diumenge, 5 d’abril del 2020

TORTELL DE RAMS FARCIT DE XOCOLATA

A Girona és molt típic que, tal dia com avui, els padrins regalin tortells als seus fiols. Avui, dia de confinament, no hem pogut intercanviar amb família i amics aquest dolços tan nostres, però si que, com a mínim, n'hem preparat un de ben formós i ens l'hem menjat per postres!


INGREDIENTS

Per la massa
500 grams de farina de força
100 grams de sucre
30 grams de llevat fresc
un pessic de sal
la pela ratllada d'una llimona
la pela ratllada d'una taronja
200 ml de llet
1 ou
el suc de mitja llimona
20 ml de rom
120 grams de mantega

Pel farcit (ganache de xocolata negra)
500 grams de xocolata negra
300 ml de nata per muntar

Per decorar
ou batut
perles de sucre
cireres confitades

PREPARACIÓ
En el bol del batedor elèctric, hi col·loqueu, sense que es toquin, la farina, el sucre, el llevat esmicolat, la sal i les peles ratllades. Barregem una miqueta i, seguidament, afegim la llet, l'ou, el suc de llimona i el rom. Barregem (amb l'accessori ganxo). Quan tot estigui integrat, afegim la mantega a trossets ben petits, mentre amassem durant l'estona necessària per obtenir una massa elàstica, que es desprengui de les partes, i que no s'enganxi a les mans. Llavors tapeu amb un paper film i deixeu reposar, en un lloc càlid, fins que dobli el volum.








Al final del procés us ha de quedar una massa més o menys així.


La passeu a un bol engreixat, la tapeu amb paper film, i la deixeu llevar en un lloc càlid fins que dobli el volum.



Llavors aboquem la massa damunt una superfície engreixada, la desgasifiquem, i li donem la forma de tortell tot col.locant-la a en la safata, folrada de paper de forn, en la que l'enfornarem. Tornem a tapar amb paper film i deixem que faci una segona llevada, i augmenti de volum. Si voleu, per aconseguir un forat més uniforme, col.loqueu al mig un aro engreixat.


Podeu aprofitar la segon llevada per començar la ganache. Tan fàcil com trinxar la xoco, abocar-li la nata a punt de bullir al damunt, deixar reposar uns cinc minuts, i remenar suaument fins obtenir una crema llisa i brillant.



Aquesta crema l'heu de deixar endurir a la nevera ben bé una hora i mitja o dues.



Quan el tortell hagi fet la segona llevada, amb molt de compte, el pinteu amb ou, l'engalaneu, i cap al forn. Jo l'he preescalfat a 190 graus, opció rebosteria (escalfor a baix a dalt i ventilador), però quan l'he posat a dins he baixat el foc a 170 graus. Temps de cocció, depèn una mica del forn...uns 20 minuts, però sobretot us heu de guiar pel torradet del tortell.




Us ha de quedar més o menys així.


Mentre es refreda el tortell completament, traieu la ganache de la nevera, i la poseu a batre. Veureu que en uns minuts obtindreu una crema suau però ferma.



Ja estem arribant al final. Obriu el tortell, repartiu la ganache, tapeu i....llestos!




Amb un sol tros no en tindreu prou!!!


Que vagi de gust!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada