dimecres, 27 d’octubre del 2021

MOSQUES DE SANT NARCÍS

Aquí teniu la meva versió de les mosques de Sant Narcís, q ja s'acosta i és la festa grossa de la meva ciutat! Encara q no tan perfectes com les de pastisseria, han quedat vistoses i mooolt bones! A més no cal ni forn per fer-les i són ideals per fer amb nens. 
Aq dolç gironí té el seu origen en la llegenda q explica q l'any 1285 l'exèrcit francès va arribar a la ciutat per atacar-la, i, per evitar-ho, els habitants de Girona van atrinxerar-se dins la muralla. Els francesos no van ser capaços de conquerir la ciutat, de manera que van començar a ocupar els barris que quedaven fora de la muralla. En aquella època, l'Església de Sant Fèlix, on descansaven les restes de Sant Narcís, es trobava fora dels límits de la ciutat, i l'exèrcit francès la va conquerir i va ser ocupada com a caserna militar. Els soldats de l'exèrcit francès van voler desanimar l'enemic escampant les restes de Sant Narcís pels carrers, però un fuster les va veure, les va recollir i les va guardar en una caixa. Aquell dia, més tard, de la caixa van començar a sortir mosques de la mida d'una gla, de color verd blavós i amb el cap amb forma d'agulló. El gran núvol de mosques es va dirigir cap al campament de l'exèrcit francès i els va atacar amb els agullons. Els francesos ploraven i cridaven de por. Al final l'exèrcit va retrocedir, i va ser així com França va perdre el setge de Girona. I també explica la llegenda que cada cop que els habitants de Girona se sentien atacats portaven el sepulcre de Sant Narcís a les muralles per defensar la ciutat amb el seu exèrcit de mosques. Ja veieu, Girona és la reina dels dolços i les llegendes! 


INGREDIENTS (per unes 15 mosques)
180gr de farina d'ametlla
180 grams de sucre llustre
20 grams de cacau
8 cullerades d'aigua 
la pela de mitja llimona ratllada
xocolata negra de cobertura per enganxar i decorar
caramels petits de colors pels ulls 
paper d'arròs per les ales (del que es fa servir per fer els rotllets transparents, però sense remullar)

PREPARACIÓ
En un bol col.loqueu la farina d'ametlla, el sucre llustre, el cacau i l'aigua.


Comenceu a amassar i afegiu la pela de llimona ratllada.


Continueu amassant fins obtenir una massa homogènia, que no s'enganxi en excés. Llavors en feu una bola, l'emboliqueu amb paper film, i la deixeu reposar unes hores (4 o 5) a la nevera. Veureu que la massa endureix una mica.


Un cop reposada la massa (ja veureu que serà més fàcil de treballar), formeu les mosques. Es tracta de fer un xurro petit pel cos i una boleta pel cap, i enganxar-les amb una mica de xocolata de cobertura fosa. Amb la resta de xocolata, claveu els ulls i decoreu amb ratlles els cossos. Les ales les aconseguiu tallant el paper d'arròs (que s'aconsegueix fàcilment a qualsevol botiga de menjar oriental) en forma de fulla i clavant-lo directament al cos de la mosca.


Un cop la xocolata hagi pres, ja les podeu posar en un recipient hermètic (per tal que no s'humitegin) i guardar-les a la nevera...duren dies, però si les descobreixen, volaran!



Que vagi de gust! I Bona Festa Major!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada