dissabte, 11 d’abril del 2020

HARCHA O PANETS MARROQUINS

Amb la gastronomia també es pot viatjar, i aquest matí, a casa nostra, ens hem traslladat a un país del que en Marc i jo tenim el millor dels records: Marroc. 
Hem preparat "harcha" (حرشة), una mena de panets plans que es preparen al Marroc amb  sèmola (en aquest cas, i com en el cas de la focaccia, he fet servir sèmola rimacinata, que està processada dos vegades i, per tant, és especialment fina), mantega i llet. 
Com que amb tot això dels blats i les farines us podeu fer un embolic, us explico una mica. Hi ha dos tipus de blat: el dur que s'empra per fer sèmola, bulgur, cereals...etc; i el tou, que es el que es fa servir per fer la farina comú, la blanca, més popular a casa nostra. 
La sèmola (feta amb blat dur), que és la base d'aquesta recepta, té un color groguenc, i es pot trobar més o menys fina. La més fina s'empra també per preparar pans i postres, com el que avui us porto.
Apa! Ja us he il.lustrat sobre aquest complex món fariner! I ara a per la recepta, que es fa en un tres i no res i dóna un resultat que us farà llepar-vos els dits!


INGREDIENTS (per unes 20 unitats)
400 grams de sèmola fina (o rimacinata)
1 cullerada generosa de sucre
1 culleradeta de llevat químic tipus Royal
un pessic de sal
100 grams de mantega fosa
200 ml de llet tèbia
mel, melmelada i mantega per acompanyar

PREPARACIÓ
En un bol poseu la sèmola, el sucre, el llevat i la sal, i barregeu.


I afegiu la mantega i remeneu amb una cullera o espàtula fins obtenir una barreja sorrenca.



És el moment d'afegir la llet tèbia i continuar barreant, primer amb la cullera i després amb la mà.



Us ha de quedar una massa homogènia, tova, fàcil de treballar i que no s'enganxa gens. Quan l'obtingueu, en feu una bola, la tapeu amb paper film, i la deixeu reposar un quart d'hora.



Passat el temps, aboqueu la massa damunt el marbre enfarinat de sèmola, i l'aplaneu, primer amb les mans i després amb el corró, fins obtenir una placa d'aproximadament entre 0,8-1 cm de gruix.




Amb l'ajuda d'un tallador (o un got) feu rodones, empolsineu altre cop amb sèmola, i aneu dipositant en un plat o safata (també empolsinat de sèmola).



I a podeu començar a coure en una paella, també empolsinada de sèmola, a foc baix. Heu de coure'ls 5 o 6 minuts per un costat, i 5 o 6 minuts per l'altre, i retirar-les quan estiguin daurats.



Menjats calents, i acompanyats de mel, o mantega i melmelada...són un espectacle!



Que vagi de gust! I molts ànims!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada