dimarts, 12 de novembre del 2013

PA DE CARBASSA I MONIATO

Aquesta setmana, com veieu, la cosa va de pans....i aquest post en concret, també de rectificacions...Ahir us deia que el millor pa que havia fet fins el moment era el de gerds...i avui haig de corregir-me! Si el pa de gerds és boníssim, aquest pa de carbassa i moniato que vaig preparar partint de l'original recepta de la Mireia, del bloc "Cuinant amb sobres", és una menja celestial!!! Quan vaig veure aquest pa al bloc de la Mireia vaig pensar que era una mica entretingut de preparar, perquè comporta coure carbassa i moniatos al forn, però vaig considerar que el resultat podria merèixer la dedicació! I així ha sigut! L'esforç es veu recompensat amb escreix! Només dir-vos que la recepta original de la Mireia, que és tota una artista a la cuina i fent manualitats, era més dolça que aquesta meva. Jo volia pa per fer els entrepans del matí, així que vaig obviar el sucre, i vaig deixar que fos la dolçor pròpia dels moniatos i la carbassa la que fes acte de presència, també vaig canviar una miqueta la proporció de líquids... i només us puc dir que aquest matí els entrepans de tota la família han sigut dignes d'un esmorzar reial! A veure què us sembla!


INGREDIENTS
100 grams de puré de carbassa
150 grams de puré de moniato
1 cullerada d'oli d'oliva
1 sobre de llevat de flequer (els meus són per 500 grams de farina de força)
500 grams de farina de força
1 culleradeta de sal
150 ml d'aigua tèbia
1 rovell gros d'ou (o 1,5 si són petits)

PREPARACIÓ
Primer de tot partiu les carbasses i poseu-les damunt una safata de forn. Heu de coure-les, amb opció rebosteria (dalt, baix i ventilador), a temperatura alta, durant aproximadament 1,5 hores (el temps concret dependrà de la mida de la carbassa).


Un cop ben tova, la traieu del forn i la deixeu refredar una mica.


La peleu i la disposeu en un bol.


Llavors la ben aixafeu (jo vaig fer-ho pastant-la una mica amb l'accessori pala del batedor elèctric).


Un cop ben aixafada, la poseu una estona dins un colador xinès, perquè deixi anar tota l'aigua sobrera.


Per fer els moniatos, els renteu, els emboliqueu amb paper d'alumini, i els enforneu, a foc alt, opció rebosteria (dalt, baix i ventilador), durant també 1,5 hores (el temps també dependrà de la mida dels moniatos...a més grossos, més temps de cocció). Un cop cuits, desemboliqueu, deixeu refredar, peleu i xafeu amb una forquilla.


Anem pel pa...dins el recipient de la panificadora col·loquem el rovell d'ou...


...l'aigua tèbia....,


....i l'oli.


Llavors la farina i la sal.


També el llevat de forner que, per tal que no perdi efecte, hem de mirar que no es toqui amb la sal;


i per acabar, els puré de carbassa i de moniato (les quantitat indicades són de puré, un cop fet tot el procés de cocció, pelat i escorregut).


Només us quedarà engegar la màquina, ajustant-la per fer un pa de 900 grams, amb el programa bàsic (programa núm.1).


Veureu com amb l'amassat, tots els ingredients queden molt ben integrats, i com amb les dues llevades que porta a terme la màquina, la massa creix, triplicant el seu volum.


I tres hores després, tindreu un pa daurat com el sol, preparat per fer un sandvitx diví! O, senzillament, com ha fet una de les meves filles abans d'anar a l'escola, per degustar-lo tot sol, sense cap tipus d'acompanyament...! El que si és important, quan feu pa amb panificadora, és que no deixeu refredar el pa a l'interior de la màquina, sinó que el traieu ràpidament un cop cuit. Així us quedarà cruixent i gens humitejat. També millorarà molt si, abans de menjar-lo, el deixeu acabar de refredar i airejar, damunt una reixeta, durant un parell o tres d'hores!


Oi que sembla un pa tintat pels raigs de l'astre rei???



Que vagi de gust!

8 comentaris:

  1. Potser la teva versió és millor fins i tot que la meva... t'ha quedat de 10!

    ResponElimina
  2. Amb aquesta combinació de moniatos i carabassa, el pa ha d'estar genial.

    ResponElimina
  3. Quina delicia!! M'ho has posat en safata, fa uns dies que estic buscant receptes per fer amb carabasses, en tinc per parar un tren. Demà mateix el faig.

    ResponElimina
  4. Quin pa més original i amb un color tan maco!
    A més, deu tenir el punt dolç de la carbassa i el moniato, oi?

    Petons!

    ResponElimina
  5. Quina pinta... si tingues una mica de temps.... aishhhh

    ResponElimina
  6. Fer pa enganxa, oi???? I preguntes que què ens sembla???? Doncs que ha de ser boníssim!!!! Amb carabassa i moniatos... doncs francament diferent i ben de temporada! :)
    Petons

    ResponElimina
  7. Noia, quin pa!!!! Definitivament......la reina del pa!!!!!!
    Petons,
    olga

    ResponElimina
  8. darrerament, a causa de l'època en què estem, es fan molts pans de carbassa o de moniato, però mai havia vist ambdós plegats

    ResponElimina