De tortells de Reis al blog n'hi tinc uns quants: la versió clàssica -veure recepta clickant a aquí-; de xocolata i massapà -veure recepta clickant a aquí-; o en porcions individuals -veure recepta clickant a aquí-. Fins i tot hi ha una recepta per fer l'equivalent francès...la galette de rois -veure recepta clickant a aquí-. Però la d'enguany és la versió definitiva! Inspirada en la recepta de l'Alma Obregón, però amb uns canvis propis que han donat molt bon resultat! I a més, com està de moda...farcit de nata! Animeu-vos a fer-lo per demà!
INGREDIENTS (per un tortell gran)
410 grams de farina de força
20 grams de massa mare en pols
2 ous
25 grams de llevat fresc de flequer (1 pastilla)
80 grams de sucre blanc
un pessic de sal
una cullerada d'essència d'ametlla
160 ml de llet
pela de llimona i taronja
1 canó de canyella
60 grams de mantega
ou batut per pintar
fruites confitades i sucre perlat per decorar
nata muntada per farcir
PREPARACIÓ
Comencem bullint la llet amb un tros de pela de taronja, un tros de pela de llimona i un canó de canyella.
Un cop bulli, apaguem el foc i tapem fins que estigui tèbia. Així la llet quedarà ben impregnada dels aromes de llimona, taronja i canyella.
Per altre costat, ratllem la pela d'una llimona i una taronja petites.
Tot seguit, col.loquem en el bol de la KA la farina, la massa mare (que és el que aporta el color torrat a l'interior del tortell), els ous, la pela ratllada de llimona, el llevat esmicolat, la sal (mirant que no toqui el llevat) i la llet aromatitzada.
I per a acabar, l'essència d'ametlla.
I a amassar amb l'accessori ganxo de la KA.
Quan estigui tot integrat (3 o 4 minuts després de començar a amassar), hi aneu afegint la mantega, tallada a trossets.
Quan tingueu tota la mantega afegida, haureu d'amassar una bona estona més, uns 10-12 minuts, o fins que obtingueu una massa elàstica, que es desenganxi de les parets, i que sigui molt treballable. En aquest moment, en feu una bola, la col.loqueu en un bol enfarinat, la tapeu i la deixeu llevar en un lloc càlid fins que dobli el volum.
Un cop la massa llevada, l'aboqueu damunt el marbre -prèviament enfarinat-, i la desgasifiqueu, i comenceu a fer un forat al mig, per anar donant la forma de tortell.
Jo per si de cas creixia massa, li he col.locat un cercle engreixat al mig...per mantenir el forat obert!
Pinteu amb ou batut, tapeu, i deixeu fer la segona llevada, també en un lloc càlid.
Un cop hagi crescut...a veureu que triplica el volum, amb molt de compte per tal que no baixi, torneu a pintar amb ou batut i decoreu amb les fruites confitades i el sucre perlat.
Enforneu a 170-180 graus, opció rebosteria, durant uns 18-20 mintus, o fins que veieu que està daurat.
Traieu del forn i deixeu refredar, completament, damunt una reixa.
Un cop fred, i quan l'hàgiu de servir, partiu per la meitat i farciu amb nata.
No oblideu col.locar la fava i el rei!
Tapeu, engalaneu amb la corona i serviu! Us dic això de farcir a última hora perquè un cop farcit l'heu de guardar a la nevera, i la nevera sempre asseca una mica el brioix.
Espero el proveu de fer i us quedi genial! Bona diada de Reis i que vagi de gust!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada