dijous, 23 de juny del 2016

COCA DE SANT JOAN DE CREMA...RECEPTA D'EN XAVIER BARRIGA! QUE PASSEU UNA BONA REVETLLA!!!

Aquests dies ha estat impossible asseure's per preparar alguna entrada...espero que el juliol porti una mica de calma que em permeti retornar al meu ritme blocaire habitual...Però  no podia deixar passar la revetlla sense penjar una recepta de coca, la que menjarem aquest any, de crema, i seguint les indicacions que en Xavier Barriga dóna al llibre "Cocas y Tortas". He de dir que no és de les receptes que té millor explicades, o sigui que, on no acabava d'entendre, he improvisat; que he rebaixat una mica el sucre (perquè li vaig posar crema a sobre); i també que potser no és de les coques que amb millor presència m'ha quedat....però, qualsevol dubte s'esvaeix en queixalar-la, i provar com de deliciós n'és el resultat!!!! 



INGREDIENTS (per una coca molt grossa)
500 grams de farina
10 grams de sal
190 ml d'aigua
75 grams de sucre
3 ous lleugerament batuts
una culleradeta de canyella
la pela ratllada de dues llimones
100 grams de mantega tallada a trossets
35 grams de llevat de flequer
crema pastissera, fruites confitades, ou batut i sucre perlat per decorar
OPCIONAL: 100-150 grams de "massa mare", que no és res més que una mica de massa que haurem guardat a la nevera d'una amassada del dia anterior. La veritat és que aquest ingredient li dóna una esponjositat brutal!!!!

PREPARACIÓ
Comencem barrejant la farina, la sal, el sucre i l'aigua. Jo ho he fet amb la KA, equipada amb l'accessori ganxo.


Quan la massa comença a agafar cos, hi afegim els ous, lleugerament batuts.


Tot seguit, la canyella i la pela de llimona ratllada ben fineta.



Quan ja tenim lligada la massa, hi anem afegint la mantega, tallada a quadradets.


I quan ja tenim tota la mantega integrada, incorporem el llevat fresc ben esmicolat.


Si tenim una porció de massa del dia anterior li afegim, i continuem amassant uns minuts més, fins que la massa tingui més o menys aquesta textura.


Deixem reposar la massa en una safata untada d'oli, i tapada amb un drap, durant una hora i mitja més o menys.



Passada l'estona la massa veureu que haurà crescut moltíssim.


Llavors desgasifiquem amassant una mica damunt una superfície enfarinada.


I estirem donant la forma de coca!


Repartim la crema pastissera per sobre (podeu trobar la recepta aquí).


I enfonseu-hi la fruita confitada.


Torneu a tapar i espereu fins que la coca dobli el volum. Llavors pinteu amb ou i empolsineu generosament amb perles de sucre.


Enforneu, a 180 graus, opció rebosteria (escalfor a baix, a dalt i ventilador) durant uns 20 minuts, o fins que estigui dauradeta...Deixeu refredar una miqueta i a menjar!!! Mireu quin interior més esponjós!!!



Que vagi de gust! I Bona Revetlla!

3 comentaris:

  1. Mònica, amb aquesta coca de ben segur que passeu una bona revetlla!
    Petonets!
    Olga

    ResponElimina
  2. T'ha quedat ben esponjosa...quina pinta més bona! Segur que aquestes alçades no queden ni les engrunes!! Bon Sant Joan! Petonets!

    ResponElimina
  3. Que no falti mai la Coca!! Jo ja fa un parell d'anys que segueixo aquesta recepta..i surt boníssima oi?? AQuest any he canviat la crema per nutella...
    Que vagi bé! Clara

    ResponElimina