divendres, 10 d’abril del 2020

FOCACCIA AMB SÈMOLA RIMACINATA

A casa respectem estrictament el confinament. Les nenes no han sortit des del dia que van tancar els instituts i universitats, i pel que fa a comprar, només surto a comprar al petit supermercat que tenim davant de casa, i a les tres botigues que tenim a tocar, dues vegades a la setmana (perquè només amb una no arribo, que som de vida). Si no trobo el que vull no passa res, ens adaptem i, si arriba el cas, racionem, fins i tot un ingredient tan bàsic a casa com la farina. I és que, de farina, precisament, no en vaig trobar ni un gram al super, i al rebost només me'n quedava un quilo i volia fer pa, bunyols de bacallà i la mona...en fi...que ja vaig veure que hauria de canviar de plans....però, en un últim intent de seguir el programa, vaig mirar al rebost que tenia, i vaig trobar un quilo de sèmola rimacinata, que faig servir per fer pasta fresca i massa de pizza...no sabeu quina alegria, perquè la focaccia feta mig i mig amb farina de blat normal i aquesta sèmola...és una bogeria! I així, he allargat la farina per tot!
La sèmola rimacinata es feta amb un blat dur, que és una varietat molt més rica en proteïnes que el blat normal, però que per les seves característiques és més difícil d'obtenir-ne farina. Quan es molt, utilitzant un sistema de moles cilíndriques, s'obté una sèmola, menys o menys gruixuda de partícules punxegudes. Aquesta s'ha de tornar a processar mecànicament (d'aquí el seu nom) per obtenir unes partícules més fines que permeten emprar-la per fer pa. La podeu trobar a totes les botigues italianes, perquè allà és molt més comú que a aquí (nosaltres tenim la sort de tenir-ne una al barri, @frongia_emocions_de_sardenya)! I ja veureu que us enamorarà!




INGREDIENTS (per una focaccia de 25x20 aprox)
250 farina de blat
250 sèmola rimacinata
280-300 ml d'aigua tèbia
3 o 4 cullerades de OOVE
un bon pessic de sal
1 culleradeta d'orenga en pols
11 grams de llevat de flequer sec (2 sobres si feu servir la marca Maizena)
sal, OOVE i herbes per decorar i aromatitzar (jo tenia farigola)

Aquesta és la que he utilitzat jo!


PREPARACIÓ
En el bol de la KA, equipada amb l'accessori ganxo, hi posem les dues farines i la sal.


Hi afegim l'oli i l'orenga en pols.


Llavors dissoleu el llevat en l'aigua tèbia, remeneu bé, deixeu un parell o tres de minuts, i aboqueu-ho també al bol. Ull que no és tipus Royal, és llevat sec de flequer...de color torrat i més granulat! Pel que fa a l'aigua, comenceu amb 280 ml...si veieu que us queda massa seca la massa, després ni afegiu de 10 ml en 10 ml els 20 restants.




Amasseu fins obtenir una massa homogènia i elàstica que es desprengui de les parets. 


Formeu una bola, tapeu, deixeu en un lloc càlid i deixeu llevar fins que dobli el volum (a mi em va tardar una horeta i mitja aprox, però depèn de les circumstàncies climàtiques de casa vostra).


Un cop llevada la massa, aboqueu damunt el marbre, empolsinat amb una mica més de sèmola rimacinata i desgasifiqueu.



Estireu la massa damunt una safata rectangular folrada de paper de forn. Tapeu i deixeu tornar llevar, una horeta més, o fins que veieu s'hagi inflat.



Llavors amb els dits feu els típics sots.



Amaniu amb OOVE, sal i farigola (o les herbes que volgueu) i cap al forn, a 190 graus, opció rebosteria durant uns 13-14 minuts i fins que la veieu daurada i cruixent.


Un cop cuita, traieu del forn, deixeu refredar damunt una reixa, i a menjar! Acompanyada de formatges italians, va resultar un gran sopar!


Que vagi de gust!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada