dilluns, 4 de gener del 2021

TORTELL DE REIS DE SOBRASSADA, UNA OPCIÓ SORPRENENTMENT DELICIOSA!

Si sou de combinar dolç i salat, aquest és el vostre tortell....a casa ha durat exactament 30 minuts...i s'han barallat pel darrer tall!




INGREDIENTS (per un tortell per 4-5 porcions)
Per la massa
250 grams de farina de força
50 grams de sucre
15 grams de llevat fresc
un pessic de sal
la pela ratllada d'una llimona petita (o si voleu de taronja, o barrejades)
100 ml de llet
1 ou petit
el suc de mitja llimona
10 ml de rom
60 grams de mantega

Pel farcit 
4 o 5 cullerades de bona sobrassada

Per decorar
ou batut
perles de sucre
trossets d'ametlla

PREPARACIÓ
En el bol del batedor elèctric, hi col·loqueu, sense que es toquin, la farina, el sucre, el llevat esmicolat, la sal i la pela de llimona ratllada. Barregem una miqueta i, seguidament, afegim la llet, l'ou, el suc de llimona i el rom. Barregem (amb l'accessori ganxo). Quan tot estigui integrat, afegim la mantega a trossets ben petits, mentre amassem durant l'estona necessària per obtenir una massa elàstica (els experts parlen de que ha de fer membrana), que es desprengui de les partes, i que no s'enganxi a les mans. Perquè us serveixi de referència, jo he tardat uns 15 minuts. Llavors tapeu amb un paper film i deixeu reposar, en un lloc càlid, fins que dobli el volum.








Al final del procés us ha de quedar una massa més o menys així.


La passeu a un bol engreixat, la tapeu amb paper film, i la deixeu llevar en un lloc càlid fins que dobli el volum.



Llavors aboquem la massa damunt una superfície engreixada, la desgasifiquem, i li donem una forma ovalada i  allargada, repartim la sobrassada pel damunt i enrosquem tot formant un rotlle. Enganxem les puntes del rotlle formant el tortell, que col.locarem en una safata, folrada de paper de forn. Tornem a tapar amb paper film i deixem que faci una segona llevada, i augmenti de volum. Si voleu, per aconseguir un forat més uniforme, col.loqueu al mig un aro o un got engreixat. Un cop ha llevat (dobli el volum), pinteu amb molt de compte amb ou batut, enganxeu les perles de sucre i les ametlles (fer algun tall al tortell és opcional) i enforneu a 180 graus, opció rebosteria (escalfor a baix, a dalt i ventilador) durant uns 18 minuts, o fins que estigui ben inflat i daurat. Per millorar la cocció, ompliu amb una mica d'aigua un recipient, i deixeu-lo dins el forn mentre cogueu el tortell. Quan el traieu, heu de tenir una petita delícia com aquesta!



I quan el talleu i tasteu, la flaire, el gust i la textura us encantarà!


Que vagi de gust!

7 comentaris:

  1. Fantàstic el faré perquè m'agrada com dius el dolç i la sobrassada Gràcies.

    ResponElimina
  2. Jo ara no el podré pas fer perquè la feina i cuidar a ma mare no em deixa temps lliure, però tan aviat com tingui un parell de dies de festa m'hi poso. Fantàstica idea maca

    ResponElimina
  3. Jo el vaig fer la nit de reis... ESPECTACULAR! He guardat la recepta del brioix...super tendre!

    ResponElimina