dilluns, 24 de febrer del 2014

PASTÍS LIBANÈS D'AMETLLA I TARONJA AMB TARONGES ACARAMELADES

Com sempre, arribo més que "in extremis" al repte Tia Ália de la Carmen...Aquest mes, la proposta dolça eren les "taronges acaramelades" , i jo porto dies i dies pensant on les podria col·locar...Per fi, ahir em va venir la inspiració: la Marta de "Pebre i xocolata"  i la Inés de "Como cocino yo", per un altre repte mensual, van fer un pastís libanès d'ametlla i taronja que vaig trobar era la base ideal per la taronja acaramelada que volia preparar!
Això si, tot s'ha de dir...tot i que, a priori, no em feia patir la recepta dolça escollida del repte, perquè em va semblar que això "d'acaramelar" taronges no tenia secret....al final, quasi no estic a temps de publicar-ne el resultat perquè la cosa no ha estat tan simple com pressentia!!! I és que això de pelar els grills de la taronja ha esdevingut una tasca endimoniada...que m'ha fet:
A)perdre un munt de temps; i
B)inflar-me de taronja perquè no veieu quantes n'he hagut de pelar i menjar per aconseguir uns quants grills decents, segur que demà tinc "rebombori" com deia la meva àvia!
En resum, que avui he comprovat per experiència pròpia allò que, en rebosteria, no hi ha res senzill!!! Pel que fa el pastís de base, gràcies a la Marta i a la Inés, perquè està boníssim i té una textura humida espectacular i un intens sabor a taronja sublim, i la seva preparació no presenta cap complicació especial!


INGREDIENTS
Per la taronja acaramelada d'ornament
Taronges 
200 grams de sucre moreno
100 grams d'aigua
el suc de mitja llimona

Pel pastís libanès
5 ous
200 grams d'ametlla mòlta
200 grams de sucre
2 taronges
1 cullerada de llevat
1 culleradada de sucre de gingebre i taronja
1 cullerada de  sucre llustre

PREPARACIÓ
Primer anem per "acaramelar" els grills de taronja. Pelem les taronges (traient la part blanca), i traiem la pela de cada grill...això, us aviso, és una feinada esgotadora i embafadora...més que res perquè han anat a parar molts més grills destrossats al meu estómac que aprofitables a la safata!


Un cop aconseguida la gesta de pelar-los, els posem damunt un paper de cuina absorvent i els hi deixem 2 o 3 hores perquè perdin líquid.


Un cop ben escorreguts els grills, posem al foc l'aigua, el sucre moreno i el suc de llimona, i ho deixem bullir fins que espesseeixi i comenci a agafar la textura de caramel.


Llavors retireu del foc i hi submergiu els grills ja ben eixuts.


Traieu del caramel i disposeu en un plat, untat lleugerament d'oli, perquè no s'enganxin.


Un cop freds, ja els podeu reservar fins el moment de fer servir.


El segon pas és fer el pastís amb el que servir aquestes taronges. En el bol del batedor elèctric, i amb l'accessori globus, batem el sucre i els ous fins que tripliquin el seu volum (a velocitat alta).



Hi afegim la farina d'ametlla o ametlla mòlta, que incorporarem, a mà, amb moviments de baix a dalt...


...i el llevat.


Finalment, hi aboquem dues taronges triturades (amb pela i tot), les quals, primerament, haurem ben netejat. S'han de triturar molt i molt bé, perquè no es trobin en excés a la textura del pastís final.


Quan tots els ingredients conformin una massa ben integrada, untem amb mantega un motlle rodó (de 24 cm aprox).


I hi aboquem la massa.


Enfornem, en opció rebosteria (dalt, baix i ventilador), a 180 graus, durant uns 30-35 minuts. Si veieu que se us torra massa de dalt, tapeu-lo amb paper de plata durant la cocció.


Un cop cuit, barregeu una cullerada de sucre de gingebre i taronja, i una de sucre llustre (si no teniu del primer ho podeu fer tot amb sucre llustre), i empolsineu el damunt del pastís.





Decoreu amb els grills de taronja acaramelats que havíeu reservat.


Ja veureu que bé que combina tot plegat, i que boníssimes que estan aquestes postres tan cítriques!



Que vagi de gust! Ah! I per cert, com ja us he dit, aquesta és la meva aportació al Repte Tia Ália d'aquest mes!


12 comentaris:

  1. Segur que la feina ha valgut la pena, ha de ser boníssim!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si però t'asseguro que tardaré temps a tornar a dedicar-me a pelar grills de taronja! Petons!

      Elimina
  2. Mónica !!! Te una pinta increíble

    ResponElimina
  3. ha de ser boníssim!! Però... el repte de la Tía Alia no eren els huevos saturados...? aix, ara no sé perquè ho vaig veure als blogs, ahir... potser no és el mateix repte, en tot cas, deliciós, el teu pastís!! petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. En el repte hi ha una proposta de recepta salada i una dolça...i jo, Marina, com no podia ser d'altra manera, he triat la dolça! Petons!

      Elimina
  4. Ohhh amb la gana que tinc jo ara... no saps com m'agraden els pastissos amb el gustet de taronja! me n'emporto un trosset ;-)

    ResponElimina
  5. Segur que la combinació era boníssima, tot I el tip de taronges que et devies fer! Però el resultat ha valgut la pena, té un aspecte irresistible. Petons.

    ResponElimina
  6. M'encanta veure les versions diferents d'aquest pastís! I les taronjes de la guarnició i el sucre llustre aromatitzat han de quedar esplèndits!

    ResponElimina
  7. Que rico tiene que estar!! Y con esas naranjas caramelizadas.....¡delicioso! Petons!

    ResponElimina