diumenge, 29 de desembre del 2019

MAGDALENES DE COMMERCY

Les magdalenes de Commercy, també conegudes com a madeleines, són senzillament espectaculars. Jo al blog ja hi tinc la recepta de la pastisseria parisenca Ladurée, que dóna una resultat espectacular (veieu-la clickant a aquí), però ara us deixo el pas a pas seguint les indicacions de Le Cordon Bleu...versió que tampoc es queda enrere...agafeu la que agafeu, són espectaculars...i com a curiositat, us explicaré el suposat orígen d'aquests deliciosos dolços...
Diuen que les madeleines daten del 1755, i van sorgir a la cort de Stanislas, duc de Lorena i rei de Polònia. La Madeleine, una de les joves donzelles del duc, en va ser la inventora. Es veu que el rei tenia convidats, però, durant el dinar, li van dir que havia sorgit algun problema i s'havien quedat sense postres. En aquella època, un menjar sense postres era inconcebible, així que el majordom va prometre salvar l'honor del rei si se li concedia una mica de temps addicional. Mentre els convidats es divertien amb jocs i  històries, la Madaleine va elaborar un dolç típic de casa seva, amb una forma ben curiosa.  Tant el rei com els convidats, en tastar-les, van quedar encantats, i per això el monarca va demanar veure la persona que havia creat aquest miracle. Davant seu es va presentar la jove criada amb les mans encara enfarinades:
-"Com s'anomena aquesta obra mestra?"- va preguntar el rei a la Madeleine. 
-"No té nom, senyor. Els fem a casa a Commercy, els dies de festa"-va respondre aquesta.
- "I com es diu vostè?"- va tornar a preguntar el rei.
- “Madeleine”- es va afanyar a dir la jove donzella.
- "Bé, doncs es dirà així. Serà una madeleine de Commercy".
I d'aquí el nom d'aquestes petites i dolces petxines que a casa aixequen passions!


INGREDIENTS
2 ous
65 grams de sucre blanc
20 grams de mel
1 rajolí de pasta de vainilla bourbon
30 ml de llet
100 grams de farina
1 culleradeta de llevat químic tipus Royal
100 grams de mantega fosa
farina i spray antiadherent pels motlles
sucre llustre per decorar

PREPARACIÓ
Bateu els ous i el sucre. Jo he utilitzat l'accessori globus de la KA, però ho podeu fer amb qualsevol batedor elèctric o manual.


Incorporeu la mel i torneu a batre.


Llavors hi aboqueu la meitat de la llet, i tot seguit la farina prèviament barrejada amb el llevat.




Continueu batent i afegiu la resta de la llet i la mantega fosa.


Us ha de quedar una massa líquida però densa, que haureu de deixar reposar a la nevera durant 30 minuts.


Mentrestant, ruixeu els motlles especials (amb forma de petxina) amb spray antiadherent, i els empolsineu amb farina. Aquest pas és molt important per evitar se us enganxin.


Passat el temps de repòs a la nevera, i amb ajuda d'una mànega pastissera, ompliu els forats dels motlles fins quasi bé dalt de tot.


I enforneu a 160 graus, durant 10-12 minuts. Ull...el forn el tindreu preescalfat a 200 graus, però en posar les madeleines, abaixereu la temperatura a 160.


En sortir del forn han de presentar més o menys aquest aspecte...


I per l'altre costat, si desemmotllen bé, aquest!


Ja només us queda deixar refredar damunt una reixa, empolsinar amb una mica de sucre llustre, i degustar una darrere l'altra!


Que vagi de gust!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada