Avui us presento un esmorzar de luxe, unes madeleines -les típiques magdalenes franceses amb forma de petxina- elaborades segons la recepta de Ladurée, la prestigiosa casa rebostera parisenca fundada l'any 1862, que diuen va ser la inventora dels macarons dobles. Resulta que aquesta setmana la meva companya de feina, la Míriam, a la que m'estimo moltíssim i amb la que compartim alguns "defectillos" (especialment que som una mica-molt esverades) em va regalar el llibre de receptes d'aquesta casa francesa on hi ha unes receptes espectaculars!!! I és que per alguna cosa es diu que els francesos són els precursors de l'alta cuina i rebosteria. Total, que vaig decidir que de diumenge no passava que havia de provar alguna recepta...i em vaig decantar per començar la meva incursió en la rebosteria francesa per les madeleines. Són senzillament BRUTALS ( i més igual fer servir aquest adjectiu tan poc delicat!). Són una menja divina, i acompanyades d'una xocolata desfeta, d'aroma intens, m'ha permès imaginar-me que estava esmorzant, per exemple, al 75 de la avenue des Champs Elysées...en fi, la rebosteria també ens permet somniar!!! Ja veureu com si les proveu, al·lucinareu!!!
INGREDIENTS (per unes 30 madeleines)
la pela ratllada de dues llimones mitjanes (o una de grossa)
160 grams de sucre blanc
175 grams de farina
10 grams de llevat químic tipus Royal
180 grams de mantega
4 ous
35 grams de mel de taronger
Aquesta és el fabulós receptari que em va regalar la Míriam... |
...i aquesta la recepta per la que he començar a submergir-me en la rebosteria francesa! |
PREPARACIÓ
Comencem ratllat la pela de les llimones.
En el bol del batedor elèctric, barregem el sucre i la pela ratllada de llimona.
I afegim els ous.
I comencem a batre una mica. Tot seguit hi incorporem, poc a poc, la mel (jo he fet servir la de taronger que trobo dóna un toc deliciós!).
En un bol a part, barregem la farina i el llevat.
És el moment d'incorporar a la barreja la farina i el llevat, ben tamisada.
Fem que la farina s'integri remenant, ja a mà, amb moviments de baix a dalt.
Finalment, és l'hora de la mantega, que haurem fos al bany maria o amb el microones, però que no haurà d'estar excessivament calenta.
La massa final us ha de quedar més o menys així.
Aquesta massa l'haureu de disposar en un recipient tipus tupper, i la deixareu reposar a la nevera durant, com a mínim, 12 hores.
L'endemà, prepareu el motlle típic de madeleines. Jo fa dies que el tenia a punt per estrenar. És de la marca lekué i el vaig comprar per internet, a Privalia, per una quantitat molt mòdica.
Unteu el motlle amb una mica de mantega, o, com jo, amb spray antiadherent (eixugueu una mica l'excés).
I empolsineu amb un xic de farina (també espolseu bé l'excés).
Ompliu els motlles amb la massa reposada (que haureu remenat una mica amb una cullera, en treure-la de la nevera). Només els heu d'omplir fins una mica més de la meitat...si els ompliu més, us vessaran les madeleines i, malgrat tindran el mateix gust, perdran gràcia estètica!
Enforneu, a 190 graus (només amb escalfor per baix), durant uns 12 minuts. Jo he col·locat la safata, per evitar es torressin les madeleines per la part estriada, una mica més amunt del mig del forn.
Un cop dauredetes i ben inflades, desenforneu, deixeu refredar un pelet i desemmotlleu.
I ja les podreu servir. Tèbies són excepcionals, però si no us les mengeu totes (cosa que dubto), podeu guardar-les en un recipient que tanqui bé per una pròxima ocasió!.
I ja veieu, nosaltres ens les hem cruspit amb aquesta xocolata!!! Una mica d'enveja (de la sana) us entra, oi???
Doncs ja tardeu a preparar-les! Que vagi de gust!!! I moltíssimes gràcies Míriam!
Quina pinta més bona que tenen aquestes madeleines. no m'extranya que hagin volat!.
ResponEliminaEm guardo la recepta per fer-les un dia d'aquests.
Una abraçada
Marta, de veritat que són boníssimes! Aquestes francesos són un crack pel que fa la rebosteria!
EliminaUna mica d'enveja no, mooolta enveja, això sí, de la sana. Quines madalenes! La forma em recorda les que menjava de petita. I crec que brutal és un adjectiu molt adequat per descriure-les. Només cal mirar les fotos. Petons.
ResponEliminaGràcies Chus...encara que si haguessis fet tu les fotos segur que encara els haguessis tret més partit...ja saps que sóc la teva primera admiradora ja sigui en la teva vessant rebostera com gràfica!!! Petons!
EliminaQue buena pinta tienen, gracias amiga se ven deliciosasss
ResponEliminaGràcies Doris!
EliminaEste molde me falta y había dicho que no me compraría ni uno más que no se donde meterlos, pero... ¿quien se resiste al ver estas ricas petxinas?
ResponEliminaPetons y bon any nou.
Blanca de JUEGO DE SABORES
A mi em passa el mateix...però sempre acabo caient en la temptació!!! Una abraçada Blanca!
EliminaT'han quedat perfectes aquestes Madeleines, i no és una recepta fàcil...
ResponEliminaQuina bona pinta amb la xocolata desfeta, és un berenar de somni! nyam!
Que tinguis molt bona entrada d'any guapa!! Petons
Gràcies Núria, i Bona Entrada d'Any també per tu!!! Petons!
EliminaOstre Monica fa poc que he descobert aquest bloq teu, i m'encanta, ja estic preparada per fer algunes de les teves receptes demà vespre que tindré gent a casa.
ResponEliminano sé quin triar tot té una pinta...
gracies
susanna
Moltes gràcies Susanna. Espero que et continuïn agradant les receptes, i em tens aquí per qualsevol aclariment i també per rebre idees de millores de les receptes!!! Una abraçada i bona entrada d'any!
EliminaOstre Monica fa poc que he descobert aquest bloq teu, i m'encanta, ja estic preparada per fer algunes de les teves receptes demà vespre que tindré gent a casa.
ResponEliminano sé quin triar tot té una pinta...
gracies
susanna
N'hi ha moltes de rebosteria salada que no són massa laborioses i molt vistoses! Ja em diràs el què! Una abraçada!
EliminaSi són BRUTALS són BRUTALS i no es pot dir de cap més manera.
ResponEliminaRealment tenen una pinta magnífica
Bona entrada d'any.
Ptnts
Dolça
Me les apunto per fer-les!! :)
ResponEliminapetons