dilluns, 15 de desembre del 2014

TRONC DE NADAL

Avui ha tocat prova pel curs de rebosteria de Nadal que el divendres imparteixo (quina paraula més cerimoniosa aquesta...) a l'Aula de Cuina del Mercat del Lleó, en el marc d'una tarda-curset organitzada per la Teresa de la parada Sabors....Em fa mooolta il·lusió...Entre altres coses, prepararem un tronc de nadal ben enxocolatat just com aquest que us explico aquí!!!



INGREDIENTS
Per la massa
3 ous
125 grams sucre
125 grams farina de blat
25 grams farina d'ametlla

Per l'almívar
25 ml de rom
25 ml d'aigua

Pel farcit
115 grams de mantega
400 grams de sucre llustre
90 grams de cacau en pols
60 ml de nata líquida
30 ml de llet

Per la cobertura
150 grams de xocolata negra
130 ml de nata
30 grams de mantega
Lacasitos o sprinkles de colors o el que us vingui a la imaginació

PREPARACIÓ
Posem els ous i el sucre en el bol de la KA, i batem, amb l'accessori globus, fins que hagin triplicat el volum.



Afegim la farina de blat i la farina d'ametlla, tamisades, incorporant-les amb l'ajuda d'un batedor manual, i amb moviments de baix a dalt.



Posem la massa dins una mànega pastissera sense boca, i la repartim amb moviments de costat a costat, per sobre una safata, folrada de paper de forn, i ruixada amb spray antiadherent.


L'acabem de repartir bé amb una espàtula i enfornem, a 170 graus, opció rebosteria (baix, dalt i ventilador), durant uns 8-10 minuts. Sobretot no s'ha de torrar, perquè, si es torra, no la podrem enrotllar.


En treure-la del forn, l'enrotllem, sense desenganxar-la del paper, i l'emboliquem amb un drap humitejat. Deixem refredar.


Un cop fred, desemboliquem i traiem el paper, veureu que es mantindrà amb la forma de rotlle.


Untem la massa amb un almívar fet amb aigua i rom, que farem bullir un parell de minuts.


Mentre la massa s'està coent i refredant preparem la cobertura, que també haurà de refredar-se i agafar una mica de consistència. Posem la xocolata i la mantega tallada a trossets en un bol, i hi aboquem la nata, a la que haurem fet arrencar el bull. Remenem fins que tot quedi ben desfet i integrat, i deixem refredar. Veureu que, en refredar-se, també agafarà consistència. No cal que la poseu a la nevera, que llavors quedaria massa presa.





Per últim anem pel farcit. Posem tots els ingredients dins el bol de la KA, equipat amb l'accessori globus i batem. El primer minut a velocitat baixa (per no deixar nevada tota la cuina), i després a velocitat alta, durant uns 7 o 8 minuts. Fins que quedi una barreja espessa però cremosa.



Farcim el tronc. Posem una porció més important de massa just al plec inicial, i untem amb una capa la resta de placa.


Tornem a enrotllar, i tallem les puntes per polir l'acabat.


Una de les puntes tallades, l'enganxem, amb una mica de farcit, dalt del tronc, tot imitant una branca.


Només queda cobrir, amb l'ajuda d'una espàtula, el tronc, amb la cobertura ja freda, i, després d'uns minuts, fer-hi unes marques amb una forquilla, tot imitant la textura dels troncs dels arbres. Per acabar, donem un toc de color amb alguns cagallons, lacasitos o sprinkles de colors.


Sembla molt laboriós però es pot fer força ràpid, i si el poseu dins una capsa tan xula com aquesta que vaig comprar jo per internet, pot ser un regal nadalenc d'allò més dolç i original!!!



Que vagi de gust!

15 comentaris:

  1. Quin Tronc mes xulo t'ha quedat Mònica!!!!!
    segur que els hi explicaras molt bé als teus "alumnes" ;D
    Ara, a veure si m'animo a fer-lo!!!
    Ptns i Salut!!!
    Lourdes.

    ResponElimina
  2. Un troco delicioso y agradecer tu paso a paso que es genial.Besitos cielo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu Doris per les sempre teves carinyoses paraules! Petons!

      Elimina
  3. Prova més que superada!! Te'n sortiràs de fàbula si fas aquest tronc, segur!

    Petons!

    ResponElimina
  4. Quin tronc tan xulo i deliciós!!! m'encantaria assistir al curs, encara hi ha places?
    Un petonàs

    ResponElimina
    Respostes
    1. Suposo que si, perquè aquest divendres hi ha un munt d'activitats arreu (cantades, escoles...etc), o sigui que no crec que hi hagi excessiva concurrència!!! T'hauries d'apuntar a la parada Sabors del Mercat del Lleó!!! Si t'animes, ens hi veiem! Petonarros!

      Elimina
    2. Mònica, ja m'he apuntat!!! ens veiem divendres :)

      Elimina
  5. No l'he fet mai el tronc però veig que està molt arrelat al Nadal! a veure si m'animo! segur que els faràs un bon taller!!

    ResponElimina
  6. Te ha quedado precioso que bueno debe estar, tomo buena nota de tu receta. Petons

    ResponElimina
  7. El faré segur amb els nens... T'ha quedat preciós!!! Bon Nadal!!!

    ResponElimina
  8. El tronc de Nadal el tinc a la llista de pendents.....però no m'atreveixo mai!!!! Igual aquest any canvio el Tortell pel Tronc......
    Petons, Mònica!!!
    Olga

    ResponElimina
  9. Una pinta espectacular Mònica!! Segur que els encantarà! Queda preciós i ha de quedar realment deliciós!! Perfecte pel dia de Nadal :)

    Un petonet guapa!

    ResponElimina
  10. Et va quedar fantàstic!!! Segur que el curs va sortirà genial!!!
    petons

    ResponElimina