dimarts, 28 de gener de 2014

COQUES DE PATATA FARCIDES DE MANTEGA I MELMELADA DE MADUIXA

La proposta d'aquest mes del Memòries em va fer pensar una mica. Fidel a l'esperit del meu bloc, volia fer alguna cosa dolça, però no m'acabava d'imaginar unes patates farcides ensucrades. Així que, rebuscant en la meva memòria, vaig recordar que havia vist en alguns blocs una mena de panets dolços de patata...i em vaig veure salvada! Després de molt mirar per la xarxa, em vaig decidir per versionar la recepta de coques de patata de Valldemossa de "Ana en la cocina" (http://www.menorcana.com/2011/01/cocas-de-patata-de-valldemossa/) i farcir-les amb mantega i melmelada de maduixa, una de les preferides de les peques de casa! Les coques de patata són típiques de Mallorca, essent especialment populars les fetes a Valldemossa, un poblet de la Serra de Tramuntana, situat a disset quilòmetres de Palma. La recepta és entretinguda, pel temps de llevat, però el resultat és excepcional! Per cert, des d'aquí agrair a la meva mare que, per tal que pogués preparar la recepta a temps per la data límit, ahir al matí em va bullir les patates i me les va deixar a punt per incorporar-les a la massa! I això que sempre la faig emprenyar d'allò més! Sort en tinc que, com diu la dita popular, de mare, només n'hi ha una! A veure què us sembla doncs la meva aportació "patatil" dolça!


INGREDIENTS (per a 12 coques)
100 grams de llard
200 grams de patata bullida
200 grams de sucre
3 ous grossos
50 grams de llet
2 sobres de llevat de flequer
550 grams de farina de força
30 grams d'oli de girasol
mantega i melmelada de maduixes
sucre llustre

PREPARACIÓ
Posem la patata (bullida amb molt de "carinyo") i tallada a trossets petits, i el llard, al bol del batedor elèctric.


Amb l'accessori pala, batem fins obtenir un puré. Llavors afegim el sucre, i continuem batent.


I arriba el torn dels ous, afegits un a un.


Mentre s'acaben d'incorporar els ous, barregem el llevat amb la llet tèbia.



Incorporem la llet i el llevat, fem una última batuda, i canviem l'accessori pala pel ganxo.


Afegim la farina, i amassem durant deu minuts, a velocitat mitjana-baixa.


En l'últim minut, afegim l'oli molt a poc a poc. L'oli no l'ha de xupar la massa, sinó que ha de formar una pel·lícula al voltant de la mateixa.


Posem la massa en un bol, i tapem amb paper film. Jo l'he deixat llevar unes 4 hores, en un lloc càlid. Aquesta massa lleva molt a poc a poc, o sigui que perfectament la podeu preparar al matí, per enfornar a la tarda. El tema de guardar-la d'un dia a l'altre a la nevera, no l'acaba de veure clar, però hi ha qui també diu que és factible!


Un cop ha doblat el seu volum, la partim en porcions, i en fem boles.


Anem dipositant-les en una safata folrada de paper de forn.


Tapem amb paper film i deixem llevar una horeta i mita més, aproximadament. Més o menys, han de doblar el seu volum.


Un cop feta la segona llevada, enfornem, a 170 graus (opció rebosteria: dalt, baix i ventilador), durant 15 minuts.


Un cop ben daurades, desenforneu i deixeu refredar.


Un cop fredes, anem per farcir-les.


Les obrim...


Untem el cul generosament amb mantega un pelet estovada.


I cobrim la mantega amb melmelada de maduixes.


Cobrim amb la tapa i empolsinem amb sucre llustre.


I ja teniu a punt de servir aquesta versió "sui generis" de patata farcida!



Com ja us he dit, aquesta és la meva proposta dolça pel Memòries d'aquest mes...espero que us hagi agradat!


Que vagi de gust!

28 comentaris:

  1. M'encanta aquesta aportació dolça al repte de les Memòries!! fa molt bona pinta, i aquest farcit també és dels que més m'agraden!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un bon gruix de mantega i un dit de melmelada, animen a qualsevol! Una abraçada!

      Elimina
  2. Una opció molt different de quan penses amb patates farcides però molt bona. Ideals per demà esmorzar

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquesta vegada era un xiquet més difícil fer una versió dolça, però al final, va sortir un bon resultat! Petons!

      Elimina
    2. Aquesta vegada era un xiquet més difícil fer una versió dolça, però al final, va sortir un bon resultat! Petons!

      Elimina
  3. Caram, ja men cruspiría una d'aquestes coques!!Fa una pinta!!
    Ma agradat molt...petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Pilar! A casa van ser el sopar d'ahir! Una abraçada!

      Elimina
  4. Que boa pinta ten, von facerla y cha os contarei.

    ResponElimina
  5. Moltíssimes gràcies! Em farà molta il·lusió veure com et surten! Una abraçada!

    ResponElimina
  6. Ohhh, quina versió més bona i dolça! Les patates entren en molts pans.
    M'agrada.
    Una abraçada,
    Nani

    ResponElimina
  7. Quina pinta!! intentaré fer-les a veure si en surten bé. Perquè jo i les massas de fermentació no ens portem massa bé, no ens acabem d'entendre.Peró jo dura rrrrrrr

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquesta és molt fàcil, segur que et surt molt bé! Petons!

      Elimina
  8. M'encanta com te les has enginyat per a trobar unes patates farcides dolces! A més, em fas conèixer un plat nou que té una pinta fantàstica!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquesta vegada era una mica més complicat el tema de la versió dolça, però es tractava de donar-hi unes quantes voltes! Petons!

      Elimina
  9. Impressionants!!! Quina salivera Mònica, han de ser boníssimes doncs el pa amb patata acostuma a ser molt finet, suau i... dolç... un pecat!!! :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Espero que dels venials Dolors, perquè me'n vaig cruspir unes quantes! Petons!

      Elimina
  10. Molt bé aquestex patates farcides en dolç! M'encantaria tastar-ne una, a veure quina textura li dóna la patata. La molla es veu molt esponjosa I tendra...... mmmmm! Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És una molla consistent però molt esponjosa...i de gust també estan molt bones! Això que portessin llard em feia una mica de recança, però no es nota gens al gust! Petons!

      Elimina
  11. Uoooo! Quin pecat!!! Això ha d'estar molt boooo! Com sempre, genial Mònica ;)

    Petons!

    ResponElimina
  12. Mònica, abans que res dir-te que ja pots estar contenta amb la teva mare que et bull les patataes, eh??? No la facis enfadar tant...!

    És la primera vegada que veig una recepta de panets o coques fetes amb patata i m'ha cridat l'atenció, és curiós, ho provarem, una recepta més que afegeixo a la meva llista de receptes per fer...!

    he llegit el teu comentari a la meva publicació dels croissants, si algún día la fas m'agradaria saber com t'ha anat. des d'aquí t'animo a fer-los doncs val la pena.

    També volia comentar-te que presento una recepta a un concurs i encara es pot votar fins demà, si vols et deixo l'enllaç, només s'ha de clickar uns barrets de cuiner: http://owl.li/sJ4YH

    Una abraçada des de Barcelona... a veure quan organitzem una trobada de Bloggers pels que estem a prop!?1?1? Jo encara no n'he conegut a cap!

    *Pilar*

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Pilar, ja he votat les dues receptes. Crec que ho he fet bé. En ambdues ha clickat els barretets de cuiner de dalt. No està molt ben explicat el sistema de votació. Els croissants són la meva assignatura pendent....a veure quan m'hi poso.
      Pel que fa la trobada, estaria genial! Jo tampoc he conegut a ningú en persona de qui segueixo. Amb la Núria i la Neus ho hem dit alguna vegada...a veure si aconseguim posar cara a les receptes! PEtons!

      Elimina
  13. Que original i segur que són tota una delícia! petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Eren molt bones! El meu home se'n va cruspir unes quantes seguides! Petons Roser!

      Elimina
  14. Efectivament. Les vaig descobrir a Valldemossa i són irresistibles. Es desfan en la boca. No les he tornat a provar des de llavors. Gràcies per la recepta.

    ResponElimina
  15. ostres Mònica, crec que aquesta és la recepta més original del recull! M'has deixat sense paraules. Moltíssimes gràcies per participar. ;)

    ResponElimina
  16. M'encanten les coques de patata, has tingut molt bona pensada, no deixen de ser patates farcides.;)
    Moltíssimes gràcies per participar.

    ResponElimina