dissabte, 8 de novembre de 2014

ROTLLE DE CANYELLA GEGANT

Ja sabeu que sóc fan de l'Alma Obregón rebostera (no tan de totes les altres seves facetes, a voltes un pèl massa publicitàries), i procuro anar mirant totes les receptes que penja en el seu bloc...En les darreres setmanes n'ha penjat dos que vaig posar al capdamunt del calaix de pendents...uns brownie amb carbassa i cervesa que faré aquest cap de setmana, i un rotlle de canyella gegant que vaig fer dijous per berenar...Ha quedat més que opulent...i en tastar-lo, van coincidir tots en que  seria el nostre sopar!!! A veure què us sembla!!!


INGREDIENTS
Per la massa
650 grams de farina
1 sobre de llevat de flequer
250 ml de llet
75 grams de mantega
75 grams de sucre blanc
1/2 culleradeta de sal
4 ous
una mica de nata líquida per pintar la massa

Pel farcit
150 grams de sucre moreno
40 grams de farina
120 grams de mantega
6 culleradetes de canyella

Pel glacejat
75 grams de sucre llustre
2 culleradetes de nata líquida
Un parell de cullerades d'aigua

PREPARACIÓ
Primer de tot posem la llet al foc, i hi dissolem el sucre i la mantega. No ha de bullir.




Després posem la meitat de la farina i el llevat de flequer en el bol del batedor, equipat amb l'accessori pala.



 Amb el batedor engegat, anem afegint poc a poc la barreja de llet, sucre i mantega.


I, tot seguit, els ous, un a un.



Després canviem la pala pel ganxo...


...i anem amassant mentre afegim la resta de la farina, a tongades.



Amasseu uns 8-10 minuts, fins que la massa, en tocar-la, no quedi enganxada als vostres dits.


Llavors la dipositem dins un bol untat d'oli, la tapem, i deixem llevar un parell d'hores. Com a mínim, ha de doblar el seu volum.


Un cop llevada, aboquem damunt una superfície enfarinada, i treballem lleugerament, per treure l'aire.




Després estirem formant un rectanble, d'uns 40x30 cm.


Tot seguit anem pel farcit. Barregem el sucre moreno (en aquest cas un "mascavado" que vaig comprar a Portugal, i que dóna sempre  un toc acaramelat deliciós), la mantega -que haurem tret una mica abans de la nevera-, la canyella i la farina, fins obtenir una pasta homogènia. Jo ho vaig fer amb el batedor, equipat amb l'accessori pala.




Repartim aquesta pasta, amb l'ajuda d'una espàtula, per sobre la massa.


Tallem la massa a tires.


Formem un espiral amb una de les tires, i el col·loquem al mig d'una safata de forn (ha de tenir "baranes") que prèviament haurem ruixat amb spray anthiadherent.


Llavors anem enrotllant la resta de tires al voltant de la primera.


Plegueu a una distància prudencial del marge, perquè la massa ha de llevar, i si no desbordaria la safata. A mi em va sobrar una de les tires, i vaig fer un parell de rotlles individuals.


Deixem llevar durant una hora o hora i mitja més el maxi rotlle, fins que torni a doblar el seu volum.


Pintem amb una mica de nata líquida...



...i enfornem, a 180 graus, opció rebosteria (dalt, baix i ventilador), durant uns 20-25 minuts. Si veieu que es torra massa de sobre, tapeu els darrers minuts amb un paper d'alumini. Sabreu que està cuit quan, en punxar-lo, el punxó surti net. Desenforneu i reserveu mentre prepareu el glacejat.


Per prepara el glacejat, barregeu, enèrgicament, amb una cullera, el sucre llustre, la nata líquida i l'aigua, fins obtenir un líquid dens, que caigui en fil de la cullera.



Només us queda repartir-lo pel damunt de rotlle gegant, tan generosament com us vingui de gust!


I a menjar!!!



Mireu quin interior més deliciós!


Només dir-vos que, a casa, malgrat la magnitud que finalment va adquirir el rotlle, no va durar ni 12 hores!!!


Que vagi de gust!

10 comentaris:

  1. No me estraña que solo durara 12 horas a mi ni un minuto jajaja.Que rico hija.Bssss

    ResponElimina
    Respostes
    1. És tan deliciós Doris, que el prepararia cada dia!!! Petons!

      Elimina
  2. Ostres noia això es genial, amb lo q a mi m'agraden les masses amb llevat, te la copio segur! Besets

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquest rotlle va llevar mooolt! I va quedar molt esponjós! Molts petons Glòria!

      Elimina
  3. Mira, acabo d'enllestir i programar l'entrada de dilluns (demà seré a Milà votant per Catalunya!!!) i m'ha fet gràcia veure la teva actualització perquè hem coincidit!!!!! Tot i els meus són els germanets petits! ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quina il·lu que anessis a votar a Milà!!!! A hores d'ara ja deus haver vist que la cosa va ser un èxit...i els que esteu un xic lluny de casa vau ser decisius per fer-nos veure al món! Petons!

      Elimina
  4. Unes fotos genials i una recepta dolça anunciant Nadal amb aquest gust de canyella!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Home...això de les fotos deixa molt que desitjar...i més des de que les meves filles van perdre la meva estimada càmara...si no les vaig castigar llavors, és perquè sóc una santa!!! Petons!

      Elimina
  5. Quina delícia Mònica! Quan tornis a fer-la avisa que agafo l'autopista i em presento en un plis a Girona! Una abraçada! Anna de retallsdecuina.cat

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si baixes algun dia, te'l preparo especial per tu! Petons Anna!

      Elimina