la massa, i amasseu una mica més a mà.


En acabat, doneu-li la forma que volgueu. Jo, com que volia fer una coca, he fet una mena de barra ampla.


També li he fet uns talls.


Després l'he tornat a deixar llevar, en un lloc càlid, un parell d'hores (en realitat, amb una n'hi ha prou, però jo he marxat a fer encàrrecs i ha sigut el que he tardat en tornar a casa!). Comprovareu que, amb aquest temps, la massa, com a mínim, ha tornat a doblar el seu volum.


Finalment enforneu, a 190 graus, durant uns 20-25 minuts. En treure-la, us ha de quedar una coca torradeta per fora però molt flonja per dins.


A més, veure, en tallar-la, que té un color groc cigró molt original.


I sucada amb tomàquet és una menja divina.


Que vagi de gust!

6 comentaris:

  1. Excelent Mònica!!!! Buscaré la farina... tinc unes ganes boixes de probar aquesta coca sucada amb tomàquet!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Està bona i és molt gustosa...això si, t'han d'agradar els cigrons! La farina jo la vaig comprar al Bonpreu! Una abraçada Sandra!

      Elimina
  2. A mi també m'has fet venir ganes de provar-la Mònica! No havia sentit a parlar mai de la farina de cigró, però segur que fent receptes com la d'aquesta coca ha de ser boníssima! Aquesta última fotografia fa venir salivera... que bo! I és que com m'arriba a agradar el pa i la coca amb tomàquet, una cosa tant senzilla com aquesta, però que és simplement fabulosa!

    Un petonet guapa i que passin molt bon cap de setmana!

    ResponElimina
    Respostes
    1. En realitat, investigant una mica vaig veure que amb farina de cigró es fan receptes tan dolces com salades!!! En general, si la fas servir sola, fa que les masses quedin una mica més espesses que si les fas amb farina de blat, però a mi ja m'agrada tot plegat una mica consistent!Jo ja en sóc fan!!! Una abraçada!!!

      Elimina
  3. Uyyuuyyyy...nena m'encante fer pa...aquet no el conec i tardo en posarmi !!!!!!!
    petonets.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A mi també!!! Si en proves algun de ben original penja'l, que el copio ràpidament!!! A casa som uns panarres "de cuidado"!!! Una abraçada!!!

      Elimina